Motorvakantie mogelijkheden; ga voor die ultieme vrijheid

Jarenlang heeft het op onze verlanglijst gestaan, en nu is het eindelijk zover: manlief en ik hebben allebei ons motorrijbewijs. Dan begin je met tochtjes in de buurt…en dan wordt het winter. We kunnen niet wcahten tot het straks beter weer wordt om samen op pad te gaan. En over dat op pad gaan gesproken, onze dromen worden nergens door beperkt. Een echte reis met de motor staat op de bucketlist. Ben jij al eens op motorvakantie geweest? Daar zijn een hoop mogelijkheden voor ben ik tijdens en bezoekje op de vakantiebeurs achter gekomen. Er zijn gewoon speciale motorreizen aanbieders. Uiteraard heb ik een boekje meegenomen zodat we ons kunnen verdiepen in de mogelijkheden en ik deel onze ideeën graag met je.

We beginnen dicht bij huis, maar als motorrijden ook jouw ding is kan je letterlijk de hele wereld over met je motor. Behalve Vlieland en Schiermonnikoog dan (daar mogen geen gemotoriseerde voertuigen mee naartoe!).

motorvakantie

Onze ideeën voor een motorvakantie

Hoe vier jij het liefst vakantie? Languit op een ligbedje op het strand, naar een camping met een zwemparadijs? Of ga je liever voor een actieve vakantie? Het mooie aan een motorvakantie is dat je beiden ideaal kan combineren. Wij genieten zowel van luieren als actie. Afgewisseld door heerlijke ritten op de motor! Wat voor vakantieganger ben jij?

Onze kinderen kunnen ook niet wachten totdat ze mee op pad kunnen op de motor, het geeft ook echt een ultiem gevoel van vrijheid. Toch vraag ik me af of dat een motorvakantie voor hen wel aantrekkelijk zal zijn. Ze kunnen ‘alleen maar’ achterop zitten. Natuurlijk kunnen we onze vakantie op de motor aanpassen aan de wensen van de kinderen, maar het motorrijden is wel een flink onderdeel. Ik denk dan ook dat het slim is als we eerst ‘in de buurt’ een korte motorvakantie inplannen.

Alleen of met een groep op motorvakantie?

Daar kan ik kort over zijn. Ik zie mezelf nog niet (en zeker niet met de kinderen) met een groep op motorreis gaan. Ik ga liever voor een individuele reis waarbij ik zelf kan bepalen welke route en hoe lang ik op de motor wil zitten. En wat ik verder wil doen natuurlijk, want wat mij betreft bestaat een motorvakantie echt niet alleen uit motorrijden.

De start: een motorvakantie binnen Nederland

Zeker als je nog niet zo lang je rijbewijs hebt, of als je gewoon dicht bij huis wilt blijven, is het prima toeven in Nederland. En met de kinderen ook handig om te oefenen denk ik. We kennen hier alle verkeersregels, en de wegen zijn hartstikke goed. Mocht er iets misgaan aan bijvoorbeeld de motor dan hoeven we niet in een vreemde taal te gaan staan hakkelen bij een garage. Wel zo’n veilig idee!

Het lijkt me in Nederland heerlijk om in limburg te rijden, maar ook langs de kust met de motor lijkt me erg leuk. Zo nu en dan een stad in voor een terrasje… prima combi lijkt me dat.

Op motorreis naar België of Duitsland

Als onze kinderen het leuk blijken te vinden dan zijn onze buurlanden ook heerlijk om te ontdekken op de motor. Je krijgt er al wat meer hoogteverschil dan wij in ons platte landje kennen, en dat zorgt weer voor een heel andere ervaring op de motor. Fijn om eerst wat ervaring op te doen, maar daarna is dit een mooie volgende stap. Als we naar het buitenland gaan dan moeten de verzekeringen en bijvoorbeeld de pechhulp daar wel op afgesteld zijn. Belangrijk om te onthouden.

In Duitsland zijn de Moezel, het Harzgebied en het Westerwald echte aanraders heb ik gelezen. Bovendien kan je op de Duitse snelwegen lekker doorrijden. Voor een aantal motorrijders wellicht een goed argument. Wij zijn daar echter niet naar op zoek. Met een Harley ga je niet voor de snelheid, maar voor het touren. Op je gemak zodat je ook nog wat van de omgeving ziet, wel zo fijn als je op vakantie gaat.

Onze Harleys

Motorvakantie in Europa

Natuurlijk kan je het binnen Europa ook wel wat verder weg zoeken. Frankrijk en Italië zijn ook razend populair onder motorrijders. En een echte aanrader als je van steile hellingen en haarspeldbochten houdt! Zover ben ik nu nog niet, eerst maar eens een jaartje ‘oefenen’ voor ik door Toscane ga scheuren of de Alpen ga trotseren. Alheowel het gevoel van vrijheid als je wordt omringd door al die natuur onbeschrijflijk zal zijn.

Een groot voordeel van een georganiseerde reis is wel dat je motor op transport gezet kan worden. Zo hoef je niet eerst heel Europa door voordat je in Italië op motorvakantie kan gaan? En dat is helemaal ideaal als je nóg verder weg wilt… Zoals onze ultieme droom: op motorvakantie door Amerika.

Op motorreis naar Amerika

Een heel ander werelddeel verkennen vanaf je eigen motor: hoe cool is dat! Wij hebben die droom al een stuk langer dan ons motorrijbewijs. Frank is al eens in Amerika geweest en is daar zo enthousiast over dat hij graag terug zou willen. Maar zo ver weg op motorreis, dat vind ik toch wel een beetje spannend. Een goede voorbereiding is dan uiteraard enorm van belang.

Naast dat we dan onze motoren van top tot teen moeten laten nakijken voordat we op motorvakantie gaan zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Voorbereidingen motorvakantie buitenland

  • Motor volledig laten checken.
  • Route vooraf plannen (een goede motornavigatie lijkt me dan ook onmisbaar).
  • Overnachtingen plannen.
  • Vaccinaties checken bij de GGD.
  • Een visum of Esta regelen; als we naar Amerika gaan op motorvakantie dan hebben we die zeker nodig. Wist jij dat je, als je naar Amerika reist, je zowel een visum als een ESTA moet aanvragen? Alles over het visum voor de USA vind je hier. Maar let op: dan ben je er dus nog niet.
  • En dit heeft overigens niets met een motorvakantie te maken, want zonder ESTA kom je het vliegtuig niet eens in… Sta je daar met je visum te wapperen! Bekijk de website om een ESTA aan te vragen maar eens. Doe dus altijd je ‘huiswerk’ als je zo’n verre reis gaat maken.
  • Een goede reisverzekering afsluiten.
  • Lid worden van de wegenwachtservice in het land waar je naartoe gaat
  • Je motorverzekering checken op eventuele bijzonderheden of uitsluitingen m.b.t. je motorreis.
  • Een kleine gereedschapsset en de nodige oliën meenemen voor de zekerheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan het smeren van je ketting
  • Mogelijkheden regelen om al je bagage verantwoord mee achterop te nemen. Ook al ga je niet kamperen (wat wij echt niet van plan zijn), dan nog heb je aardig wat kleding en dergelijke nodig.

Heb je zelf soms nog tips of adviezen voor (beginnende) motorrijders op vakantie? Deel ze dan in een reactie onder dit blog!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven