Al eens van musical.ly gehoord? Dé nummer één muziek app van onze top 6!

Muziek. I love it! En ik niet alleen, bij ons thuis wordt gretig gebruik gemaakt van menig muziek app. Muziek is voor ons belangrijk en ook veel te horen. De radio staat hier altijd aan. Vriendlief bespeelt een aantal instrumenten, onze zoon heeft soepele dance skills en ons meisje zit niet onverdienstelijk op gitaarles. En ik, ik zou willen dat ik maar iets van hun muzikaliteit had.

Music was my first love

Ik zal eerlijk met jullie zijn. In mijn jonge jaren heb ik regelmatig in kroegen gezongen. Microfoon in de ene hand, een pilsje in de andere. Samen met een paar vriendinnen zongen wij de sterren van de hemel. Nou ja, dat dachten wij dan hé. De volgende dag, weer volledig nuchter, kwam het besef: een dijk van een stem heb ik niet, net zo als gevoel voor toonhoogte….

Eén groot geluk hadden wij toen wel aan onze zijde: er bestonden nog geen smartphones. Sterker nog, in mijn jonge stapjaren hadden we helemaal nog geen mobieltjes. Opnames van deze kroegoptredens zijn er dan gelukkig ook niet. En geloof me, dat is beter voor iedereen!

muziek app

Jeugdsentiment

Maar ook al kan ik niet zingen of goed dansen, ik vind het wel hartstikke leuk om te doen. Vroeger al. Dan stonden we met zes vriendinnen voor de spiegel de Dolly Dots te playbacken. Ik wilde altijd dolgraag Anita zijn, maar vanwege mijn donkere haren “moest” ik altijd Esther of Patty zijn. Nadat we klaar waren met discussiëren wie welke Dot was, gingen we los. Een borstel diende als microfoon en zingen maar! Wat we zongen wisten we niet. Dat maakte ook niet uit. We hadden de grootste lol.

Dat is tegenwoordig wel anders. Mijn tienjarige playbackt ook hoor. Maar niet voor de spiegel. Nee joh. Die meiden houden een smartphone voor hun neus. Alles wordt namelijk vastgelegd en op het web geslingerd. En dat wereldwijde web vindt deze moeder nog wel eens spannend. Hebben jullie dat ook, dat je toch wilt weten wat je kind op internet plaatst?

6x een muziek app voor tieners

Tijd om me te verdiepen in een aantal muzikale apps die leuk zijn voor tieners. Samen met dochterlief heb ik er een aantal geprobeerd en sommigen zijn inmiddels volop in gebruik. Hieronder vind je onze zes favorieten.

  1. Musical.ly

Musical watte? Ja, Musical.ly is een populaire muziek app die met name door de jeugdige meiden wordt gebruikt. Het is een app waarbij je als het ware je playback-act vastlegt met je smartphone en dit deelt met de rest van de wereld (lees: volgers). Deze app is hier nummer 1. In de ene hand de smartphone, liefst mét pop socket, en met de andere hand beeld je als het ware de gezongen woorden uit. Je maakt hiermee als het ware een mini-musical.

  1. Funimate

Net als bij Musical.ly kun je hiermee filmpjes met muziek opnemen. Het verschil ten opzichte van Musical.ly  zit hem vooral in de verschillende leuke effecten die je bij deze muziek app kunt toevoegen, ook bij reeds bestaande filmpjes uit je eigen bibliotheek. Deze opnames zijn makkelijk te delen via bijvoorbeeld Musical.ly of Instagram, maar ook op een Funimate-account.

  1. Sing! Karaoke

Dit is een hele leuke karaoke-app waarbij je jezelf op video vast kunt leggen terwijl je zingt. De songtekst krijg je in beeld, wat dan weer erg handig is. Maar dit is niet het enige, als een vriendinnetje hetzelfde liedje zingt en opneemt, kan je gewoon een digitaal duet met elkaar zingen. Gaaf toch! Nadeel voor de jongere kinderen is dat het allemaal in het Engels is, maar aan de andere kant bevordert dit ook weer hun Engelse taal. Dus willen ze Engels leren praten, dan is deze muziek app een pré. Ze hebben overigens ook (Engelstalige) kinderliedjes in het repertoire. Deze app heb ik stiekem zelf geprobeerd en is echt hilarisch, maar in mijn geval niet geschikt om te delen 😉 .

  1. Flipagram

Met deze muziek app, familie van Instagram, kun je filmpjes maken van foto’s of video’s uit je eigen fotogalerij. Zelf kun je van alles toevoegen. Muziek naar keuze op de achtergrond, mooie filters en leuke effecten. Is je filmpje naar wens, dan kun je dit delen op bijvoorbeeld social media. Deze app is niet alleen leuk voor tieners, ook een musthave voor mama’s.

Regels

Let op: Bovengenoemde apps zijn allemaal een soort sociaal netwerk waarbij je anderen kunt volgen en ook zelf gevolgd kunt worden. De kids vinden het vaak geweldig om veel “likes” op hun filmpjes te krijgen en accepteren hierdoor vaak ook onbekenden als volgers. Leg uit dat ze niet ieder vriendschapsverzoek moeten accepteren en hoe belangrijk veilig internetten is!

Dus ook al heb je een privé-account gemaakt voor je kind, ik raad aan om vooraf samen te bespreken wat je wel en niet goed je vindt. Zo hebben wij onder andere afgesproken dat onze kinderen op de filmpjes netjes gekleed gaan, geen adres vermelden en niemand gaan pesten. Ik weet het, ik klink nu heel erg als mijn eigen moeder, maar door uit te leggen waarom, krijg ik toch begrip en nog belangrijker: bewustwording.

Tot slot wil ik nog twee apps benoemen. Deze apps wil je als tiener gewoon hebben. En als moeder van een tiener trouwens ook!

Lees ook: je kind opvoeden met deze apps, zou jij het doen?

  1. Spotify

Deze app, waarmee je muziek kunt luisteren op je smartphone of tablet, is in mijn ogen onmisbaar voor iedereen. Jong en oud. Veel van jullie kennen hem ongewtijfeld al. Uit een database met daarin miljoenen nummers kun je de gewenste muziek streamen (afspelen). Hierbij kun je altijd naar je favoriete muziek luisteren en meezingen, zonder dat je je zangkunsten hoeft te delen.

  1. Shazam

Ideaal voor als je ergens een leuk liedje hoort, en je niet weet welk liedje of welke artiest het is. Deze app luistert naar de muziek op de achtergrond en scant in een soort bibliotheek welk song het is. Zo weet je snel welk liedje het is en dit kun je dan weer streamen via Spotify. Zo fijn deze app, want niets is zo irritant als je niet weet welk deuntje er in je hoofd zit 😉 .

Dat de kinderen deze apps leuk vinden, kan ik helemaal begrijpen. Ik heb me in ieder geval verbaasd over de vele mogelijkheden en bevestigd gekregen dat ik het zingen in het openbaar toch echt aan anderen over moet laten 😉 .

Lees ook: 3 baby app tips voor vermaak

Is jouw zoon of dochter ook fan van een muziek app? En zo ja… staat hij hiertussen of gebruiken jullie een andere? Maak jij ook afspraken met je kinderen?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven