Volgend jaar naar de brugklas, spannend voor kinderen én ouders.

Volgend jaar naar de brugklas. Het schooljaar is in volle gang. Als jouw kind in groep 8 zit, dan heb je de open dag al bezocht en is de keus voor welke middelbare school waarschijnlijk al wel gemaakt. Voor je het weet, is het zover en gaat hij op zij naar de brugklas! Voor heel veel kinderen, én ouders, is deze overstap spannend. Er gaat een heleboel veranderen.

Ik heb het geluk gehad jarenlang de juf te mogen zijn van een groep 8. En wat een mooie ontwikkeling maken kinderen door in die groep! Wat ik elk jaar weer zag, is dat alle kinderen er aan het eind van het jaar klaar voor waren om naar de middelbare school te gaan. Ook als ze dit de eerste maanden van groep 8 echt nog niet waren. Voor alle kinderen was het goed om naar de middelbare school te gaan.

naar de brugklas

En waar de één niet kan wachten om te gaan en graag naar zo’n grote school wil met nieuwe leraren en nieuwe vrienden wil maken. Is het voor een ander heel erg spannend om naar de brugklas te gaan. Want hoe zal dat allemaal gaan?

Naar de brugklas, hoe kan je als ouder je kind helpen?

Er komt nogal wat bij kijken als je kind naar de brugklas gaat. Of hij of zij het nu spannend vindt of niet, er gaat aardig wat veranderen en er worden hele andere dingen van ze verwacht dan op de basisschool.

Plannen & leren

Op de middelbare school worden er andere vaardigheden van je gevraagd dan op de basisschool. Op de basisschool wordt hier natuurlijk wel mee geoefend, maar de intensiteit is toch anders. Er wordt vaak al wat huiswerk gegeven, geoefend met het gebruiken van een agenda en het leren voor een toets. Voor een aantal kinderen is dit genoeg, anderen kunnen hier wat meer hulp bij gebruiken zodat ze stevig kunnen starten in het nieuwe schooljaar. Zo kunnen ze de overgang naar de middelbare school ook beter verwerken.

Lees ook: Huiswerk leren plannen, een heel gedoe

Tips om je kind te helpen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school:

Praat met je kind

Vindt jouw kind het spannend? Praat er samen over. Waar ziet hij/zij tegenop. Hoe denkt hij/zij dat het zal gaan. Je hoeft de spanning als ouder niet weg te nemen. Want als je naar de brugklas gaat mag dit er gewoon zijn. Het is ook normaal dit spannend te vinden. Vaak helpt het al als je dat bespreekt. Ook het erover praten lucht al op. En kinderen vinden het daarnaast leuk om verhalen te horen van toen jij op de middelbare school zat. Dus haal wat leuke anekdotes uit de kast 😉 .

Oefen vast vaardigheden

Heel veel kinderen lopen op de middelbare school vast omdat ze vaardigheden missen als plannen en leren. Hier kun je al mee oefenen als ze op de basisschool zitten. Bijvoorbeeld door bij de toetsen die ze moeten leren, de lesstof in stukjes te verdelen. Zodat ze alvast aan dit principe wennen. Dit kun je ook goed doen wanneer je kind bijvoorbeeld een werkstuk moet maken.

Tijd geven om te wennen

Een tip voor de toekomst: als jouw kind volgend jaar naar de brugklas op de middelbare school gaat. Geef hem/haar dan ook even de tijd om te wennen. Blijf hierover in gesprek en laat je kind vooral weten dat het normaal is om te moeten wennen aan veranderingen. Daarmee zorg je er ook voor dat de spanning niet verder overloopt dan nodig is. 

Wil jij weten of jouw kind klaar is om naar de brugklas te gaan?

Doe deze test eens dan krijg je een beetje een idee of dat je kind klaar is om naar de brugklas te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven