Oververmoeid door een huilbaby of alle nachtvoedingen? Bel de nachtnanny!

Het is 02:00 uur en je baby huilt. Je draait je nog lekker even om. De afgelopen weken ben je er al zó vaak uit geweest. Je bent moe. Wat zeg ik? Uitgeput! Gelukkig staat de nachtnanny vannacht voor je klaar. De nachtnanny troost, voedt, verschoont en wiegt je baby in slaap. In de VS bestaat deze ‘nightnurse’ al langer en ook in Nederland rukt dit fenomeen op. Heerlijk! Toch?

Een nachtnanny tegen de vermoeidheid

Twee weken na de geboorte van Jongste Zoon stond ik met baby, dreumes en peuter om halfnegen voor de deur van de peuterspeelzaal. Twee keer per week. Het leven van een moeder gaat nou eenmaal door. Twee maanden later ging Oudste Zoon naar de kleuterschool. Dat betekende vaak om halfnegen met wallen tot op mijn kin op het schoolplein staan, omdat Jongste Zoon nog nachtvoeding kreeg.

nachtnanny

Overdag sliep ik niet bij, want die dreumes van twee deed geen middagslaapje meer. En dan helpt een rustmomentje op de bank nou ook niet echt tegen die gebroken nacht. Maar ja, toen was er nog geen nachtnanny. Hoe heerlijk is het als je als jonge moeder ook eens voldoende nachtrust krijgt, zodat je de volgende dag uitgerust de dag kunt beginnen?

Zelf had ik nooit een nachtnanny in huis gehaald

Ik denk dat ik zelf nooit een nachtnanny in huis had gehaald. Ik had namelijk zo’n oermoedergevoel, dat ik moeite had om de zorg uit handen te geven. ‘Ik ben de moeder, mijn kind heeft MIJ nodig, dus ik zorg voor mijn kind’, dacht ik zo ongeveer.

Nu de jongste alweer zes jaar is, kan ik daar anders naar kijken. Ik vergat mijzelf, zette mijzelf op plek 4, zoals volgens mij veel moeders doen. Doe ik vaak nog steeds trouwens, maar dat terzijde 😉 . Zoals je in een vliegtuig eerst jezelf een zuurstofmasker op moet zetten voordat je je kind helpt, zou je ook in het dagelijks leven jezelf af en toe op nummer 1 moeten zetten. Als je het geld hebt (100-300 euro per nacht is natuurlijk geen kattepis), zou ik er toch over nadenken om af en toe een nachtnanny in te schakelen. Zeker als je je kind niet een nachtje kan of wil laten logeren bij familie of vrienden.

Dankzij de nachtnanny slaap je eindelijk de hele nacht door

Dankzij de nachtnanny kun je lekker om 22:00 je bed induiken voor een ononderbroken nacht. Uitslapen zou niet eens prioriteit zijn bij mij. Sterker nog, mijn biologische klok staat zo strak afgestemd dat ik ’s ochtends vroeg toch weer wakker zou zijn. Maar een hele nacht doorslapen…ja dat zou fijn zijn geweest.

De nachtnanny na een avondje doorzakken

Een nachtnanny wordt ook wel ingezet na een avondje doorzakken. Ok, doorzakken klinkt misschien wat overdreven, maar na een feestje met de nodige hoeveelheid genuttigde alcohol zorg je dat je natuurlijk veilig door de taxi (of BOB) thuis wordt gebracht. Normaal zeg je de oppas dan gedag en ga je slapen. Stel nou dat je kind twee uur later ziek wakker wordt en je naar de huisartsenpost moet. Ga je dan rijden? Voor sommige mensen is dit een reden om een nachtnanny in te schakelen. Dan is er altijd een nuchter iemand in huis. Zo had ik er zelf nog nooit naar gekeken. Maar je kunt natuurlijk ook samen afspreken dat er iemand nuchter blijft, toch? Probleem opgelost en van het uitgespaarde geld kun je lekker nog een avondje (of twee) uit.

Borstvoeding en een nachtnanny

Een nachtnanny die borstvoeding geeft bestaat (nog) niet. Lijkt mij ook niet ideaal, aangezien mijn borsten echt uit elkaar zouden zijn geknapt als ik een voeding had overgeslagen. Bij enige vertraging (omdat baby zich nog niet meldde bijvoorbeeld) had ik al lekkage, laat staan als ik een nachtvoeding zou overslaan.

De enige die er dan van profiteert is Man, die dan de baby niet aan hoeft te geven. Want dát kan de nachtnanny ook voor je doen: de baby uit bed halen, verschonen en aangeven voor de borstvoeding. Om hem of haar vervolgens weer terug in bed leggen. Heerlijk als je man misschien een topfunctie heeft, waarin hij de volgende dag uitermate goed bij de les moet zijn. Een chirurg met trillende handen van vermoeidheid, bijvoorbeeld, kan wellicht beter een nachtnanny inschakelen. Of de moeder doet gewoon alle nachtzorg. Maar wat als moeder een keizersnede heeft gehad en dit niet kan? De nachtnanny is dan een mooi alternatief, tenzij je liever je (schoon)moeder in huis hebt natuurlijk.

De nachtnanny bij je bevalling

Nee, niet als een kraamverzorgster, maar als opvang voor je andere kind(eren) op het moment dat de bevalling begint. Hoef je niemand uit bed te bellen ’s nachts. Best handig als je familie bijvoorbeeld verder weg woont en je je vrienden niet lastig wilt vallen, aangezien zij zelf kinderen hebben en/of werken.

Kortom, ik zie wel voordelen om een nachtnanny in te huren. Toch betwijfel ik of ik dan aan één nacht voldoende zou hebben gehad. Regelmatig een nachtnanny inschakelen vind ik best prijzig. Is jouw nachtrust je heilig en zou jij op deze manier een oppas voor je kind inschakelen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven