Na school afspreken met vriendinnetjes zorgt voor speeldateleed

Welke moeder herkent het niet? Het afspreken na school eindigt regelmatig in een regelrecht drama. Hoe pakken jullie onderstaande uitdagingen aan?

na school

Na school afspreken

Het is bij ons geregeld raak op het schoolplein. Gaat het niet om problemen bij het spelen op het schoolplein, dan zijn het wel de afspraakjes voor na schooltijd.

Huilende kleuters die, soms onder luid protest en verwijtende blikken, door moeder of vader mee naar huis worden gesleurd. Het begin van het speeldateleed bij het na school afspreken.

Afspreken van kleuters

Het vluchtige geheugen van een kleuter springt uit enthousiasme van links naar rechts. Het ene moment spreekt dochterlief af met het ene vriendinnetje, om een tijdje later ja te antwoorden op het dateverzoek van een ander vriendinnetje of vriendje.

En zo kan het gebeuren dat er na schooltijd, zeker bij een continurooster, een paar verwarde kleuters en ouders samenscholen waarbij de ouders in blinde paniek een oplossing proberen te zoeken voor de op handen zijnde emobom van teleurgestelde, verdrietige en boze koters.

Tijdens een grondig overleg tussen ouders en koters, ontstaat er altijd bij één of meer kiddo’s een gevoel van verraad wat kan resulteren in een algemene dateweigering. Het is een vorm van miscommunicatie geleid door enthousiasme. Goedbedoeld, maar met desastreuze gevolgen.

Afspreken na school vergt soms crisisoverleg

Meestal is er ’the one in the middle’: diegene die per ongeluk met twee vriendjes tegelijk heeft afgesproken.

Deze heeft de onfortuinlijke rol leidend te zijn in de afloop van de crisis. Althans, in overleg en onder supervisie van de ouder.

Mocht mijn kind de veroorzaker van het speeldateleed zijn en na school willen afspreken dan gaat het zo. Ik probeer eerst te achterhalen met welk kind de date als eerste gepland was, zodat dat duidelijk is. Daarna gaat het crisismanagement a.k.a. de ouders boven de hoofden van de kiddo’s in overleg.

Dit zijn de opties

Afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten, -planning en vervoer, de wens en vooral het gedrag van de kleuters kan vindt er overeenstemming plaats. Over het algemeen resulteert dit in één ouder die opgescheept zit met drie kinderen. Of die ouder gaat naar huis met alleen haar eigen kind. Een kind dat diep teleurgesteld is, met tranen in de ogen en trillend onderlipje omdat het na school afspreken niet gelukt is.

In het ergste geval wordt er na school geen akkoord bereikt bij het afspreken en vertrekt iedereen gescheiden en gefrustreerd huiswaarts. Of wordt er een wanhopige poging gedaan om af te spreken met een willekeurig klasgenootje die toevallig nog op het schoolplein rondhangt.

Bij de middelste van 4, die in groep 1 zit, is er nog met regelmaat sprake van speeldateleed. Bij de oudste, die in groep 3 zit, is het kortetermijngeheugen wat beter ontwikkeld en gaat het afspreken na school inmiddels goed.

Maar daar loop ik weer tegen andere, iets gecompliceerdere issues aan… Dat komt aan de orde in Speeldateleed Part II. Het kan trouwens nog erger hor, lees de speelafspraakjes bij Kirsten thuis maar eens.

Zijn deze na schoolse perikelen met betrekking tot afspreken herkenbaar voor je? Wij zijn benieuwd!

 

4 gedachten over “Na school afspreken met vriendinnetjes zorgt voor speeldateleed”

  1. Maar wie redigeert jouw tekst eigenlijk? Ik heb de fouten even voor je opgespoord:
    • per ongelijk -> per ongeluk
    • Huilende kleuters die naar huis wordt gesleurd? -> kleuters = meervoud, dus worden
    • het emobom -> de bom, dus ook de emobom
    • desastreuse -> desastreuze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven