Je motor theorie examen, hoe oefen je het beste en hoe verloopt het examen?

Mán, wat ben ik blij dat ik klaar ben zeg. Een studie naast werk en gezin volgen, dat is niet niks, daar ben ik inmiddels wel weer achter. Niet dat ik voorheen dacht dat het een eitje was, maar nadat ik besloten heb om mijn motorrijbewijs te gaan halen heb ik weer diep respect voor alle moeders die een opleiding volgen naast hun werk en hun gezin. Ik weet weer wat het is nu ik in de afgelopen periode voor mijn motor theorie examen heb moeten studeren. En dat is niet eens een volwaardig opleiding te noemen!

motor theorie examen

Motor theorie examen leren

Toegegeven, het is ook wel even geleden dat ik voor een examen heb moeten leren 😉 . Ik was dan ook vergeten hoeveel werk erin gaat zitten en hoeveel spanning er bij komt kijken. Stom toch dat je nog steeds gespannen kan zijn voor zo’n examen, ook al ben je allang uit de studentenfase. Of misschien juist wel daarom!

Ik had me nog zo voorgenomen om tijdens onze vakantie in Italië redelijk wat te leren, maar aangezien wij onze theorie leerden via een online programma en de wifi niet al te best was op de camping is dat helaas niet gelukt.

Dat betekende dan ook dat ik de afgelopen weken aardig wat studiewerk heb moeten verrichten voor mijn motor theorie examen. Maar alles voor het goede doel… motorrijden!

Leren terwijl je een gezin hebt en een eigen bedrijf

Ik weet precies hoe het werkt -leren doe je het best verdeeld over een bepaalde periode, herhalen is de kunst. Toch moet ik erkennen dat ik daar zelf anders mee omgegaan ben dan ik had gewild. En dat komt natuurlijk mede door mijn bedrijf en mijn gezin. En het feit dat je prioriteiten te stellen hebt en die vervolgens misschien niet altijd even goed stelt.

Met Luc heb ik bijvoorbeeld afspraken gemaakt over zijn huiswerk, maar zelf toepassen? Ho maar. Dom, dom, dom natuurlijk.

Theorie examen leren

Gelukkig heeft Frank al een paar maanden geleden een hele handige methode voor het leren en oefenen van je theorie examen voor de motor gevonden. Niet meer met je neus in de boeken, maar een online mogelijkheid om je theorie te leren en te oefenen. Je ‘koopt’ een inlogcode voor dit programma en vervolgens kan je weken/maanden leren en oefenen. Ideaal want de software houdt precies bij waar je gebleven bent met leren. En daarnaast heb je na ieder hoofdstuk heb je de mogelijkheid om de geleerde stof te toetsen door middel van proefvragen.

Leren en oefenen

Het leren voor je motor theorie examen gaat dus online, maar ook het oefenen gaat online. De vragen worden voorgelezen als je dat wilt en de antwoorden ook. Je krijgt duidelijke plaatjes erbij als voorbeeld of uitleg van een verkeerssituatie en je kan de antwoorden kiezen door meerkeuze vragen te beantwoorden met ja/nee, a-b-c of het intoetsen van een antwoord door middel van getalinvoering.

Het programma registreert hoeveel vragen je fout beantwoord en welke vragen dat zijn. Zo kan je eenvoudig achteraf de vragen terugvinden om de uitleg door te nemen. Bij iedere vraag wordt een duidelijke uitleg gegeven met veel ‘randinformatie’ om de situatie beter te begrijpen. Zo kan je niet alleen leren van je foute antwoorden, maar ook nog van de goed beantwoorde vragen als je wilt. In totaal heb je 25 hoofdstukken aan theorie, 25 mogelijkheden om de theorie te toetsen door middel van de proefopgavens en 50 proefexamens om te oefenen! Een hele bak werk dus.

theorie examen motor oefenen

Studeren als prioriteit

En hoe doe je dat als je ook een bedrijf te runnen hebt en een gezin draaiende moet houden? Keuzes maken. Dat is wel duidelijk. Deze weken maar even wat minder wassen draaien en poetsen in huis (ben ik toch geen fan van). Maar zelfs dan is het nog lastig om de tijd te vinden. Diep respect heb ik dan ook voor de moeders die een volledige studie oppakken naast hun werk en hun gezin. Dat is echt aanpoten geblazen! Je kan die was niet uit blijven stellen natuurlijk 😉 , of je moet een poets in huis hebben, dat maakt het wellicht allemaal wat behapbaarder.

Eindelijk dan het motor theorie examen zelf

En dan komt de dag dichterbij dat het motor theorie examen afgelegd moet worden. Zelf plan je via MijnCBR in wanneer en waar je dat theorie examen af wilt leggen. Ik hikte er dus al een aantal weken tegenaan. En de spanning werd nog eens extra opgevoerd omdat Frank zijn theorie examen voor de motor al weken geleden heeft gehaald. Dan kan ik niet achterblijven natuurlijk!

Wat neem je mee?

  • Je uitnodiging van je motor theorie examen
  • Een geldig legitimatiebewijs

Het aanmelden voor je motor theorie examen

Hoe dat gaat? Heel simpel. Je zorgt ervoor dat je op de afgesproken tijd op de juiste plaats bent. Ik ging naar Eindhoven toe. Zelf gepland om 10.00 in de ochtend, zodat ik er niet ook nog de hele dag tegen op hoef te zien.

Bij binnenkomst meld je je bij de aanmeldpaal. Na aanmelding word je naar een wachtruimte gedirigeerd. Uiteraard moest ik nóg een keer naar de wc van de spanning. Ik was overigens niet de enige.

Ik zat goed en wel op mijn stoel in de wachtruimte (tussen allerlei broekies die hun theorie examen voor bromfiets of auto komen doen) en werd al richting de lockers gedirigeerd. Dit zie je op een scherm waarbij alles onder je reserveringsnummer vermeld wordt. Je doet al je spullen in je locker, behalve je identiteitsbewijs.

Na nog een melding op het scherm kan je je gaan melden voor het uiteindelijke motor theorie examen.

Het verloop van het examen

Met de spanning in mijn lijf meldde ik me en werd me vriendelijk verzocht in hokje 11 plaats te nemen. Bij het binnenlopen van de zaal zie je kandidaten in andere hokjes hun best doen. Iedereen doet dus door elkaar heen het examen wat voor hem/haar bestemd is. Goed geregeld. Daar ga je achter een touchscreen zitten. Krijg je eerst een korte uitleg (digitaal) over hoe het examen werkt en 2 oefenvragen, om vervolgens door te gaan met het echte motor theorie examen.

Na een paar keer slikken ben ik gestart. Vraag voor vraag beantwoorden, vragen markeren waar je niet zeker van bent zodat je ze naderhand nog een keer kan bekijken.

En in een poep en een scheet ben je dan klaar. Want het is -als je een beetje je best hebt gedaan met leren en oefenen- echt een eitje om te doen. Het enige moment waarop ik nog wat spanning voelde was het moment van daadwerkelijk ‘inleveren’ van je examen. Door die laatste druk op de knop kan je niet meer terug.

De uitslag van je motor theorie examen

Nog geen 2 seconden daarna heb je je uitslag al binnen. Je weet dus direct of je gezakt of geslaagd bent. Dat geeft het drukken op die ‘inleverknop’ nog nét wat extra lading, haha.

Mijn uitslag? GESLAAGD! Jammer van die ene fout, een instinkertje, maargoed we doen het ermee 😉 .

Wat als je het niet haalt?

Als je het niet haalt dan is dat natuurlijk klote. Wel heb je dan de mogelijkheid om weer opnieuw je leerstof door te nemen en de proefexamens te oefenen, dat is wel weer tof. De riedel van aanmelden voor je theorie examen (en betalen) begint dan wel weer opnieuw natuurlijk.

Wat als je je theorie examen voor de motor haalt?

Een verademing! Wat voelt dat goed zeg. Pas nu besef ik me hoe het me de afgelopen weken heeft bezig gehouden. En hoe lekker het is om dat nu even van me af te schrijven. Eén hobbel gehad, nog twee te gaan. Nu op naar het praktijk examen voor de Bijzondere Verrichtingen en de Verkeersdeelname.

En dan? Dan kan ik ein-de-lijk mijn motor gaan kopen. Wow, wat kijk ik daar naar uit zeg! Mijn outfit is inmiddels al helemaal compleet. Jas, broek, helm, handschoenen, zonnebril, schoenen en sjaaltje. You name it! Ik kan straks -geheel beschermd- op die shopper stappen. Zoveel zin in!

Shutterstock foto van motor theorie examen door Bartolomiej Pietrzyk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven