Je kind naar de peuterspeelzaal of niet, en vanaf welke leeftijd?

Je bent inmiddels al even moeder en je hebt je kind eigenlijk altijd thuis gehad. Je overweegt om je kindje naar de peuterspeelzaal te brengen, maar vanaf wanneer kan dat eigenlijk. Je weet nog niet goed wat de mogelijkheden zijn en hoe het zit met de voor- en nadelen van een peuterspeelzaal. Waarom zou je je kind naar de peuterspeelzaal brengen, vanaf welke leeftijd kan dat en waarom zou je het eventueel niet doen? Wij zetten het een en ander voor je op een rijtje.

Wat is een peuterspeelzaal precies?

Volgens Wikipedia is de peuterspeelzaal een schoolachtige omgeving, waar kleine kinderen een aantal uren in de week kunnen verblijven. Met de nadruk op ‘kunnen’, want je kindje naar de peuterspeelzaal brengen is een vrijwillig gegeven. Bedoelt als voorbereiding op het naar school gaan, maar dus geen verplichting.

Wél zijn er binnen de peuterspeelzaal richtlijnen als het gaat om bijvoorbeeld de leidster kind ratio, net zoals bij een kinderdagopvang. Voor een peuterspeelzaal geldt hetvolgende: Eén leidster per 4 aanwezige kinderen tot 1 jaar. Eén leidster per 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar. Eén leidster per 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar. Eén leidster per 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar.

De peuterspeelzaal wordt meestal ‘gekozen’ door gezinnen waarvan een van de ouders niet werkt, maar men het toch belangrijk vindt om hun kind alvast wat te laten wennen aan het spelen met andere kinderen bijvoorbeeld. Werken beide ouders? Dan is een peuterspeelzaal niet echt geschikt aangezien de uren voor opvang daar heel anders geregeld zijn als bijvoorbeeld de uren die je kind terecht kan in de kinderopvang. Bij de peuterspeelzaal gaat het echt om dagdelen, waarbij bijvoorbeeld tijdens lunchtijd de zaal gesloten is.

Voorheen waren peuterspeelzaal en opvang twee verschillende dingen, maar sinds 2018 is dit verandernd. Men spreekt in de volksmond nog wel van peuterspeelzaal, maar eigenlijk valt alles onder de term kinderopvang. Kinderdagverblijf en peuteropvang zitten bij elkaar zoals bijvoorbeeld duidelijk wordt bij Peuteropvang Den Haag. Hier bieden ze kinderopvang in allerlei verschillende soorten aan. Dat is een groot voordeel omdat je peuter dan al gewend is aan de plek als hij/zij ook van het kinderdagverblijf gebruik gaat maken op een gegeven moment.

naar de peuterspeelzaal

Vanaf welke leeftijd kan je kind naar de peuterspeelzaal en wanneer?

Vanaf 2 tot 2,5 jaar kan je je kind naar de peuterspeelzaal brengen voor enkele dagdelen per week. Hij of zij is daar welkom tot aan het 4e jaar, het moment waarop de meeste kinderen naar het basisonderwijs gaan.

Tarieven peuterspeelzaal

De tarieven van peuterspeelzalen kunnen wisselen per gemeente en per accommodatie, maar gemiddeld moet je rekenen op ongeveer € 100,00 – € 150,00 per maand voor 2 dagdelen per week aan opvang via een peuterspeelzaal.

Kosten peuterspeelzaal

Waren vroeger de kosten van de peuterspeelzaal voor je eigen rekening, tegenwoordig is dat anders geregeld. Heb je geen recht op kinderopvangtoeslag, dan kan je tóch in aanmerking komen voor een gesubsidieerde plek waardoor je kind naar de peuterspeelzaal kan. Dit om ervoor te zorgen dat ieder kind naar de peuterspeelzaal kán, zelfs als de ouders niet voldoende geld hebben om dit zelf te betalen. Aanvraag van zo’n gesubsidieerde plaats loopt via de Gemeente en is afhankelijk van je situatie. Het is onder andere afhankelijk van onderstaande factoren:

  • De gemeente waarin je woont
  • Of jij en je partner beiden werken of studeren
  • De hoogte van het gezinsinkomen
  • Het aantal dagdelen opvang
  • Een doorverwijzing voor VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) voor peuters en kleuters met een taalachterstand.

Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid

Leren op de peuterspeelzaal

Denk jij dat naar de peuterspeelzaal gaan vooral bedoelt is om je kind te laten spelen met andere peuters? Dan heb je deels wel gelijk hoor, maar wist je dat ze op een peuterspeelzaal wel degelijk kijken naar de ontwikkeling van je kind en ook proberen een leerproces te verwerken in de speeltijd op deze speelzaal? De peuterspeelzaal is niet alleen maar gezellig spelen, er wordt ook geleerd. En dat is zeker handig tijdens de peuterpuberteit.

Naast spelen staat ook leren op het programma

Als pedagogisch medewerker van een peuterspeelzaal zie en hoor je veel. Bij 9 van de 10 intake gesprekken die gevoerd worden krijgen ze van ouders te horen dat de peuterspeelzaal vooral gezellig spelen is voor hun kind. Natuurlijk, dat staat ook voorop. Een peuter moet het naar zijn zin hebben, lekker kunnen spelen en vriendjes maken. Maar dat is dus niet waar het allemaal om draait. Op de peuterspeelzaal zijn ze vooral heel erg bezig met ritme en structuur. En nog eens ritme en structuur. Oh ja… en had ik al gezegd dat ze bezig zijn met ritme en structuur?

Peuters gaan ontdekken, leren de wereld beter kennen en maken vrienden. Ze leren grenzen kennen, voelen zich gewaardeerd en ontwikkelen er allerlei vaardigheden. Bijna elke ouder kent wel de uitspraak “samen spelen, samen delen”. Ze werken met een vaste dagindeling, dat is vertrouwd en herkenbaar en zo weten de peuters waar ze aan toe zijn, niet geheel onbelangrijk.

Iedere peuter is uniek

Daarnaast bekijken ze elke peuter ook apart. Want iedere peuter is uniek. Ze willen de wereld ontdekken en uitproberen. Als pedagogisch medewerker speel je daar heel handig op in door met de peuters spelend te gaan leren. Ze kijken- en luisteren goed naar een kind zodat ze de behoeftes kunnen inschatten maar ze letten daardoor óók op hoe de ontwikkeling verloopt en waar een eventuele achtstand kan optreden. Zo kunnen ze -indien nodig- op tijd aan de bel trekken.

naar de peuterspeelzaal, samen spelen

Spelend leren als je naar de peuterspeelzaal gaat

Al spelend leren de peuters. Ze doen dit vaak aan de hand van thema’s. Aan het begin van elk thema maken ze bijvoorbeeld een woordspin. Samen met de peuters gaan ze plaatjes zoeken in tijdschriften en knippen en scheuren deze eruit. (No worry’s de juf knipt en de peuter scheurt 😉 ).

Als voorbeeld is daar het altijd populaire thema De boerderij. Op een groot vel wordt het woord De Boerderij geschreven. Ze gaan met de tijdschriften aan de slag en stellen daarbij direct de vragen, welke dieren wonen er op de boerderij, waar wonen de dieren en wat eten ze? Daar komen die kleine wezentjes met de schaapjes, geitjes en koetjes. De woordenschat wordt zo dus uitstekend geoefend.

Ook de bouwhoek gaat mee in het thema. Ze bouwen bijvoorbeeld stallen en in elke stal zetten ze 3 geitjes, hoppa, het tellen wordt ook meteen geoefend. Zo zie je maar dat eigenlijk alles waar ze op de peuterspeelzaal mee bezig zijn spelender wijs gaat. Als ouder zie je dat je kind heel fijn en gezellig zit te spelen en de pedagogisch medewerkers zien dat je peuter bezig is met tellen, het vergroten van de woordenschat en daarbij ook nog eens lekker spelen. Win-win situatie, toch?

Voordelen van de peuterspeelzaal

We hebben hierboven al de nodige redenen gegeven om je kind naar een peuterspeelzaal te brengen, in plaats van gewoon lekker de eerste 4 jaar thuis te houden, maar we zetten ze nog even kort voor je op een rijtje:

Kind laten wennen in een groep

De meeste kindjes zitten thuis in een beschermde omgeving waarin ze zelf, met papa of mama of een broertje of zusje spelen. Naar de peuterspeelzaal brengen heeft als voordeel dat ze ook met andere kinderen leren omgaan en leren hoe het is om in een groep met anderen te functioneren.

Sociale vaardigheden

Uiteraard leert je kindje meer sociale vaardigheden in een groep andere peuters van ongeveer dezelfde leeftijd als dan dat je kindje thuis is. Een ander ‘voordeel’ is dat mama even niet in de buurt is en hij of zij moet leren dingetjes zelf (of met behulp van een andere volwassenen) te leren oplossen.

Meer you-time (YEAH!)

Je moet je er niet teveel van voorstellen, maar je hebt in ieder geval even tijd voor jezelf. Waarschijnlijk ga je in die tijd als een dolle boodschappen doen, dat is aan jou. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om even lekker niets te doen, of gewoon rustig een cappuccino te drinken met een vriendin. Op deze manier heb je straks weer alle energie om je peuter verder te begeleiden in zijn ontdekkingsreis. En samen met je peuter boodschappen doen kan ook prima natuurlijk.

In ieder geval heb je de dagdelen die je kleintje naar de peuterspeelzaal brengt ‘over’ en je handen even vrij.

Vaker ziek

Je zal wel denken… dit is geen voordeel maar een nadeel, maar daar zijn wij het niet mee eens. Het is goed voor jouw kindje om langzaam wat meer weerstand op te bouwen. En dat doet hij op zijn best door de snot van andere kindjes op zijn handen te krijgen en de bacterieën te verzamelen die in jouw huis niet ronddwarrelen. Laat hem nu maar lekker wat vaker een beetje ziekjes zijn… daar heb je later profijt van! Eigenlijk ben je bezig met het verbeteren van het immuunsysteem van je kindje door zijn weerstand te verhogen.

Nadelen peuterspeelzaal

Nadelen zijn er niet zo heel veel, we hebben er eentje kunnen bedenken:

Je kan er beperkt terecht

Het nadeel is misschien ook gelijk weer een voordeel, het is maar hoe je het bekijkt. De peuterspeelzaal is niet bedoeld als échte opvang voor werkende ouders. Als jij als moeder ook werkt, dan past de peuterspeelzaal waarschijnlijk niet goed in je ritme qua openingstijden en kan je beter uitwijken naar de reguliere kinderopvang of een kinderoppas aan huis. Tijdens feestdagen -maar ook tijdens de vakanties- is een peuterspeelzaal namelijk gewoon dicht.

Meerdere ‘opvoeders’

Als ander nadeel heb ik wel eens gehoord dat er moeders zijn die het vervelend vinden omdat ze de opvoeding niet helemaal meer zelf in de hand hebben en dat het kind dus meerdere opvoeders heeft. Bullshit als je het mij vraagt 😉 . Hoe denk je dat je kind het de rest van zijn leven gaat krijgen? Als je denkt dat jij als enige opvoeder in zijn of haar leven kan bestaan dan heb je het goed mis. Je kind zal aan alle kanten beïnvloed worden en jij zal daar mee moeten leren omgaan. Een weegschaal bieden waarin je mogelijkheden aanbiedt en problemen ‘bespreekt’, dat is belangrijk. Ook als het over situaties gaat die niet in jouw opvoeding passen. Je kind gaat er toch mee in aanraking komen.

Heb jij jouw kindje naar de peuterspeelzaal gebracht en vanaf wanneer heb je dat gedaan? Of heb je voor een andere opvang gekozen, of toch besloten om hem of haar thuis te houden? Wij zijn benieuwd naar jouw standpunt hierin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven