Iiiieeeekkkkks! Je zal het maar horen! ‘Mam, ik heb de morning afterpil nodig’. Ik hoef er momenteel nog niet echt over na te denken, maar tòch bekruipt de gedachte me weleens. Ik denk dat ik me rot schrik, in eerste instantie. Dat ik me vervolgens afvraag of ik in mijn opvoeding wat steken heb laten vallen… om uiteindelijk maar gewoon snel en praktisch aan het handelen te slaan, want zo ben ik dan ook wel weer.
Ik herinner me de spanning van vroeger nog. Toen ik jong(er) was en ik voor het eerst zover was dat ik seks wilde hebben met mijn vriendje. Brrrr, wat een tijden 😉 . In the heat of the moment kan er wel eens iets misgaan… Een condoom scheurt of wordt misschien zelfs totaal vergeten. We leren er allemaal over als we op school zitten, en met een beetje geluk help je als ouders zijnde ook een handje met wat extra informatie. Maar wist je dat bijna een derde van de vrouwen minimaal één keer per jaar onbeschermde seks heeft? Dat is best veel, vind je niet? En dat kan dus ook zomaar je dochter zijn.
Morning afterpil ellaOne
En onbeschermde seks is dom, dat weten we, maar het is niets om je voor te schamen. Het is wel een reden om direct in actie te komen. Gelukkig kun je iets doen, ook achteraf. De morning afterpil maakt het mogelijk de ovulatie uit te stellen, zodat je niet zwanger wordt en de nieuwste morning afterpil is betrouwbaarder dan ooit. ellaOne is de naam van deze uiterst effectieve pil die nu gewoon bij drogist en apotheek verkrijgbaar is. Geen gedoe of gênant gesprekje met je huisarts, maar gewoon precies wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Seks is niet veranderd, de morning afterpil wel. Uiteraard blijft het beste alternatief beschermde seks, maar als dat niet is gelukt, dan biedt ellaOne uitkomst.
Waarom ‘The morning after’ ?
De introductie van de anticonceptiepil veroorzaakte in de jaren ‘60 een nieuwe vorm van vrijheid voor vrouwen. Het seksleven werd een stuk spontaner, maar zo’n pil kun je natuurlijk vergeten. Of je gebruikt condooms, totdat er eentje kapot gaat. Wat de reden ook is: vrouwen die wel een seksleven hebben, maar nog niet zwanger willen worden hebben er een effectieve noodoplossing bij. De morning afterpil, of noodpil, bestaat al langer om in zo’n geval een zwangerschap te voorkomen. De pil werkt alleen als er nog geen ovulatie of bevruchting heeft plaatsgevonden. ellaOne is dus geen abortuspil; als je al zwanger bent, blijf je dat. Daarom is het belangrijk de morning afterpil zo snel mogelijk na de onbeschermde seks te slikken om een ovulatie uit te stellen. Bij voorkeur – de naam zegt het al – the morning after.
Bloemetjes, bijtjes en zo nog meer
Zwanger worden kan zo gebeurd zijn. Over de bloemetjes en de bijtjes hoeven we je niets meer te vertellen, toch? De twee dagen voordat je ovuleert stijgt de LH-hormoonlevel in je lichaam en is de kans op zwangerschap het grootst. Bijzonder aan ellaOne is dat deze pil, anders dan andere morning afterpillen, ook op die cruciale dagen effectief is. Dat komt doordat ellaOne werkt op basis van een andere stof: ulipristalacetaat in plaats van levonorgestrel. Hiermee kan de ovulatie zelfs worden uitgesteld als die op het punt staat te gebeuren. En dat is nu precies de reden waarom je met ellaOne minder kans op een zwangerschap hebt dan met een andere morning afterpil. Je cyclus kan variëren, waardoor je niet weet wanneer je ovuleert. Ook goed om te weten: sperma kan tot wel 5 dagen blijven leven, zodat je bijna je hele cyclus zwanger kunt worden!
Eigenlijk hoort het eventuele gebruik van een morning afterpil ook gewoon bij het gesprek wat je met je dochter hebt tegen de tijd dat je vermoed de ze zover is dat ze verder wil experimenteren dan een beetje zoen- en handwerk. Even lastig misschien, maar beter duidelijkheid èn openheid, dan een dochter die niet weet waar Abraham de mosterd haalt zeg maar.
Wat doet de morning afterpil ?
Een zwangerschap voorkomen, niet afbreken, dat is wat de morning-afterpil doet. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar het gebruik van anticonceptie vooraf, maar indien nodig kan de noodpil uitkomst bieden. Anders dan sommige mensen denken is het geen hormoonbom die je cyclus overhoop gooit en je wordt er ook niet onvruchtbaar van. En met het toepassen van de werkstof ulipristalacetaat (ellaOne) is de morning afterpil effectiever dan ooit, zo blijkt ook uit wetenschappelijk gepubliceerd onderzoek*. Hierin vergelijkt onderzoekster Glasier de werking van ulipristalacetaat met die van levonorgestrel. Wat blijkt? Een pil op basis van ulipristalacetaat is even veilig en geeft bij inname binnen 24 uur – wat 88% van de vrouwen doet – ruim 2,5 keer minder kans op zwangerschap.
ellaOne is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij (Etos, DIO en de zelfstandige drogist) en apotheek voor de verkoopadviesprijs van €27,95. ellaOne is duurder, maar beduidend effectiever dan andere morning afterpillen. De morning afterpil is bedoeld om een ongewenste zwangerschap of abortus te voorkomen. Je hoeft maar één pil in te nemen. Het is belangrijk dat je na gebruik tot je volgende menstruatie een barrièremethode, bijvoorbeeld een condoom, gebruikt. Hoewel ellaOne over het algemeen goed wordt verdragen, is het gebruiken van de morning afterpil als reguliere anticonceptie geen goed idee. Als de ovulatie onverhoopt al heeft plaatsgevonden kun je namelijk wel zwanger worden.
Dat is wel iets wat je je dochter te allen tijde goed moet inpeperen lijkt me! Better safe than sorry, dat wel, maar als de nood hoog is, is de morning afterpil een veilige optie. Meer informatie vind je terug op de website van ellaOne. Geen oudbollige site, maar eentje van deze tijd. Goed om jezelf alvast een beetje te informeren, en uitstekend voor je dochter om eens even op rond te surfen!
*Bron: ‘Use of and attitudes towards emergency contraception’ – een Europees onderzoek onder 7170 vrouwen tussen de 16 en 45 jaar gepubliceerd in The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care, 2013
Des te meer ik er over lees, des te meer ik denk, kan geen kwaad om zo’n pil in huis te halen voor het geval dat…. (hopelijk nooit nodig, maar toch!!)
Natuurlijk eerst goede voorlichting en anticonceptie uitdelen, maar dit is wel een fijne failsafe om op de achterhadn te hebben…
Het is inderdaad niet zo fijn als je kind met dit verhaal bij je komt. Anderzijds: ze komen tenminste!