Afgelopen weken zijn ze bij ons druk bezig geweest met het aanleggen van nieuwe gasleidingen. In ons gehele appartementencomplex en de gehele buurt zijn nieuwe gasleidingen gelegd. Afgelopen week hebben ze deze leidingen in het appartementencomplex van boven naar beneden doorgetrokken en tevens hebben we een nieuwe elektra meter gehad. We zouden nu, als we willen, gebruik kunnen maken van het dag- en nachttarief, ook wel dubbeltarief genoemd.
Mooi, maar dan is het wel handig als je weet wat dat precies inhoudt. Ik ben dus op onderzoek gegaan op de website van onze energieleverancier om te kijken wat het nu precies is en of nachttarief nu ook daadwerkelijk zoveel goedkoper is. Het dubbeltarief lijkt op zich wel interessant.
Wat is dag- en nachttarief ?
Met een dubbeltarief meter maak je gebruik van verschillende tarieven. De energiekosten tussen 21.00 en 07.00 en in het weekend zijn goedkoper. De vraag is nu alleen of dat dat financieel interessant is. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, dus ik heb onze eigen situatie onder de loep genomen.
Wij zijn voornamelijk in het weekend thuis en in de avonden. Op de dagen dat ik niet werk gebruiken we overdag weinig energie. Hooguit voor de radio. Wassen doe ik wel overdag op de dagen dat ik vrij ben, maar als het veel goedkoper is om de wasmachine (en droger) pas om 21.00 uur aan te zetten dan zal ik daar maar een mouw aan moeten passen. Nu het goede lenteweer begint te komen zal mijn was sowieso vanuit de wasmachine ook steeds vaker naar het droogrek lekker buiten op het balkon in het zonnetje verhuizen. Dat scheelt uiteraard ook aardig in energiekosten.
Hoe reken je uit wat voor jou persoonlijk goedkoper is? Dat is nog niet zo moeilijk. Wij hebben een week lang iedere dag de meterstand opgeschreven om 07.00 uur en om 21.00 uur (of in ieder geval rond die tijd of als we er aan dachten 😉 . Uiteindelijk kun je deze standen invoeren in een staatje op de website van je leverancier en dan rekent die voor je uit of het wel of niet voordeliger is. Zo gezegd zo gedaan. Ik moest dan ook heel erg hard lachen toen bleek dat het “slechts” € 10,00 per jaar zal schelen. Daar ga ik dus echt niet in de avond voor wassen, dan doe ik dat liever overdag. Dan kan ik ook één wasdag houden (of anderhalf) in plaats van iedere avond na je werk nog een wasavond te hebben.
Energie besparen
Toch wil ik wel eens wat kritischer gaan kijken naar ons totale energie verbruik. Ik heb dus wat kleine tips opgezocht om energie te besparen, hier komen ze:
- Haal opladers uit het stopcontact als ze niet gebruikt worden;
- Plaats tochtstrips bij ramen en deuren (vooral bij onze voordeur tocht het heel erg);
- Ontdooi je vriezer als er meer dan 1cm ijsvorming is. Je vriezer gebruikt dan meer energie om je producten bevroren te houden;
- Raar maar waar: een vaatwasser is energiezuiniger dan met de hand afwassen en je bespaart ook nog een water. Dubbel op dus;
- Was je was op 30 of 40 graden;
- Hang je gordijnen achter de verwarming , zodat de warmte de kamer in kan;
- Zet je thermostaat een uur voor vertrek en/of slapengaan terug naar 13-15 graden.
Een aantal van deze tips zijn voor ons wel praktisch uitvoer, dus ik ben benieuwd wat we daar nu uiteindelijk mee kunnen gaan besparen. Maak jij gebruik van dag- en nachttarief? Of heb je nog goede tips voor energiebesparing?? Ik hoor ze graag.
Onze vaatwasser draait altijd in de nacht en wassen doe ik in het weekend allemaal achter elkaar. Wij hebben ook dubbeltarief en probeer wel zoveel mogelijk van het laagtarief gebruik te maken. Weet niet of het veel scheelt, maar ik denk altijd maar van alle kleine beetjes helpen…
Het is inderdaad bijna niet de moeite waard. Vaak scheelt het maar 1 of 2 cent per Kwh. Opletten op je verbruik levert veel meer op.