Die irritante jeuk die je kan hebben van een muggenbeet, daar is wat tegen te doen. We schreven eerder al eens over uitstekende tips tegen muggen, zoals bijvoorbeeld een natuurlijke muggenspray waarmee je je huis zoveel mogelijk mugvrij houdt. Maar helemaal zonder muggen lukt nagenoeg nooit helaas. Dus wat doe je tegen de jeuk als je tóch een muggenbeet hebt? En dan het liefst middeltjes die je ook bij je kind of je baby kan gebruiken tegen de jeuk. Tijd voor onderzoek!
Een muggenbeet, hoe verlicht je de jeuk?
Allereerst willen we je er nog even op wijzen dat een muggenbeet altijd veroorzaakt wordt door de vrouwtjesmug. Zij is degene die de behoefte voelt om te steken, omdat ze het bloed gebruikt voor de groei van haar eitjes. Yagh.
Na de muggenbeet wordt de huid op de plek waar gestoken is vaak wat roder, ontstaat er een bultje én krijg je vaak enorme jeuk. Hoe meer je krabt… hoe grotere de jeuk. Herken je dat? Heb je een muggenbeet allergie? Dan zijn de symptomen vaak nog een slag erger.
Er zijn nogal wat producten die beweren de jeuk van een muggenbeet te verlichten. Maar je hebt waarschijnlijk niet altijd iets in huis tegen een muggenbeet. Gelukkig blijken er ook andere manieren te zijn om de jeuk van een muggenbeet te verzachten. Je moet in ieder geval NIET krabben, daardoor verergert de jeuk van die beet juist.
Natuurlijke middelen tegen de jeuk bij je kind van een muggenbeet
Er zijn verschillende natuurlijke middeltjes die helpen bij een muggenprik. Middeltjes die je wellicht zo al in huis hebt. Word je dan gestoken dan kan je in ieder geval een van deze producten proberen om de jeuk te verminderen.
1. Ammoniak met water gemengd
Ammoniak met water. Klinkt een beetje akward, maar vroeger stonden er zelfs emmers met ammoniak en water op het strand tegen de kwallenbeten. Het blijkt echter ook te werken tegen muggenbeten. Deze zou ik overigens niet zelf bij mijn kind of baby gebruiken, dan toch liever een van de andere oplossingen tegen de jeuk van een muggenbeet.
2. Natuurazijn
Natuurazijn kan ook trouwens
3. Citroen
Om in de zuren te blijven… een schijfje citroen op de muggenbeet blijkt ook de jeuk te verlichten
4. Een kruis zetten in de muggenbeet
Ik zet er wel eens een kruis in met mijn nagel. Dit helpt echter maar heel tijdelijk vind ik zelf. De pijn van het krassen overstemt eventjes de jeuk van de muggenprik.
5. Koelen met een ijsklontje
Doe een ijsklontje (of een paar) in een theedoek en hou deze op de muggenbeet.
6. Weegbree
De Weegbree blijkt een veelzijdig plantje. Het sap van de blaadjes van de smalle weegbree kan je gebruiken bij een muggenbeet. Je maakt het blaadje kapot om vervolgens het sap op de beet van de mug te smeren. Eén voordeel… als je de bult van de mug al kapot gekrabd hebt… dit sap prikt niet maar heeft juist herstellend vermogen.
7. Basilicum
Ook Basilicum blijkt een dergelijke werking te hebben. Het blaadje uitknijpen boven de muggenbeet en het sap (beetje olie-achtig) over de muggenbult wrijven.
8. Zout
De plek van de muggenbeet een beetje nat maken en daarna scrubben met wat zout.
9. Lavendelolie
Lavendelolie en tea tree olie werkt tegen de muggen, maar als het dan toch zo ver is dat je gestoken bent door een mug dan verzacht dit mengsel ook de jeuk. Jammer dat de tea tree olie zorgt voor een ietwat onaangename geur.
10. Verwarmen tot 51°
Ja, hoe doe je dat dan? Geen idee precies, maar je kan bijvoorbeeld een theelepeltje verwarmen totdat deze zo heet wordt dat je hem nog net op je huid kan hebben. De hitte zou ervoor moeten zorgen dat de jeuk van de muggenbeet minder wordt of verdwijnt. Het gif zou afgebroken worden. Let wel op met verbranden!
11. Bananenschil tegen muggenbeet jeuk
Heb je jeuk dan moet je met een bananenschil over de bult heen wrijven. Niet zo handig als je slaperig uit je bed stapt, en je dan eerst een banaan moet eten… ik hou het dan toch bij de tandpasta 😉 .
Wil je weten waarom een mug juist jou bijt en waar die jeuk nu precies vandaan komt? Lees dan even dit artikel.
Andere middeltjes tegen jeuk van een muggenbeet
1. Aspirine
Niet helemaal natuurlijk, maar wel praktisch. Je maakt een apirine fijn (druk bijvoorbeeld met een theelepeltje plat). Klein beetje water erbij zodat je er een papje van maakt. Dit smeer je op de muggenbult.
2. Tandpasta
Tandpasta heeft eenzelfde soort effect. Zorg er wel voor dat je tandpasta met pepermunt gebruikt.
3. Vicks Vaporub inhalatiezalf
Deze hadden we vroeger ook volop in huis om te gebruiken bij een verkoudheid, maar hij werkt dus ook tegen de jeuk van een muggenbult. Zal de pepermunt wel zijn 😉 .
4. Prikweg van VSM
Dot product kan je bij iedere drogist wel vinden.
<3 Online vind je Prikweg hier.
5. Tijgerbalsem
Smeer wat tijgerbalsem op de muggenbeet. Deze tip kregen we van een lezeres die in Thailand geconfronteerd werd met een lading muggen. Blijkt uitstekend te werken!
6. Menthol gel
Een andere lezeres tips ons over menthol gel. Zij koopt de menthol gel tegen jeuk van een muggenbeet bij het Kruidvat.
Muggenbeet allergie
Heb je een allergische reactie op de muggenbeet, dan kan het zomaar zo zijn dat de symptomen van roodheid en jeuk een stuk erger zijn. Gelukkig komt dit niet zo heel vaak bij mensen voor maar denk je daar wel last van te hebben? Ga dan toch even voor de zekerheid langs je huisarts.