Helemaal terug van weggeweest: mozaiek

Er zijn een aantal ruimte’s in ons nieuwe huis die nogal ‘verouderd’ zijn, zoals bijvoorbeeld de badkamer die we willen opknappen. Beneden in het bijhuis hebben we daarnaast nog twee ruimtes die oud aandoen. Het toilet (met zo’n oude hoge stortbak) en de hal geven een soort van jaren 80 gevoel. Stiekem zijn wij echter een klein beetje verliefd geworden op de tegels in die ruimte. En wat blijkt? Mozaiek is weer hartstikke hip. Ik zocht daarom wat leuke mozaiek voorbeelden bij elkaar om je te inspireren.

mozaiek voorbeelden
Stockfoto van mozaiek spiegel door nazarovsergey

Mozaiek voorbeelden; van wanden tot vloeren en van tafels tot vazen

Vroeger rommelde ik regelmatig wat aan met DIY projecten. In een ver verleden heb ik dan ook bijvoorbeeld zelf wel eens een tafeltje voorzien van mozaiek tegels. Heel leuk om te knutselen. Het wordt ook niet voor niets getipt als leuk idee in ons blog met ideeën voor een kinderfeestje: een mozaiek kinderfeestje.

Mozaiek tegels komen in allerlei varianten. Je hebt tegels die je in zijn geheel legt en die samen een mooi mozaiekpatroon geven. Maar er zijn ook mozaiek tegels die op matten verkrijgbaar zijn, je kent ze wel die hele kleine vierkante tegeltjes. Daarnaast kan je ook zelf mozaiek tegels maken.

Met mozaiek tegels kan je dan ook veel meer dan alleen ‘maar’ een wand of vloer betegelen, vandaar dit inspiratie blog met mozaiek voorbeelden. Ga je zelf aan de slag met het échte mozaiek, dan is een groot voordeel dat het allemaal niet zo nauw komt.

Wat heb je nodig als je met mozaiek tegelen aan de slag wilt?

  • Een stevige ondergrond
  • Goede tegellijm
  • Mozaiektegels óf
  • Gewone tegels met een theedoek en een hamer
  • Werkhandschoenen
  • Voegmortel
  • Spons en wat water
  • Voegspaan

Zoals aangegeven kan je mozaiektegels gewoon los kopen, maar je kan zelf ook mozaiek maken zoals je in onderstaande voorbeelden ziet.

Dat laatste doe je door de tegels zelf in mozaiek te hakken. Leg de tegels in een theedoek en vouw de theedoek dicht. Sla daar met een hamer op en je maakt allemaal stukjes van de tegels.

Wil je daarna de tegelstukjes verwerken? Gebruik dan werkhandschoenen! De stukjes kunnen erg scherp zijn dus bescherming van je handen is heel belangrijk! Het enige verschil met standaard mozaiek tegels is dat je geen vierkantjes krijgt, maar gewoon willekeurige vormen. Dat is eigenlijk het ‘echte’ mozaiek.

Hoe pak je mozaiek tegelen aan?

Zorg voor een ondergrond waar je de mozaiek op lijmt of leg de mozaiek gelijk in de beton zoals hieronder bij sommige voorbeelden het geval is.

Tip: teken vooraf de lijnen van het figuur dat je met mozaiek wilt gaan leggen.

Als de lijm gedroogd is en je mozaiek vast zit, dan kan je gaan voegen. Door het voegen krijg je een mooi geheel en verdwijnen ook alle scherpe randjes.

Mix de voegmortel.

Smeer het voegsel met een voegspaan diagonaal over de mozaiek heen. Laat het opdrogen. Pas als de tegeltjes echt vast zitten ga je er met een licht natte spons overheen om het resterende achtergebleven voegsel van de tegels te verwijderen.

Maak de spons regelmatig schoon zodat je de tegeltjes niet opnieuw vies maakt met het voegsel. Als laatste kan je er dan nog met een droge doek overheen gaan om ervoor te zorgen dat het echt schoon wordt.

Mozaiek in badkamer, toilet, de tuin en in heel je interieur!

Mooie staptegels voor in je tuin maken

Hierboven hebben ze gewerkt met mozaiek tegelmatjes. Met een knijptang haal je alle vierkantjes los van elkaar. Zo kan je ze in je eigen vorm verwerken, maar heb je toch vierkantjes.

Tip: Gebruik verschillende kleuren tegelmatjes voor het mooiste resultaat.

Stort een laagje beton in een emmer. Als je de vierkantjes gelijk lichtjes in de beton drukt dan heb je geen lijm nodig, dat scheelt weer. Voegen moet nog wel altijd gebeuren.

Een dienblad opvrolijken

Hoe leuk is dit dienblad hierboven. De ondergrond is hard genoeg, maar hou er wel rekening mee dat dit dienblad een stukje zwaarder wordt door alle mozaiek tegeltjes. In bovenstaande voorbeeld gebruik je tegellijm.

Tip: deze dienbladen zijn handig om hiervoor te gebruiken

Een van de mooiste voorbeelde van mozaiek gebruik, een delftsblauw vogelhuisje

Een delftsblauw vogelhuisje met mozaiek

Een van de mooiste voorbeelden van mozaiek tegelen vind ik, wat een ontzettend gaaf vogelhuisje is dit zo geworden! Er zijn delen van kopjes gebruik om het vogelhuisje nog veel meer uitstraling te geven en een deel van de mozaiektegels komt van delftsblauw servies zals je ziet.

Mozaiek tegeltjes voor een vrolijke douchehoek

Mozaiek matjes in de douchehoek

Hier zijn matjes gebruikt met hele kleine mozaiektegeltjes. Dit soort voorbeelden van mozaiek vind je in verschillende grootte van tegeltjes. Wij hebben zelf in het toilet wat grotere vierkantjes zitten, maar ook die worden op matjes geleverd.

Mozaiek steentjes in de douchehoek

Je kan overigens ook kiezen voor mozaiek in steentjes vorm in plaats van met tegeltjes, ook de mozaiek van bovenstaande voorbeeld wordt op matjes geleverd.

Spiegel en lampen met mozaiek

Prachtige spiegel en lampen met mozaiek die zorgen voor een compleet oosterse sfeer. Ik hou ervan!

Mooi mozaiek patroon met gewone tegels gelegd

Mozaiek vloeren

Dit is het soort mozaiek vloer wat eigenlijk niet met mozaiek gelegd wordt, maar wat er wel heel mozaiek uitziet. Het zijn echter gewone tegels die in een mozaiek patroon worden gelegd. Wel héél mooi!

Een hele vloer met mozaiek tegeltjes, wat een werk

Voorbeelden van mozaiek vloeren die wel met mozaiek gelegd zijn

Toegegeven, het gaat wat ver en is enorm veel werk. Maar wat een prachtige uitstraling hebben dit soort vloeren. Het doet een beetje badhuis achtig aan, vind je niet?

Mozaiek krukje

Krukje of tafeltje met mozaiek

Denk er bij deze voorbeelden ook even over na dat je de mozaiek helemaal niet persé in een bepaalde vorm hoeft te leggen. Het hoeft uiteindelijk niets uit te beelden, maar kan ook heel creatief zijn om gewoon door elkaar te mixen.

Een van de voorbeelden die je met mozaiek kan maken, een pennenbak

Maak een vrolijke pennenbak of knutselbak

Heel creatief is deze pennenbak die we ook via Pinterest vonden. Dit soort voorbeelden maakt dat mijn handen gaan kriebelen om weer eens iets met mozaiek te gaan doen. Nu de tijd nog vinden!

Mozaiek bloempotje

Mozaiek bloempot of vaas

Een bloempot of vaas die je met mozaiek opvrolijkt krijgt gelijk een heel bijzondere sfeer. Ik kom helemaal in de vakantiestemming met dit soort mozaiek voorbeelden, jij niet?

3 gedachten over “Helemaal terug van weggeweest: mozaiek”

  1. Ziet er heel gaaf uit, ik heb dezelfde vraag over de hoekstukjes, want bij tafeltjes of krukjes wil je het natuurlijk mooi afwerken op de hoeken..😊👍🏻

  2. Leuke projecten! Bij het tafeltje zie k afgeronde steentjes aan de rand. Zijn deze te koop of heb je deze op een of andere manier geslepen? Ziet er erg mooi uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven