Motorrijbewijs halen; een vrouw op een motor is toch onwijs stoer?!

Eindelijk is het zover! Na jaren van wel willen maar niet doen ben ik eindelijk bezig met mijn motorrijbewijs. Al van jongs af aan wilde ik mijn motorrijbewijs halen, maar er kwam steeds iets anders voor in de plaats waardoor ik toch bleef uitstellen. Nu -op mijn 46e- ben ik eindelijk zo ver en ik geniet met volle teugen. Een vrouw op de motor? Ik vind het niet alleen rete stoer, maar het is ook echt te gek om te doen!

En ik ben al zover dat ik nog maar één keer van te voren naar de wc hoef van de zenuwen, in plaats van drie keer. Dat is toch al een hele vooruitgang, vind je niet?

motorrijbewijs halen vrouw

Eindelijk ga ik mijn motorrijbewijs halen!

Het heeft echt jaren geduurd, met allerlei redenen die daaraan ten grondslag lagen natuurlijk. Maar nu is het dan zover. Ik heb inmiddels een les of 6 achter de rug en kom iedere keer weer met een grote glimlach van die motor af. Hoe tof is dit. Ik neem je even mee in mijn voorgeschiedenis van het motorrijden. Of uhhhh… de plannen.

Toen ik 18 was

Ik vergeet het moment nooit meer, toen ik 18 was en in bad lag op zondagochtend hoorde ik een enorme herrie buiten. Ik keek door het badkamerraam naar buiten en zag mijn zus aankomen op haar motor. Het ding maakte een takkeherrie en ik was op slag verliefd! Gevoelsmatig hoorde ik haar al van 5 kilometer afstand aankomen, maar dat kan natuurlijk niet.

Het tweede beeld wat me van dat moment nog zo bijstaat is dat ze afstapte en haar helm afdeed. Er kwam een enorme bos krullen onder uit en ik begon te glimmen van trots. Die stoere chick was gewoon mijn zus!

Op dat moment nam ik me voor dat ik ook ‘een keer’ mijn motorrijbewijs zou gaan halen. Liefst eerder dan later.

Waarom dan nu pas mijn motorrijbewijs halen?

Tja, zo gaat het leven hè. Naast motorrijden had ik ook nog een andere passie. Een passie voor paarden. Een paar jaar na dato ben ik begonnen met paardrijles en binnen no-time wilde ik een eigen paard. Die kwam er ook. Niet één, maar zelfs twee. Met als resultaat dat ik eigenlijk nergens anders meer tijd voor had. Hard werken om geld te verdienen om twee paarden te kunnen betalen, haha.

Maar dat gaf niet, want ik stopte al mijn energie in paardrijden, ging wedstrijden rijden tot op Z2 niveau, deed de Orun cursus tot paardrijinstructeur en gaf in de avonduren naast mijn gewone werk nog les in een manege.

Pas toen ik van baan veranderde, Frank leerde kennen en een relatie met hem kreeg begon de hang naar motorrijden weer te kriebelen. Frank had er nog nooit over nagedacht maar raakte enthousiast van mij. We fantaseerden erop los en voordat ik het wist… was ik zwanger! Geen goed moment om mijn motorrijbewijs te gaan halen dus. En dat is nu bijna 14 jaar geleden.

Motorrijden terwijl je in de kleine kinderen zit

Als je al motor rijdt, dan laat je je door een paar koters niet tegenhouden natuurlijk. Maar bij ons veranderden de prioroteiten (again!) en alles werd weer op de lange baan geschoven. Tot twee maanden geleden.

Ik riep plotseling dat het misschien nu wel het moment was om mijn rijbewijs te gaan halen en voordat ik het wist had Frank onze eerste lessen al gepland!

Vrouwen en motoren

Het heeft een bepaalde aantrekkingskracht op me, vrouwen en motoren. Als ik een vrouw op de motor zie dan moet ik blijven kijken. En dan hoop ik iedere keer weer zo’n bos krullen onder de helm uit te zien komen. Zo leuk! Dat je iedereen ziet denken ‘WTF, dat is een stoer wijf’!

Het gevoel dat je van motorrijden krijgt

Nu gaat het natuurlijk niet alleen om het stoere, maar ook om het gevoel. En het gevoel dat je krijgt van motorrijden dat is fantastisch. Het geeft een soort gevoel van vrijheid dat ik eigenlijk best wel te vergelijken vind met het gevoel wat ik altijd van paardrijden kreeg. Behalve dan dat je je motor gerust een dagje kan laten staan als je wilt.

Nu we volop aan het lessen zijn is het natuurlijk ook een mooi moment om alvast naar passende motorkleding te kijken. Ik ben altijd een beetje afwachtend in die dingen, maar Frank is niet te houden. Die had zijn motorjas al in de eerste week! Maar inmiddels heb ook ik mijn jas binnen en ik ben er helemaal verliefd op.

motorhelm vrouw

Het oog wil ook wat

Want het oog wil ook wat natuurlijk. En die jas en helm van de rijschool…. brrrr, daar wil je niet te lang in rondrijden. Niet alleen voor het oog, maar het feit dat iedereen daar in lest… daar word ik niet echt vrolijk van. De jas die ik nu heb is er eentje van Held, een bekend merk voor motorkleding, met hele mooie damesitems. Ik heb mijn eerste motorrit met eigen jas er al op zitten. Hij zit heerlijk en staat daarnaast ook nog eens verrekte stoer. Of niet dan 😉 ?

Naast de jassen die we nu hebben, zijn we ook geslaagd voor een helm en handschoenen. Ik geloof dat ik wel 30 helmen gepast heb! Voordat je een model hebt wat goed bij je past, wat enigszins naar je smaak is en dan ook nog eens lekker zit ben je best wel even bezig.

Het toeval wil dat we nu allebei dezelfde helm hebben. Maar ik ga die van mij nog laten spuiten met een van mijn favoriete afbeeldingen… een dromenvanger!

Live your dream, don’t dream your life

Ook wel toepasselijk hier hè, mijn lijfspreuk. Ik schreef al eerder over dromen durven doen. Over waar mijn wensen liggen en wat ik doe om mijn dromen na te jagen. Hoe zit dat voor jou?

motorrijden Harley

Nu alleen de motor nog

Nu dus alleen de motor nog. Oja, en het motorrijbewijs natuurlijk, maar daar wordt aan gewerkt op mijn rijschool in Eerde. De motor waar we op lessen is een Kawasaki, maar we zijn zelf op zoek naar een Harley. Al vanaf dat ik 18 was is Harley Davidson mijn grote favoriet en zoiets als hierboven vind ik erg mooi.

We zijn dan ook al verschillende Harley zaken afgeweest en we struinen marktplaats af. Maarja, een motor kopen terwijl je je rijbewijs nog niet hebt… dat gaat niet hè. Je kan nog niet eens een proefrit maken. Wat is dat moeilijk joh, dat wachten. We hebben al een paar leuke exemplaren op het oog, maar die zijn misschien wel verkocht tegen de tijd dat wij ons rijbewijs hebben gehaald. Bummer.

En één motor is dan ook nog niet eens genoeg. Eigenlijk willen we er graag twee natuurlijk. Anders kan je nog niet samen, met de kinderen, gaan toeren. We gaan dus op zoek naar twee stoere Harley’s zodat we geen ruzie hoeven te maken wie er mag sturen. Maar tot die tijd klim ik gewoon lekker op de Kawasaki om te oefenen!

Wil je nog meer weten over het halen van je motorrijbewijs? Hieronder staan nog wat meer info.

Motorrijbewijs halen; wat komt daar bij kijken?

Wil je je motorrijbewijs halen, dan komt daar nog best het een en ander bij kijken. Ik moet binnen nu en 2 maanden 3 examens afleggen! Dat vind ik best veel.

  1. Theorie-examen
  2. Bijzondere verrichtingen
  3. Algemene Verkeersdeelname

1. Theorieexamen

Ook al rij je al jaren auto, toch moet je opnieuw een theorie examen afleggen als je je motorrijbewijs wilt halen. Bummer, maar je komt er niet onderuit. Ik zit dus zo nu en dan (maar eigenlijk nog te weinig) in de zeldzame ‘vrije’ avonduurtjes die ik heb, theorie te stampen. Veel ken je er al van, maar ik merk ook dat er wel wat weggezakt is hoor.

2. Bijzondere verrichtingen

Hier begin je eigenlijk mee als je je motorrijbewijs wilt gaan halen. Tenminste… nadat je een lesje hebt motor gereden met je instructeur achterop. De Bijzondere Verrichtingen zijn veelzijdig en best wel spannend in het beging. Vond ik dan hè. Je leert stapvoets rijden, een langzame slalom maken, maar ook bijvoorbeeld een snelle slalom, een uitwijkmanoevre en een noodstop maken. Bij die laatste kom je met 50 km/uur aanrijden en moet je zo stevig mogelijk op de rem. De eerste keer zat mijn hart in mijn keel, haha.

3. Algemene verkeersdeelname

Dit examen is niets meer en niets minder dan in het verkeer rijden, zoals je ook met de auto moet doen. Toch zijn er in het verkeer ook wel wat zaken waar je je met de motor bewust van moet zijn terwijl je daar met de auto geen last van hebt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld putdeksels en pijlen op de weg en dergelijke.

Afijn, dit was mijn eerste blog over de hang naar motorrijden en het halen van mijn motorrijbewijs. Ik gok erop dat er nog wel meer zullen volgen over mijn avonturen op de motor!

2 gedachten over “Motorrijbewijs halen; een vrouw op een motor is toch onwijs stoer?!”

  1. Ik heb op mijn 25e rijbewijs gehaald ik woonde nog thuis even voor een jaartje en toen dacht ik nu moet ik gaan want straks als ik op mezelf woon of samen hou ik echt geen 300,400euro over in de maand om te kunnen lessen . Toen na 5maanden rijbewijs gehaald en week daarna ging ik samenwonen

  2. Ik denk er ook over na om mijn motorrijbewijs te halen. Ik heb het ook meerdere malen uitgesteld omdat ik weinig tijd had. Toch kijk ik uit naar mooie ritten en tours in het buitenland. Ik ga mij binnenkort informeren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven