De nadelen van thuiswerken; ik heb ze allemaal ervaren!

Twee jaar geleden besloot ik zelfstandig ondernemer te worden. Ik hing mijn vaste baan aan de wilgen en ging van start. Oh nee, nu overdrijf ik. Pas toen mijn plannetje behoorlijk vast stond durfde ik te besluiten mijn vaste baan op te zeggen. Maar als nel ontdekte ik de nadelen van thuiswerken. Er kwam natuurlijk van alles op mij af. Een ondernemingsplan, financiering, Kamer van Koophandel. Maar de ‘waar-vraag’ was voor mij in eerste instantie geen issue. Van huis uit werken natuurlijk! Ik zag echter als thuiswerkende moeder alleen maar voordelen en geen nadelen voor het thuiswerken. Totdat het zover was.

nadelen thuiswerken

De werkkamer thuis en nadelen van thuiswerken

Omdat wij nog een miniscuul kamertje overhadden in ons huis leek dat de beste en vooral ook goedkoopste optie. Daarnaast een laptop voor als ik bij een klant werk. En gaan. Meerdere weekenden was ik druk met het maken van ‘mijn kantoor’ en dacht ik niet na over de eventuele nadelen van thuiswerken. Heerlijk was het, gewoon zelf bedenken wat voor spullen je wilt aanschaffen. In de kleur die ik leuk vind.

Hoe het er thuis aan toe ging met werk en oppas

Op 1 september (2008) liep mijn contract af en was ik de trotse bezitter van een eigen bedrijf! Inmiddels had ik een paar klussen binnen weten te slepen en begon ik met thuiswerken, waarbij de nadelen en valkuilen al snel op kwamen zetten. Alles verliep uitstekend. Totdat ik mezelf ineens tegen de oppas hoorde zeggen: ‘ach het regent zo; ik haal ze wel even op met de auto’. Wij hebben ervoor gekozen om onze drie kinderen bij ons thuis te laten opvangen door een gastouder. Omdat het voor ons en de kinderen een bepaalde rust geeft. Maar onze oppas heeft geen auto en moet ook met verschrikkelijk rot weer lopend onze twee oudste kinderen ophalen van school. Ondertussen de buggy met de jongste voortduwend in de hoosbuien.

En zo kwam het dat ik in de herfst van 2008 zeer regelmatig tussen de middag maar ook na schooltijd niet aan het werk was maar met de kinderen bezig.

Wat ook regelmatig gebeurde was dat ineens één van de kinderen voor mijn werkkamer stond te gebaren. Dan liet ik ze daar natuurlijk niet staan. Dan mochten ze even binnenkomen en kijken wat ik aan het doen was. Dat alleen al mag bij de nadelen van thuiswerken, dat je zomaar gestoord wordt.

Maar op een dag hing ik in de wacht voor een belangrijk telefoongesprek toen dochterlief voor de glazen deur stond. Ze zwaaide en ik zwaaide terug. Zij dacht dat ze binnen mocht komen en opende de deur. Ik hoorde dat ik eindelijk aan de beurt was. Oh ja waar belde ik ook alweer voor?! Ik gebaarde naar mijn dochter dat ze weer terug naar buiten moest gaan. Dat deed ze ook nog. Maar helaas ze trok iets te snel de deur dicht. Haar hoofdje zat nog tussen de deur. Kinderen huilen behoorlijk hard om dat soort dingen. Tenminste zo klinkt het wel als je een telefoongesprek probeert te voeren.

Toch maar een kantoor buitenshuis

Dat was de druppel van alle nadelen van het thuiswerken. Ik wilde een eigen kantoorruimte. Eerst heb ik nog twee tijdelijke adresjes gehad. Waarover ik nog wel eens zal schrijven. Maar nu heb ik een geweldige eigen kantoorruimte. Met een eigen nespressoapparaat! En met paarse vloerbedekking en een fantastisch mooi schilderij! Ik heb wel medelijden met de oppas nu het weer herfst is.

4 gedachten over “De nadelen van thuiswerken; ik heb ze allemaal ervaren!”

 1. Avatar foto
  Jeanne van Dijk

  Wat een leuke blog en wat geeft je duidelijk de reden van je keuze aan.
  Het lijkt inderdaad ideaal om thuis te werken maar vaak zijn er toch te veel afleidingen en kun je niet optimaal werken. Mooi dat je zo’n fijne oplossing heb gevonden.

 2. Joyce van de Pas
  Joyce van de Pas

  Haha, wat een waanzinnig verhaal! Vooral omdat zoveel vrouwen het als ideaal beschouwen om thuis te kunnen werken bij de kinderen. Nou is voor iedereen de situatie verschillend, en werkt ook voor iedereen een oplossing anders, maar uit jouw verhaal blijkt ook duidelijk dat thuis werken niet altijd een ‘roze’ wolk betreft.

 3. Leuk artikel! Toevallig heb ik vorige week de stap gemaakt naar de KvK, naast mijn baan, dat dan wel. Die vind ik veel te leuk. Mijn studio (fotografie) is aan huis (open zolder) en dat is soms lastig.

  Droom is een uitbouw van de carport maken en daar studio in vestigen, met eigen ingang. Maar ja, dat kost best wel wat en het is maar een ‘bijbaan’. Keep dreaming!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven