Monkey Mind speelkaarten; mindfulness oefeningen voor drukke kinderen

In mijn werk maar ook thuis zie ik steeds meer kinderen die een vol hoofd hebben. Hun gedachten staan constant ‘aan’ waardoor het moeilijk is voor ze om zich op school goed te concentreren of in de ruststand te komen. Al deze spanning hoopt zich op in het lijf. De Monkey Mind kaarten die ik thuis heb kunnen je kind hier mee helpen.

Een prachtige set van 30 kaarten met daarop verschillende mindfulnessoefeningen die speciaal voor kinderen gemaakt zijn. Ik vertel je er graag meer over.

mindfulness voor kinderen met Monkey Mind kaarten set

Mindfulness voor kinderen met Monkey Mind speelkaarten

Voor het aapje in je hoofd.

Voor zowel volwassenen als kinderen zal het herkenbaar zijn: een vol hoofd hebben, met continu wel iets om over na te denken of iets wat je opvalt in je omgeving en waar je in je hoofd mee bezig bent. Drukke gedachten worden vergeleken met een aapje wat in je hoofd rondslingert.

Het springt razendsnel van de ene gedachte naar de andere. Hierdoor is het erg lastig om stil te staan bij wat je nu precies voelt en wat je er zelf van vindt. Hierdoor reageer je impulsief en beslis je niet altijd zelf. Het aapje maakt zo’n herrie en drukte dat je meer naar het aapje luistert dan naar wat je zelf wilt.

Door de kaarten die in de set van Monkey Mind zitten, krijgen kinderen mindfulness oefeningen. Er wordt geleerd hoe je dit aapje kunt temmen en de baas kunt zijn. Zo komt je kind weer in contact met zijn eigen lijf en gedachten.

Achtergrond van de Monkey Mind kaarten

Allereerst zijn de kaarten erop gericht om rust in lijf en hoofd terug te brengen. Het eerste wat me opvalt aan de kaarten is dat ze van stevig karton zijn.

Ze kunnen tegen een stootje waardoor je lang plezier kan hebben van de Monkey Mind kaarten. Ideaal om in de klas, de peuterspeelzaal of in de thuissituatie meerdere keren te gebruiken dus.

Daarnaast zijn de kaarten kleurrijk en voorzien van mooie illustraties. Aan de voorkant van de kaart staat een dier, aan de achterkant staat een kernzin en de oefening. Hiermee kan je niet alleen het aapje temmen maar ook je kind iets te leren over zijn / haar eigen kracht.

Elke oefening gaat over een krachtige of ontspannende eigenschap uit de natuur, een eigenschap die ook in kinderen (en volwassenen) zit. Er zijn verschillende kleuren Monkey Mind kaarten.

Zo leren kinderen alle kanten van zichzelf te ontdekken en gaan ze aan de slag met impulsbeheersing, het opbouwen van zelfvertrouwen, sociaal inlevingsvermogen, weerbaarheid en ontspanningsoefeningen.

De Monkey Mind kaarten set

In totaal zitten er 30 verschillende kaarten in de set, met daarbij een instructieboek. Het fijne is dat het geen ellenlange instructie is. Op een korte en eenvoudige manier worden de Monkey Mind kaarten en de werkwijze toegelicht. Als tip om de juiste kaart uit te kiezen wordt gegeven:

 • Luister naar je gevoel, kies dan de kaart
 • De kaarten worden als een waaier neergelegd met de tekst naar boven. Degene die goed voelt voor je kies je
 • Je kunt ook een kaart kiezen als je voor een spannende gebeurtenis staat of aan een persoon denkt
 • Of kies iedere morgen een kaart uit, zo begin je de dag rustiger.
 • Moeite om in slaap te komen? Ontprikkel jezelf dan door een kaart voor het slapengaan te doen
 • Ook een verjaardag is geschikt om het nieuwe levensjaar in te duiden en speciaal stil te staan bij gevoelens en gedachten die je hebt.
 • In het boekje wordt gesproken over spannende-momenten-kaart. Er zijn speciale oefeningen die je kunt kiezen als je die dag een spannende situatie hebt zoals een spreekbeurt of de gymles.
 • Uitstelgedrag? Ook daar heeft deze set iets voor, namelijk: ‘ik-kom-eraan-kaart’ Als je kind het lastig vindt om uit school aan het huiswerk te gaan, dan zijn er kaarten die helpen om waar je mee bezig was (bijvoorbeeld bouwen met de lego) te stoppen en je te richten op de verplichte taak.

Samen doen is extra fijn

Zelf kan ik deze Monkey Mind kaarten ook wel gebruiken merk ik. Bijvoorbeeld als ik een moeilijk gesprek met een collega op de planning heb staan of totaal in de stress thuis kom na een dag werken en dan in de avondspits handen tekort lijk te komen.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je ze zelf een kaart laten kiezen of een kaart voor de ander kiezen. Dan kiest je kind er eentje voor jou uit en jij voor je kind.

Als je kind zelf kan lezen, kun je het hardop laten voorlezen en anders lees je het zelf rustig voor. Het fijnste is het natuurlijk als je allebei de oefening van de kaart doet en er met elkaar over praat.

Het helpt met name om bij jongere kinderen de gevoelens te benoemen. Ik zie dat je blij kijkt of ik zie dat je schouders na de oefening naar beneden zijn gezakt. Hoe voelt dat voor je?

monkey mind kaarten

Review Monkey Mind kaarten en mindfulness oefeningen voor de kinderen

Onze oudste heeft ook vaak een hoofd vol met allerlei gedachten en vindt het lastig om op tijd de prikkels kwijt te raken. Hierdoor loopt zijn emmer geregeld over. Ik ben dan ook heel blij dat ik de Monkey Mind kaarten bij onze kinderen kan introduceren.

Vooraf laat ik ze eerst diep in en uit ademen, net zolang tot ze niet meer als stuiterballetjes door de keuken gaan.

Samen met een vriendje laat ik de kaarten als een waaier op de tafel leggen en ze zelf een kaart uitkiezen. De één kiest voor de kaart van de leeuw, de ander voor die van de aap. Bij de kaart van de aap gaat het over gedachten. Gedachten worden gevisualiseerd als een banaan.

Door stil te staan bij hoeveel bananen de aap wil proberen te pakken, wordt concreet gemaakt hoeveel er in je hoofd zit. De aap kan maar één banaan pakken, de andere bananen mogen op de grond vallen en daar hoef je niet meer bij stil te staan. Onze oudste is net 5 en voor hem is de oefening nog iets te lastig, al merk ik wel dat het sluiten van de ogen en bewust stil staan bij wat je voelt hem wel rustiger maakt.

Zijn vriendje heeft de kaart van de leeuw. De kerngedachte bij deze kaart is: ‘Ontdek de koning(in) in jezelf.

We pakken een grote spiegel van boven en bekijken ons zelf van top tot teen. Daarna doen we of we de koning van het land zijn.

Wat is er nodig om een goede koning te zijn? De één zegt: dapper (4 jaar) en de ander: stoer! (5 jaar). Goed, we doen of we een dappere of een stoere koning zijn. Dit spreken we hardop uit naar de spiegel. Ik ben een dappere koning. Daarna lopen we zo door de kamer.

De jongens voelen zich heel stoer én dapper zeggen ze. De kaart sluit af dat je na een tijdje je zo gevoeld te hebben, weer jezelf wordt, maar dat er een klein stukje van de koning in je achter blijft.

Ik laat ze het werken met de Monkey Mind kaarten afsluiten door te zeggen wat de ander goed kan. Daarbij moeten ze goed kijken naar wat dit met het gezicht van de ander doet. Allebei stralen ze en het spelen is daarna extra gezellig!

Conclusie van de mindfulnessoefeningen en de kaartset van Monkey Mind

Ik ben heel positief over deze set. De Monkey Mind kaarten zijn goed bruikbaar om mindfulnes met kinderen te oefenen, doordat ze op een speelse manier aan de slag gaan met het brengen van rust in hoofd en lijf.

Daarbij is het geen lang verhaal, maar is het goed in te plannen in een lange dag. Verder zien de materialen er mooi uit en is het kartonnen doosje prima om ze in te bewaren. Ik ga ze zeker veel gebruiken hier thuis en ook op school als ik bij bepaalde leerlingen denk dat ze baat hebben bij wat rust en zelfvertrouwen.

Hier lees je meer informatie en kan je de set kaarten bestellen

48 gedachten over “Monkey Mind speelkaarten; mindfulness oefeningen voor drukke kinderen”

 1. Hoi, ik ben leerkracht in het speciaal onderwijs. wij werken het hele jaar door aan verschillende thema’s zoals beroepen, dieren, etc. Voor het eerst werken wij met het thema mindfulness! We vinden het een prachtig thema maar zoeken nog naar de juiste tools om in te zetten. Deze kaarten set lijkt mij geweldig! Dus het zou fantastisch zijn als wij deze actie zouden winnen!

 2. Avatar foto
  Nienke van der Schaaf

  Ons huis lijkt de Apenheul wel nu we in lockdown zitten en vooral zoonlief thuisonderwijs moet volgen…. concentreren is niet zijn hobby en stilzitten ook niet. Daarnaast vind er hier regelmatig strijd plaats waar ze vanuit de apenrotsen met bewondering naar kijken.
  De kaarten lijken me een mooie prikkeling om meer rust in zijn hoofd en lijf te proberen te vinden. Ik vind ze er aantrekkelijk uitzien en het lijkt me praktisch! Ik zou dus graag een set winnen en ermee aan de slag gaan!

 3. Wat ontzettend fijn is dit zeg! Ben nog helemaal niet bekend met mindfullness. Maar zou er graag samen met mijn dochtertje, die of een enthousiast blij ei is of helemaal gefrustreerd, mee aan de gang gaan. Een balans vinden, de rust en de ruimte om jezelf te kunnen zijn. Voor het naar bed gaan een kaart en dan ook echt in bed blijven omdat je de positieve vibes gevonden heb vanbinnen… Lijkt me fantastisch!!

 4. Ik kon niet goed vinden of ze ook geschikt zijn voor iets oudere kinderen. Zo ja, dan waag ik graag een kansje. Mijn oudste dochter heeft kenmerken van ASS, waardoor ze nogal eens ergens tegenaan loopt.Volgend jaar moet ze naar het voortgezet, en daar kijk ik nog wel een beetje met angst naar. Hopelijk helpen deze kaarten haar wat meer rust en zelfinzicht te geven.

 5. Deze set ken ik nog niet. Denk dat dit echt iets is voor mijn dochter. Maar ook op school zou ik deze soms goed kunnen gebruiken

 6. Deze kaarten zouden enorm fijn in gebruik zijn op mijn werk op de groepen met jonge, kwetsbare kinderen. Allemaal drukke, volle hoofdjes… De kaarten zouden erfgoed van pas komen tijdens de groepslessen, maar ook tijdens de individuele lessen.

 7. Avatar foto
  Marianne van Belzen-Stam

  Wat een leuke actie! En wat kunnen kinderen nu wat mindfullnes gebruiken. Mijn dochter van 9 heeft ASS en haar hoofd loopt momenteel over. Even in het hier en nu zijn zal haar en ons 😉 goed doen 🍀

 8. Avatar foto
  Chantal koster

  Voor mijn zoontje die 7 januari 8 wordt. Zeker nu in coronatijd kan hij vaak zijn energie niet kwijt en slaapt hij moeilijker in

 9. Heel erg graag voor mijn lieve maar o zo drukke onrustige 4jarige dochter. Ze is extreem gevoelig waardoor ze heel snel ontploft. Het zou zo fijn zijn om samen met haar rustmomenten te hebben. Ze gaat sinds kort ook naar school toe en ze leek eindelijk gewend aan al die prikkels! En nu helaas mag ze niet door de lockdown. Ik hoop echt dat ik dit win voor haar!

 10. Heel graag voor mijn dochter van bijna 6. Ze heeft sinds de coronaperiode regelmatig last van tics, haar manier om de opgebouwde spanning eruit te laten komen.
  Meditatie muziek helpt haar erg goed om tot rust te komen, maar deze kaarten lijken mij erg fijn om tot inzichten te komen.
  En mama kan ze zelf ook wel gebruiken, want ze heeft het niet van een vreemde: zo’n vol hoofd

 11. Graag voor mijn zoon van 8 jaar. Zijn al enige tijd bezig met allerlei onderzoeken. Hij heeft symptonen van ADHD en kan dus zeker iets van rust in zijn mooie koppie krijgen. Dus heel erg welkom

 12. Avatar foto
  francina brouwer

  Mijn dochter van 10 weet sinds kort dat ze ADD heeft, ze vind dit erg moeilijk en wij willen geen medicatie voor haar. We proberen nu wat een suikervrij dieet doet, maar deze kaarten lijken mij ook erg interessant.

 13. Die zouden heel goed van pas komen. Onze dochter wordt met enige regelmaat wakker in de nacht, kan zich druk maken om de kleinste dingen. Gevolg een overprikkelde dochter, mama die niet veel meer kan hebben …..
  Samen wat rust creëeren zou dan heel welkom zijn! 🤞🍀

 14. Ik zou deze kaarten heel erg graag gaan gebruiken met mijn zoon. Hij is een echt hsp jongetje en ’s avonds heeft hij enorm veel last om de rust te vinden om in slaap te komen. Vaak slaapt hij pas als wij zelf ook naar bed gaan. Met deze kaarten hoop ik meer rust in zijn hoofd en lijf te krijgen.

 15. Voor mijn zoon. Hij is erg gevoelig en noemt mensen bij een kleur. ‘Blauwe oma’. We hebben het vernoemen dat hij aura’s ziet.

 16. Ik wil deze set graag winnen en zelf gaan gebruiken, uitproberen bij verschillende leeftijden op mijn werk en zo kijken of ik deze voor onze groepen kan gaan adviseren en aanschaffen! Ik denk dat we hier heel veel kinderen mee kunnen helpen

 17. Met dit handige Monkey Mind kaartenset
  wordt mijn nichtje echt in het zonnetje gezet
  en beleven wij veel rust en ontspanpret!

 18. Onze dochter is zeer prikkelgevoelig, lopen nog onderzoeken. Maar ik ben wel erg benieuwd of we haar hiermee kunnen helpen

 19. Avatar foto
  Rosemary van Duinen

  Ik wil dit heel graag voor mijn kleinkinderen. Vooral de oudste is erg snel afgeleid.. juist omdat ze alles en iedereen in de gaten wil houden en niks wil missen van wat anderen allemaal doen.

 20. Naar deze kaarten ben ik erg benieuwd. Ik denk dat het zeker voor mijn dochtertje wel iets kan zijn. Hopelijk maakt het haar wat rustiger.

 21. Wat een mooie kaarten set. Ik zou ze graag gebruiken voor mijn dochter. Zij heeft het 22q11 deletie syndroom. Aan het einde van de dag kan ze goed rust in haar hoofd en lijf gebruiken na alle prikkels van de dag.

 22. Jarmo is 7 en heeft 2 maanden geleden de diagnose adhd gekregen met alles erop en eraan. Voor hem vervelend als hij weer niet kan slapen of overdag op school zo druk is dat hij dat vaak te horen krijgt.

 23. Het lijkt mij erg leuk om dit spel te spelen met mijn kleinkinderen, zodra het weer kan.
  Zit al bijna 10 maand thuis, zonder direct contact met mijn kinderen en kleinkinderen, dus verheug mij daarop.
  Nu eerst het vaccin en dan dit spelletje spelen……
  Ik volg bloglovin en loot graag mee.

 24. Ik zou dit graag eens met mijn dochtertje doen. Die kan vooral aan het eind van de dag baat hebben bij dit soort oefeningen.

 25. Wat een leuke kaartenset. Zoonlief (bijna 5) is ook zo’n gevoelige stuiterbal. De dag sluiten we vaak af met een meditatie momentje (uit de app). Sinds ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling zie ik dat de kinderen op hun manier mee gaan in die flow hoe leuk is het dan om zulke gave mindfulnesskaarten hen ondersteunen op hunnpad naar stabiele volwassenen 🤞🍀

 26. Ik doe heel graag mee aan deze actie.
  Zou deze kaarten gebruiken voor mijn dochter voor het slapen gaan,in de hoop dat ze wat rustiger wil gaan slapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven