Na school afspreken met vriendinnetjes zorgt voor speeldateleed

Het is geregeld raak op het schoolplein. Gaat het niet om problemen bij het spelen op het schoolplein, dan zijn het wel de afspraakjes voor na schooltijd. Huilende kleuters die, soms onder luid protest en verwijtende blikken, door moeder of vader mee naar huis worden gesleurd. Het begin van het speeldateleed na school. Het vluchtige geheugen van een kleuter springt uit enthousiasme van links naar rechts. Het ene moment spreekt dochterlief af met het ene vriendinnetje, om een tijdje later ja te antwoorden op het dateverzoek van een ander vriendinnetje of vriendje.
En zo kan het gebeuren dat er na schooltijd, zeker bij een continurooster, een paar verwarde kleuters en ouders samenscholen waarbij de ouders in blinde paniek een oplossing proberen te zoeken voor de op handen zijnde emobom van teleurgestelde, verdrietige en boze koters.na school

Tijdens een grondig overleg tussen ouders en koters, ontstaat er altijd bij één of meer kiddo’s een gevoel van verraad wat kan resulteren in een algemene dateweigering. Het is een vorm van miscommunicatie geleid door enthousiasme. Goedbedoeld, maar met desastreuze gevolgen.

Afspreken na school vergt soms crisisoverleg

Meestal is er ’the one in the middle’: diegene die per ongeluk met twee vriendjes tegelijk heeft afgesproken. Deze heeft de onfortuinlijke rol leidend te zijn in de afloop van de crisis. Althans, in overleg en onder supervisie van de ouder. Mocht mijn kind de veroorzaker van het speeldateleed zijn, probeer ik eerst te achterhalen met welk kind de date als eerste gepland was, zodat dat duidelijk is. Daarna gaat het crisismanagement a.k.a. de ouders boven de hoofden van de kiddo’s in overleg.

Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten, -planning en vervoer, de wens en vooral het gedrag van de kleuters kan er tot overeenstemming gekomen worden, wat over het algemeen resulteert in één ouder die opgescheept zit met 3 kids óf naar huis gaat met enkel het eigen diep teleurgesteld, met tranen in de ogen en trillend onderlipje kind. In het ergste geval wordt er na school geen akkoord bereikt en vertrekt iedereen gescheiden en gefrustreerd huiswaarts of wordt er een wanhopige poging gedaan om af te spreken met een willekeurig klasgenootje die toevallig nog op het schoolplein rondhangt.

Bij de middelste van 4, die in groep 1 zit, is er nog met regelmaat sprake van speeldateleed. Bij de oudste, die in groep 3 zit, is het kortetermijngeheugen wat beter ontwikkeld en gaat het afspreken na school inmiddels goed. Maar daar loop ik weer tegen andere, iets gecompliceerdere issues aan… Dat komt aan de orde in Speeldateleed Part II…

Zijn deze na schoolse perikelen met betrekking tot afspreken herkenbaar voor je? Wij zijn benieuwd!

4 reacties op “Na school afspreken met vriendinnetjes zorgt voor speeldateleed”

  1. Maar wie redigeert jouw tekst eigenlijk? Ik heb de fouten even voor je opgespoord:
    • per ongelijk -> per ongeluk
    • Huilende kleuters die naar huis wordt gesleurd? -> kleuters = meervoud, dus worden
    • het emobom -> de bom, dus ook de emobom
    • desastreuse -> desastreuze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top