Je kind naar de peuterspeelzaal of niet, en vanaf welke leeftijd?

Je bent inmiddels al even moeder en je hebt je kind eigenlijk altijd thuis gehad. Je overweegt om je kindje naar de peuterspeelzaal te brengen, maar weet nog niet goed wat de mogelijkheden zijn. Waarom zou je je kind naar de peuterspeelzaal brengen, vanaf welke leeftijd kan dat en waarom zou je het eventueel niet doen? Wij zetten het een en ander voor je op een rijtje.

Wat is een peuterspeelzaal precies?

Volgens Wikipedia is de peuterspeelzaal een schoolachtige omgeving, waar kleine kinderen een aantal uren in de week kunnen verblijven. Met de nadruk op ‘kunnen’, want je kindje naar de peuterspeelzaal brengen is een vrijwillig gegeven. Bedoelt als voorbereiding op het naar school gaan.

Voor peuterspeelzalen gelden dan ook soepelere regels dan voor de kinderopvang. Er worden andere eisen gesteld aan de leiders van een peuterspeelzaal, zoals bijvoorbeeld de leider-kind ratio, maar ook het opleidingsniveau.

Let op: dit is wat Wilipedia er dus van maakt… maar een van onze lezeressen heeft me ingefluisterd dat dit momenteel al niet meer zo is. Het leidster-kind ratio (8 peuters per leidster) én de eisen aan het opleidingsniveau liggen momenteel voor peuterspeelzaal en kinderdagverblijf gelijk.

De peuterspeelzaal wordt meestal ‘gekozen’ door gezinnen waarvan een van de ouders niet werkt, maar men het toch belangrijk vindt om hun kind alvast wat te laten wennen aan het spelen met andere kinderen bijvoorbeeld. Werken beide ouders? Dan is een peuterspeelzaal niet echt geschikt aangezien de uren voor opvang daar heel anders geregeld zijn als bijvoorbeeld de uren die je kind terecht kan in de kinderopvang. Bij de peuterspeelzaal gaat het echt om dagdelen, waarbij bijvoorbeeld tijdens lunchtijd de zaal gesloten is.

naar de peuterspeelzaal

Vanaf welke leeftijd kan je kind naar de peuterspeelzaal?

Vanaf 2 tot 2,5 jaar kan je je kind naar de peuterspeelzaal brengen voor enkele dagdelen per week. Hij of zij is daar welkom tot aan het 4e jaar, het moment waarop de meeste kinderen naar het basisonderwijs gaan.

Tarieven peuterspeelzaal

De tarieven van peuterspeelzalen kunnen wisselen per gemeente en per accommodatie, maar gemiddeld moet je rekenen op ongeveer € 100 per maand voor 2 dagdelen per week aan opvang via een peuterspeelzaal.

Kosten peuterspeelzaal

Waren vroeger de kosten van de peuterspeelzaal voor je eigen rekening, tegenwoordig is dat anders geregeld. Heb je geen recht op kinderopvangtoeslag, dan kan je tóch in aanmerking komen voor een gesubsidieerde plek waardoor je kind naar de peuterspeelzaal kan. Dit om ervoor te zorgen dat ieder kind naar de peuterspeelzaal kán, zelfs als de ouders niet voldoende geld hebben om dit zelf te betalen. Aanvraag van zo’n gesubsidieerde plaats loopt via de Gemeente en is afhankelijk van je situatie. Het is onder andere afhankelijk van onderstaande factoren:

 • De gemeente waarin je woont
 • Of jij en je partner beiden werken of studeren
 • De hoogte van het gezinsinkomen
 • Het aantal dagdelen opvang
 • Een doorverwijzing voor VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) voor peuters en kleuters met een taalachterstand.

Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid

Leren op de peuterspeelzaal

Denk jij dat naar de peuterspeelzaal gaan vooral bedoelt is om je kind te laten spelen met andere kinderen? Dan heb je deels wel gelijk hoor, maar wist je dat ze op een peuterspeelzaal wel degelijk kijken naar de ontwikkeling van je kind en ook proberen een leerproces te verwerken in de speeltijd op deze speelzaal? De peuterspeelzaal is niet alleen maar gezellig spelen, er wordt ook geleerd.

Naast spelen staat ook leren op het programma

Als pedagogisch medewerker van een peuterspeelzaal zie en hoor je veel. Bij 9 van de 10 intake gesprekken die gevoerd worden krijgen ze van ouders te horen dat de peuterspeelzaal vooral gezellig spelen is voor hun kind. Natuurlijk, dat staat ook voorop. Een peuter moet het naar zijn zin hebben, lekker kunnen spelen en vriendjes maken. Maar dat is dus niet waar het allemaal om draait. Op de peuterspeelzaal zijn ze vooral heel erg bezig met ritme en structuur. En nog eens ritme en structuur. Oh ja… en had ik al gezegd dat ze bezig zijn met ritme en structuur?

Lees ook: samen spelen met andere peuters

Peuters gaan ontdekken, leren de wereld beter kennen en maken vrienden. Ze leren grenzen kennen, voelen zich gewaardeerd en ontwikkelen er allerlei vaardigheden. Bijna elke ouder kent wel de uitspraak “samen spelen, samen delen”. Wij werken met een vaste dagindeling, dat is vertrouwd en herkenbaar en zo weten de peuters waar ze aan toe zijn, niet geheel onbelangrijk.

Iedere peuter is uniek

Daarnaast bekijken ze elke peuter ook apart. Want iedere peuter is uniek. Ze willen de wereld ontdekken en uitproberen. Als pedagogisch medewerker speel je daar heel handig op in door met de peuters spelend te gaan leren. Ze kijken- en luisteren goed naar een kind zodat ze de behoeftes kunnen inschatten maar ze letten daardoor óók op hoe de ontwikkeling verloopt en waar een eventuele achtstand kan optreden. Zo kunnen ze -indien nodig- op tijd aan de bel trekken.

naar de peuterspeelzaal, samen spelen

Spelend leren als je naar de peuterspeelzaal gaat

Al spelend leren de peuters. We doen dit aan de hand van thema’s. Aan het begin van elk thema maken wij bijvoorbeeld een woordspin. Samen met de peuters gaan ze plaatjes zoeken in tijdschriften en knippen en scheuren deze eruit. (No worry’s de juf knipt en de peuter scheurt 😉 ).

Als voorbeeld is daar het altijd populaire thema De boerderij. Op een groot vel wordt het woord De Boerderij geschreven. Ze gaan met de tijdschriften aan de slag en stellen daarbij direct de vragen, welke dieren wonen er op de boerderij, waar wonen de dieren en wat eten ze? Daar komen die kleine wezentjes met de schaapjes, geitjes en koetjes. De woordenschat wordt zo dus uitstekend geoefend.

Ook de bouwhoek gaat mee in het thema. Ze bouwen bijvoorbeeld stallen en in elke stal zetten ze 3 geitjes, hoppa, het tellen wordt ook meteen geoefend. Zo zie je maar dat eigenlijk alles waar ze op de peuterspeelzaal mee bezig zijn op spelende wijs gaat. Als ouder zie je dat je kind heel fijn en gezellig zit te spelen als pedagogisch medewerkers zien we dat je peuter bezig is met tellen, vergroten van de woordenschat en daarbij ook nog eens lekker speelt. Win-win situatie, toch?

Voordelen van de peuterspeelzaal

We hebben hierboven al de nodige redenen gegeven om je kind naar een peuterspeelzaal te brengen, in plaats van gewoon lekker de eerste 4 jaar thuis te houden, maar we zetten ze nog even kort voor je op een rijtje:

Kind laten wennen in een groep

De meeste kindjes zitten thuis in een beschermde omgeving waarin ze zelf, met papa of mama of een broertje of zusje spelen. Naar de peuterspeelzaal brengen heeft als voordeel dat ze ook met andere kinderen leren omgaan en leren hoe het is om in een groep met anderen te functioneren.

Sociale vaardigheden

Uiteraard leert je kindje meer sociale vaardigheden in een groep andere peuters van ongeveer dezelfde leeftijd als dan dat je kindje thuis is. Een ander ‘voordeel’ is dat mama even niet in de buurt is en hij of zij moet leren dingetjes zelf (of met behulp van een andere volwassenen) te leren oplossen.

Meer you-time (YEAH!)

Je moet je er niet teveel van voorstellen 😉 , maar je hebt in ieder geval even tijd voor jezelf. Waarschijnlijk ga je in die tijd als een dolle boodschappen doen, dat is aan jou. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om even lekker niets te doen, of gewoon rustig een cappuccino te drinken met een vriendin 😉 . Op deze manier heb je straks weer alle energie om je peuter verder te begeleiden in zijn ontdekkingsreis.

In ieder geval heb je de dagdelen die je kleintje naar de peuterspeelzaal brengt ‘over’ en je handen even vrij.

Vaker ziek

Je zal wel denken… dit is geen voordeel maar een nadeel, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is goed voor jouw kindje om langzaam wat meer weerstand op te bouwen. En dat doet hij op zijn best door de snot van andere kindjes op zijn handen te krijgen en de bacterieën te verzamelen die in jouw huis niet ronddwarrelen. Laat hem nu maar lekker wat vaker een beetje ziekjes zijn… daar heb je later profijt van!

Lees ook: weerstand bij kinderen verhogen door te werken aan je immuunsysteem

Nadelen peuterspeelzaal

Nadelen zijn er niet zo heel veel, we hebben er eentje kunnen bedenken:

Je kan er beperkt terecht

Het nadeel is misschien ook gelijk weer een voordeel, het is maar hoe je het bekijkt. De peuterspeelzaal is niet bedoelt als échte opvang voor werkende ouders. Als jij als moeder ook werkt, dan past de peuterspeelzaal waarschijnlijk niet goed in je ritme qua openingstijden en kan je beter uitwijken naar de reguliere kinderopvang of een kinderoppas aan huis. Tijdens feestdagen -maar ook tijdens de vakanties- is een peuterspeelzaal namelijk gewoon dicht.

Meerdere ‘opvoeders’

Als ander nadeel heb ik wel eens gehoord dat er moeders zijn die het vervelend vinden omdat ze de opvoeding niet helemaal meer zelf in de hand hebben en dat het kind dus meerdere opvoeders heeft. Bullshit als je het mij vraagt 😉 . Hoe denk je dat je kind het de rest van zijn leven gaat krijgen? Als je denkt dat jij als enige opvoeder in zijn of haar leven kan bestaan dan heb je het goed mis. Je kind zal aan alle kanten beïnvloed worden en jij zal daar mee moeten leren omgaan. Een weegschaal bieden waarin je mogelijkheden aanbiedt en problemen ‘bespreekt’, dat is belangrijk. Ook als het over situaties gaat die niet in jouw opvoeding passen. Je kind gaat er toch mee in aanraking komen.

Heb jij jouw kindje naar de peuterspeelzaal gebracht? Of heb je voor een andere opvang gekozen, of toch besloten om hem of haar thuis te houden? Wij zijn benieuwd naar jouw standpunt hierin!

 

 

7 REACTIES

 1. Ik ben aan het overwegen mijn zoontje naar de peuterspeelzaal te brengen vanaf zijn 2e. Hij zoekt veel uitdaging en is vrij snel verveeld. Ik hoop dat hij daar tegen die tijd meer uitdaging vindt dan wij hem nu (dagelijks) kunnen bieden. Hij word 01-08-2018 pas 2 dus ik heb nog even maar lees me graag in. Er is weinig te vinden moet ik zeggen dus ik ben blij met dit artikel.

  Kan iemand mij vertellen of er in de schoolvakanties de peuterspeelzaal wel open is? Anders ga ik denk ik pas na de zomervakantie voor een rondleiding. Als hij er pas met 2,5 terecht kan vind ik dat ook vroeg zat!

 2. Wat een fijn artikel 🙂

  Ons zoontje wordt eind oktober 2 en gaat vanaf december 2 ochtenden. Dan is hij precies 2 jaar en 1 maand. Nu hoor ik veel ouders zeggen dat dat nog echt te jong is. Vanwege het in de kring zitten etc. Wat denk jij?

  Als ik naar mijn kind kijk dan zie ik een kind wat belangstelling toont in andere kinderen, het erg leuk vindt ergens anders te spelen. Daarbij, ik woon net 2 jaar in dit dorp en ken geen moeders met kids. Dus doordeweeks bij mij ziet hij niet snel andere kinderen. Wel eens een buurjongetje of neefje maar dat is toch anders. Maar aangezien de PSZ het zelf prima vindt dat hij komt verwacht ik dat dit goed begeleid zal worden. Heb jij misschien tips?

  • Ik zou het zeker proberen Stella. Jij kent jouw zoontje het beste en je zal ook snel in de gaten hebben als het toch niet helemaal lekker gaat. dan kan je uiteindelijk toch ook besluiten om ermee te stoppen? Heel veel succes ermee in ieder geval!

 3. Hallo,

  Ons zoontje van 2 jaar en 5 maanden is nu 2 keer naar de psz geweest.
  Ik werk sinds de geboorte van ons zoontje niet meer, en de psz leek me een meerwaarde. Hij praat ook nog erg weinig dus dacht ik dat het goed voor zijn taalontwikkeling zou zijn.
  Nu lijkt hij het zelf wel leuk te vinden,het afscheid nemen is geen probleem en hij gaat meteen lekker spelen.
  Alleen zijn de leidsters niet erg enthousiast over ons zoontje. Na de eerste dag kreeg ik meteen te horen dat hij niet luistert,niet in het kringetje wilt en onrust veroorzaakt.
  Het verbaasde me, wat verwachten ze op een psz van een kind van nog geen 3 die voor de eerste keer komt? De leidsters zijn daar niet erg duidelijk in als ik dit vraag.
  De tweede dag kreeg ik weer hetzelfde verhaal te horen, het komt op mii over alsof mijn kind een lastpost is!
  Ik ben nu al de hele week aan het piekeren of ik hem a.s. maandag weer wegbreng, of dat ik opbel en zeg dat hij voorlopig niet meer komt.
  Er zullen ongetwijfeld hele leuke psz zijn, maar van deze word ik in elk geval niet vrolijk!

  • Oef Dalinda, dat klinkt niet tof. Ik zou het gesprek gewoon met ze aangaan. Het is voor hem toch ook belangrijk dat hij leert omgaan met de rest. Zeker als het nu niet zo makkelijk gaat – om wat voor reden dan ook. Succes!

 4. Ik kies bewust niet voor psz. Mijn zoon zit 2 dagen op een kinderdagverblijf. Ik heb niet het idee dat de psz echt een meerwaarde heeft t.o.v. het dagverblijf. Daar doen ze zoveel als voorbereiding op school en aan sociale contacten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here