Nachtmerries bij je kind… 4 tips om daarmee om te gaan

Nachtmerries! Kinderen tussen de 3 en 6 jaar hebben er regelmatig last van. Dat komt omdat er voor jonge kinderen vaak veel dingen op een dag gebeuren die zij nog niet zo goed begrijpen. Peuters en kleuters nemen alles letterlijk. Zeg je als moeder dat de slakken alles opeten, dan denkt een kleuter: alles, dus de slakken eten mij ook op! Dit soort spanning verwerken kinderen in hun slaap en soms uit dit zich in nachtmerries.

nachtmerries

Nachtmerries in de REM

Nachtmerries komen vooral in de 2e helft van de nacht voor, dat komt omdat kinderen zich dan vaak in de Rem-slaap bevinden (REM staat voor Rapid Eye Movement). De REM slaap is een lichte slaap waarin in kinderen (en volwassenen 😉 ) bewegen en dromen. Maar wat kan je nu het beste doen als je kindje last heeft van nachtmerries?

We hebben 4 tips voor je.

TIP 1: Het beste wat je kunt doen als je kind wakker schrikt uit een nachtmerrie, is hem of haar geruststellen. ‘Het was maar een droom!’ is geen geruststelling! Als je dit zegt voelt je kindje zich niet serieus genomen.

TIP 2: Bespreek de volgende dag de nachtmerrie, soms helpt het om er samen een tekening van te maken en een beter eind voor de nachtmerrie te bedenken. Stimuleer je kind zelf met een oplossing te komen, dat brengt ruimte voor verwerking.

TIP 3: Dromenvangers zijn er niet voor niets ;). Een dromenvanger helpt om alle nare dromen op te vangen, al is het maar ter geruststelling van je kind.

TIP 4: Zelf neem ik mijn kinderen bij me in bed na een nachtmerrie als ze dat graag willen, om ze met mijn warmte en rust weer veilig te laten voelen. Toch kan je hiermee ook een ‘signaal’ afgeven dat jouw bed veiliger zou zijn dan dat van hen, misschien niet handig. Bij ons is het nooit een probleem geweest maar ik wil je in ieder geval wijzen op de ‘gevaren’ 😉 . 

Wist je dat-jes over nachtmerries

  • Een kwart van de kinderen tussen de 3 en 6 jaar, heeft één keer in de week een nachtmerrie.
  • Het aantal nachtmerries vermindert tussen de 9 en 12 jaar
  • Nachtangst is iets anders dan een nachtmerrie, volgende keer meer daarover 😉
  • Kinderen met nachtangst schrikken plotseling wakker en zijn vaak ontroostbaar. De volgende dag herinneren ze er zich niets meer van
  • Vier- en vijfjarigen kunnen moeilijk dromen van de werkelijkheid onderscheiden; Neem ze daarom altijd serieus!

Eigen nachtmerries

Vroeger had ik als kind zelf heel vaak dezelfde nachtmerries. Ik droomde in die bewuste nachtmerrie dan altijd over een wolf die me achterna zat. Op het moment dat ik in de lange gang doorrende met wolf achter me aan, en de poort open wilde doen… dan bleek de poort dicht te zitten. Steevast werd ik wakker als de wolf me aanviel en met open bek op me af sprong. Brrrr.

Het is lang geleden dat ik deze nachtmerrie gehad heb, dat moet ik wel zeggen. Wel was het raar om een paar jaar geleden te horen dat mijn zus eenzelfde soort herhaaldelijke dromen had… alleen bij haar was het een wenteltrap in plaats van een lange gang!

Nachtmerries kunnen rare dingen met je doen! Heb jij vaak nachtmerries gehad, en kan je je er nog wat van herinneren? En dromen jouw kinderen al volop dat je weet?

 

2 gedachten over “Nachtmerries bij je kind… 4 tips om daarmee om te gaan”

  1. Nee, ik heb nooit last van nachtmerries gehad. Mijn man wel, vertelde hij laatst. Ons dametje heeft last van nachtangst en dat is heel bizar, heftig en soms moeilijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven