De nadelen van ondernemen

Ondernemen past bij je, of het past niet bij je. Ze zeggen niet voor niets dat het ondernemen in je bloed moet zitten. Toch heeft ondernemen -ook al is het nog zo tof om ondernemer te zijn- een aantal nadelen die ik ook eens met je wil bespreken. De nadelen van ondernemen en wat je er eventueel aan kan doen.

Nadelen van ondernemen; een rijtje van ‘nadenkertjes’ voordat je gaat beginnen

Ondernemen klinkt de meeste mensen als muziek in de oren. En ik kan je vertellen: het is ook fantastisch! Toch zitten er ook nadelen aan ondernemen en van een aantal daarvan wil ik je vertellen hoe dat zit en wat je er aan kan doen om hier geen last van te hebben.

Onderstaande nadelen van ondernemen zijn overigens wel gebaseerd op de zzp’ers die aan het ondernemen zijn. Niet de grotere ondernemers met talloze werknemers in dienst.

nadelen van ondernemen

Je hebt niet zomaar een vangnet

Ten eerste is het zo dat als je als kleine ondernemer bezig bent met het werken aan je bedrijf, dan werk je vaak ook als enige in je bedrijf.

Dit betekent dat je alle werkzaamheden doet die er op een ondernemer afkomen. Van de keiharde sales om een opdracht binnen te halen, tot het uitvoeren ervan. En van het maken van de facturen en het doen van de boekhouding tot bijvoorbeeld het onderhouden van de website.

Eigenlijk ben je een soort manusje van alles als ondernemer. Heel leuk, als je veelzijdig bent en zeker als je ook goed bent in al die dingen. Je bent dan namelijk breed inzetbaar. Maar in heel veel gevallen is dat niet zo en ziet een ondernemer veel beren op de weg omdat hij of zij ook zijn of haar zwakke kanten heeft.

Dat is een van de nadelen van ondernemen. Je mag niet alleen alles zelf doen, je moet ook vaak alles zelf doen. En vooral in dat laatste geval is het erg vervelend als je bijvoorbeeld iets mankeert.

Ben je bijvoorbeeld ziek, wie vangt er dan jouw werk op? Los van het feit of dat je wel verzekerd bent als je ziek bent en inkomen ontvangt, moet het werk voor je bestaande opdrachten ook nog gebeuren. En als je de belangrijke verzekeringen als ondernemer niet hebt, dan heb je helemaal een uitdaging.

Het is zelfs voor mij een van de redenen waarom ik nu zit te werken en de rest van mijn gezin aan het skiën is. Ik heb wat problemen met mijn knie en durf het risico gewoonweg niet te nemen dat ik val en iets breek of scheur.

Dat laatste heb ik natuurlijk al eerder meegemaakt en toen was ik best lang uit de running. Heel erg vervelend en ook echt een van de nadelen van het ondernemen; dit soort keuzes moeten maken.

Investeren of niet; een lastige keuze

Wel of niet investeren is een onderwerp dat ik steeds voorbij zie komen bij kleine ondernemers. Zij vinden het moeilijk om in zichzelf of hun onderneming te investeren en dat is echt een van de nadelen van het ondernemen. Want investeren leidt ook heel vaak tot groei. En niet investeren tot stilstand.

Het probleem met veel ondernemers is alleen dat je door een investering gelijk hard in de buidel geraakt wordt. Je zuur verdiende geld investeren in iets waarvan je nog niet zeker weet of het ‘uitbetaald’ is natuurlijk ook lastig.

Zeker omdat ook de belasting nog om de hoek komt kijken. Een ander kan namelijk zomaar denken dat jij als ondernemer het maar goed hebt met al je omzet, maar die persoon vergeet even dat de belastingdienst nog niet is langsgeweest.

Op een of andere manier vind ik persoonlijk dat moment dat de belasting betaald moet worden best hard aankomen. Zo heb je een vette ‘spaarpot’ op je zakelijke rekening en zo is die weer voor de helft leeggeroofd. Nog zonder dat je een investering gedaan hebt!

Wat als de klant niet betaalt? De nadelen van ondernemen!

Werk je voor een baas, dan komt je salaris iedere maand gewoon binnen op je bankrekening. Tenminste, dat is het uitgangspunt.

Een van de nadelen van ondernemen is dat niets vanzelfsprekend is. Jíj zal ervoor moeten zorgen dat je klanten binnenhaalt en dat er geld binnenkomt.

Want hoe fijn het ook is om die klant binnen te halen en een gave opdracht te mogen doen… als die klant niet betaalt, dan is het ineens heel anders. Jij hebt wel je tijd gespendeerd, maar je bankrekening blijft nog steeds leeg.

Dit kan natuurlijk allerlei redenen hebben, maar vaak heeft het een oorzaak waar jij als ondernemer niets aan kan doen.

En laten nu net heel veel ondernemers er moeite mee hebben om hun klant om geld te vragen als ze niet op tijd betalen. Een van die nadelen van ondernemen is dat je -als je hier niets mee doet- er ook niets gebeurt.

Veel klanten zijn namelijk niet onder de indruk van jou als persoon. Pas als je een goed incassobureau inschakelt, dan heb je een grote kans dat de factuur alsnog betaald wordt. Mits de klant niet failliet is natuurlijk, want dan kan je echt naar je geld fluiten.

Punt is wel dat een incassobureau ook niet gratis werkt. Logisch natuurlijk, maar daar had jij als ondernemer bij het binnenhalen van de opdracht geen rekening mee houden. Aan het eind van de rit hou je dus gewoon minder over.

Alles zelf doen of werk uitbesteden?

Als ondernemer is het niet altijd even makkelijk om de keuze te maken om werk uit te besteden. Ondernemers zijn vaak namelijk ook eigengereide personen die denken dat ze alles beter kunnen. Daarom zijn ze gaan ondernemen.

Dat kan een behoorlijk nadeel van ondernemen zijn als je wilt groeien of gewoonweg geen tijd hebt om alles zelf te doen.

Je moet dan werk gaan uitbesteden en ‘loslaten’. Het gaat niet helemaal op dezelfde manier gebeuren als dat je het zelf zou doen.

Natuurlijk is het ook een voordeel van ondernemen als je uiteindelijk de stap wél kunt maken om mensen aan te nemen. Je kan dan ‘kiezen’ welk werk je zelf graag doet en het andere werk aan iemand anders uitbesteden.

De nadelen die ik daar dan alleen nog van zie is dat er meer werk binnen moet komen om ook die werknemers te kunnen betalen vanuit jouw onderneming. Tandje bij in de sales dus.

Moeten de nadelen van ondernemen je tegenhouden?

Nee, zeker niet! Ik begon mijn blog niet voor niets met ‘ondernemen is fantastisch’. Dat is het en dat meen ik vanuit de grond van mijn hart. Maar je moet wel uit een bepaald hout gesneden zijn. Vandaar dat ik het ook belangrijk vond om een keer de nadelen van ondernemen te bespreken met je.

Ga je een bedrijf starten? Dan weet je nu in ieder geval ook de minder positieve kanten hiervan. Veel succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven