Wel of geen vergoeding voor de nachtlenzen van je kind?

Wij hebben in ons gezin allemaal slechte ogen. En hoewel Lotte de dans even leek te ontspringen is het inmiddels duidelijk. Ook haar ogen gaan achteruit. Ze heeft dan ook sinds deze week nachtlenzen en ik schrok me een hoedje van de prijs. Vandaar dat ik op zoek ging naar de mogelijkheden voor nachtlenzen vergoeding.

nachtlenzen vergoeding

Kom je met nachtlenzen nu wel of niet in aanmerking voor een vergoeding?

Heel eerlijk gezegd dacht ik dat dat voor kinderen wel geregeld zou zijn, die vergoeding voor nachtlenzen. Maar dat bleek toch een beetje naĆÆf van mijn kant. Want of dat je nu de beste zorgverzekering hebt, of niet, nachtlenzen worden in principe nooit vergoed. Zeker niet in de basis verzekering. En dat vind ik persoonlijk heel raar.

Myopie management zou in zorgverzekering moeten zitten

Waarom ik dat zo vreemd vind is omdat een nachtlenzen vergoeding tegenwoordig -in het kader van myopie management- voor ieder kind beschikbaar zou moeten zijn.

De kosten die deze nachtlenzen namelijk met zich meebrengen zijn dusdanig, dat dit zeker niet voor alle gezinnen betaalbaar is. En staan wij in Nederland niet voor de beste zorg?

OkƩ, hierover kunnen we debatteren, zeker gezien de laatste jaren. Maar toch staat Nederland -vergeleken met een hoop andere landen- volgens mij bekend om de uitstekende zorg.

Wat mij betreft zou dan ook de zorgverzekering voor een kind uitgebreid moeten worden met de vergoedingen voor nachtlenzen of een myopie bril.

Kosten nachtlenzen zonder vergoeding

Lotte was meteen erg duidelijk in waar haar voorkeur naar uitging. Liever geen bril. En als ik mezelf na ga dan snap ik dat helemaal. Ik zit er zelf ook niet op te wachten om altijd een bril op te hebben. Soms is prima, vooral in de avond vind ik het wel eens lekker. Maar normaal gesproken draag ik toch liever lenzen.

Nu zijn de daglenzen die Frank en ik dragen redelijk betaalbaar. Zachte lenzen heb je voor zo’n ā‚¬ 120,00 per 6 maanden. In ons geval dan, want wij dragen maandlenzen.

De nachtlenzen van onze kinderen (ja, Luc heeft ze inmiddels ook al 9 jaar) die kosten echter ā‚¬ 39,00 per maand!

Voor twee kinderen zijn wij dus ā‚¬ 78,00 per maand kwijt aan nachtlenzen. Even snel rekenen: dat is dus ā‚¬ 936,00 per jaar! Dat vind ik veel geld. Nu zijn wij in de gelukkige positie dat we dit (nog) kunnen betalen, maar als er geen vergoeding voor nachtlenzen komt, dan is dit voor veel gezinnen onbetaalbaar.

De beste zorg voor onze kinderen

En dat vind ik niet kunnen. We willen toch dat de zorg voor onze kinderen voorop staat? Ieder kind zou geholpen moeten kunnen worden en voor ieder kind zou myopie management een optie moeten zijn.

Even kort over myopie management

Misschien heb je er nog nooit over gehoord, over myopie management- en maak jij je nu nog helemaal niet druk om de vergoeding voor eventuele nachtlenzen.

Maar als je weet dat myopie management bedoelt is om al onze kinderen te helpen met de achteruitgang van hun ogen, dan snap je misschien het belang ervan. Zeker in het kader van deze scherm generatie.

Teveel schermtijd zorgt voor bijziendheid

Al onze kinderen hebben tegenwoordig veel meer schermtijd dan wij vroeger hadden. Dat weten we inmiddels wel. Maar wist je ook dat dit niet alleen opvoedkundig een probleem kan zijn?

Het leidt namelijk tot hele grote problemen bij de ogen van onze jonge kinderen. Tegenwoordig is de groep kinderen die bijziend is enorm gestegen ten opzichte van vroeger en vandaar dat myopie management zo belangrijk is.

Want ben je er op tijd bij met het signaleren van bijziendheid bij je kind, dan kan je met nachtlenzen gaan beginnen die ervoor zorgen dat de achteruitgang geremd wordt. Vandaar dat ik vind dat die vergoeding voor nachtlenzen (of een speciale glazen bril) standaard in de zorgverzekering voor een kind zou moeten zitten.

Myopie management, vergoeding, nachtlenzen en oogproblemen later

Ik snap dat je misschien zelfs nu nog denkt dat het allemaal wel zal loslopen en dat een beetje achteruitgang van de ogen niet zo erg is. Want we kunnen de bijziendheid immers oplossen met een lens die je bijvoorbeeld overdag draagt.

Dat klopt.

Maar er is nog een ander element dat een grote rol speelt bij de ernste van de bijziendheid van onze kinderen.

Omdat hun ogen zo snel achteruitgaan door het vele beeldschermgebruik kan dit ernstigere gevolgen hebben op latere leeftijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vroege vorm van staar als je kind ouder is, of een veel grotere kans op een netvliesloslating. Daar moet je toch niet aan denken!

Nu vergoeding voor nachtlenzen in zorgverzekering betekent uiteindelijk minder kosten

Op het moment dat de zorgverzekeringen nu een vergoeding zouden geven voor nachtlenzen zou dit trouwens ook inhouden dat de kosten in de toekomst juist weer verminderd worden.

Want als de bijziendheid afgeremd wordt door een goed myopie management, dan betekent dat dus in de toekomst minder staaroperaties, minder netvliesloslatingen Ć©n minder andere oogafwijkingen en oogziektes.

Ik zou dus denken dat het een win-win situatie kan zijn, die vergoeding voor nachtlenzen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven