Monster Jam, van grote auto’s tot grote ogen; een jongensdroom

De aankondiging van de Monsterjam 2016 heb je al eerder gezien waarschijnlijk. En eindelijk was het zover! Mijn kleine vent was helemaal in zijn nopjes want we gingen ‘grote auto’s kijken!’. Voor de show zelf is hij met zijn 2 jaar nog net te klein vond ik, maar bij uitzondering mochten we een bezoekje brengen aan de Monster Jam Media Dag.

Monster Jam media dag

Te midden van foto- en filmcamera’s liep mijn klein opdonder zijn oogjes uit te kijken. ‘Grote auto he?’ zei hij terwijl hij naar de Grave Digger wees. ‘Woef!’ riep hij vervolgens en liep snel door naar Monster Mutt Dalmatian. Om een indruk te geven van hoe bizar groot die trucks zijn: een wiel is minstens twee keer zo groot als mijn ventje, en hij past in het midden van de band 😉 .

monster jam en thomas

Vrouwelijke coureurs bij de Monster Jam in Nederland

We spraken kort met Briana Mahon, bestuurster van Scooby-Doo en Ryan Anderson, bestuurder van Son-uva Digger en zoon van Dennis Anderson van de befaamde monster truck Grave Digger. Terwijl Briana mijn kleintje paaide met haar souvenir, een stroopwafel, vertelden ze over de voorbereidingen die ze treffen voor de show. Of eigenlijk niet, want de enige training, is de show zelf. Ryan legt uit dat de trucks in zeecontainers arriveren en er een beperkt aantal reserveonderdelen mee gaan. Zelf liep hij ooit een gebroken nek op maar dat weerhoudt hem er niet van door te gaan.

Het is hem natuurlijk wel met de paplepel ingegeven: zijn vader zit al 34 jaar in het vak. Net als Max-D, waarmee de Grave Digger voor het eerst in Europa de strijd aangaat. Briana is een hele tengere meid die in Illinois eigenaresse van een kapsalon is. Echter crost ze al op motors rond sinds zij een peuter is. De stap naar de Monster Truck was voor haar dan ook vanzelfsprekend. Hun tactiek voor de show? Goed kijken naar welke trucs hun voorgangers in uitvoer brengen en hun eigen uitvoering daarop aanpassen.monster jam free running

Freestyle donuts

Beiden vinden ze de donut (rondjes draaien), zeker op asfalt, de meest lastigste qua coördinatie, die je dan volledig kwijt bent. Er zijn wel wat mensen die de cabine onder gespuugd hebben, aldus Ryan. Gelukkig zijn de bestuurders strak in de gordels, helm en neksteun. Want als je zo’n megatruck ziet, kun je je niet voorstellen dat een dergelijk gevaarte een tweevoudige backflip kan maken. Bij vertrek werd buiten het stadion één van de trucks in gereedheid gezet met een imposant diep en hard motor- en uitlaatgeluid als gevolg.

Nu al indrukwekkend, laat staan tijdens de show. Na een blik op het veld dat met tonnen zand, hellingen en sloopauto’s in gereedheid werd gebracht voor de volgende dag, vertrokken we weer huiswaarts. Mijn ventje heeft ontzettend genoten en viel achterin de auto in slaap met de mini Monster Mutt Dalmatian in zijn handjes. Ik kan niet wachten hem naar een Monster Jam show mee te nemen wanneer hij wat groter is…. aldus Marjolijn.

Monster Jam familieshow

Daar waar Marjolijn naar de media dag ging, ben ik met mijn gezin naar de Monster Jam familieshow geweest. En ik kan je zeggen… het is een bijzonder spektakel. Wat een geweld! Het geluid is overweldigend en de adrenaline racet door je lijf. Ik ben de security dan ook zéér dankbaar voor de gele oordopjes die we hebben gekregen 😉 . Eerlijk is eerlijk, dat was ook het advies en ik ben er bijna zeker van dat 80% van de aanwezigen deze raad hebben opgevolgd. Ik zag nogal wat gele tuutjes in oren en volledige koptelefoons op kinderhoofden. Het was overigens héérlijk slapen met deze koptelefoon op, kijk maar 😉 .

monster jam en slapen

Zelfs bij de motorcrossers die tussentijds het terrein onveilig maakten viel mijn mond open van verbazing 😉 . Jemig, wat een trucs halen ook zij uit. Ook al zijn ze een stuk kleiner dan de Monster Jam Trucks, ze zijn niet te houden als ze eenmaal warmgedraaid zijn. Van benen in de lucht op 4 meter hoogte tot aan de motor volledig loslaten. Creepy gewoon.

Voor de ‘gewone’ mens was de Freestyle wel echt het uitbundigste deel. Kijk je even mee naar de spectaculaire foto’s?

monster jam showmonster jam freestyle

monster jam madusa

monster jam 2016

monster jam grave digger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven