Een heerlijke Nasi Goreng maken die je bij de chinees ook krijgt? Dat was het doen van mijn zoektocht. Geen nas volgens het recept dat ik altijd al maak, maar een lekkere ‘eenvoudige’ Nasi Goreng met veel smaak en een beetje groente.
En ik ben geslaagd in mijn zoektocht. Ik heb me laten inspireren door een van de andere recepten die ik gevonden heb, maar heb er vervolgens mijn eigen draai aan gegeven. En met succes mag ik wel zeggen. Nog niet eerder heb ik zo’n lekkere Nasi Goreng gegeten.
En omdat ik een pan vol heb gemaakt kon ik mooi twee porties invriezen voor een andere keer. Op deze manier kan je een goedkoop en zeer smaakvol recept op tafel zetten en hou je ook nog voor een tweede keer over.
Zo maak je Nasi Goreng als bij de chinees
Om ervoor te zorgen dat ik niet ga vergeten hoe ik deze lekkere Nasi Goreng heb gemaakt schrijf ik het chinese recept graag voor jullie uit. En voor mezelf 😉 .
Ik vind deze nasi vooral lekker omdat de smaak heel subtiel is en je het gerecht makkelijk kan combineren met andere gerechten als je wilt. Wij hebben hem dit keer gegeten met heerlijke pindakip uit de slowcooker.
ps… dit recept is voor 4 personen, maar ik heb daar nog een portie van 4 personen van ingevroren. Eigenlijk voor 8 man gekookt dus.
Ingrediënten voor Nasi
De ingrediënten die gebruikt worden voor deze Nasi Goreng met chinese twist zijn niet ingewikkeld, maar wel belangrijk om de specifieke smaak van dit gerecht te krijgen.
- 400 gram basmati rijst
- 5 bosuitjes
- 1 winterpeen
- 5 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 kleine eetlepel sambal manis
- 1 bouillontablet (kies voor kippenbouillon of groentebouillin, of gebruik maggies tuinkruiden bouillonpoeder)
- 3 theelepels trassie pasta (of wat fijngehakte gedroogde trassie)
- 150 gram bacon
- 300 gram hamblokjes
- halve witte kool
- half pak diepvries doperwtjes
- 1 ei
Ook lekker om te koken: vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus (met rijst)
Zo maak je de Nasi Goreng klaar en laat je de chinees ver achter je!
Ik vind het zelf altijd prettig om bij een nieuw recept te beginnen met het snijden en klaar zetten van alles. Zo kan je je aandacht er goed bij houden als je begint te koken. Vandaar dat ik hier ook begin met al het snijwerk.
- snij de bosuitjes in dunne ringen
- pers de knoflook
- snipper de uit
- snij de winterpeen in kleine blokjes
- snij de bacon in reepjes
- snij de witte kool in snalle reepjes
- kook de rijst volgens pak en laat deze vervolgens goed uitstomen. Sommigen koken de rijst voor het chinees Nasi Goreng recept al in de ochtend en laten deze helemaal afkoelen. Zelf heb ik dat niet gedaan.
- pak een hapjespan of wok en bak hier zachtjes de wortel, bacon, ui en knoflook in. Omdat de bacon toegevoegd is hoef je niet persé boter of olie te gebruiken hier, zolang je maar niet te hard bakt.
- als de ui glazig is dan voeg je de trassie, de sambal en het verkruimelde bouillonblokje toe
- voeg de witte kool, de bosuitjes en de hamblokjes toe en bak lekker door totdat de kool beetgaar is
- kluts het ei in een apart kommetje en voeg het daarna toe aan het groentemengsel, roer even door totdat het ei gebakken is, óf bak het geklutste ei even apart in een pan en voeg daarna toe aan de Nasi Goreng
- roer de gekookte basmati rijst erdoor en voeg de doperwten toe, bak nog een paar minuten door
Je Nasi Goreng is nu op de chinese manier klaargemaakt en heerlijk van smaak. Dat wat je over hebt kan je eenvoudig invriezen. Hieronder lees je wat ik ermee gedaan heb toe ik de portie ingevroren Nasi Goreng als ‘leftover’ heb klaargemaakt voor een nieuwe maaltijd.
De kosten voor de Nasi Goreng
- basmati rijst – € 1,25
- bosuitjes – € 0,50
- winterpeen – € 0,30
- knoflook – € 0,20
- ui – € 0,18
- theelepels trassie pasta (of wat fijngehakte gedroogde trassie) € 0,50
- bacon – € 1,75
- hamblokjes – € 2,00
- halve witte kool – € 0,85
- half pak diepvries doperwtjes – € 0,42
- ei – € 0,20
Totale kosten € 8,15 en hier hebben we dus twee keer van gegeten (met wat toevoegingen)
Voor de kruiden ben ik ervan uitgegaan dat dat bij de voorraad boodschappen hoort die je altijd in huis hebt.
Nasi Goreng met groente uit de vriezer
Een week later heb ik een overgebleven portie uit de vriezer gehaald. Dit hebben we toen gegeten met pulled pork (ook uit de vriezer) en een gebakken eitje. Om de Nasi Goreng van wat meer groenten te voorzien heb ik er nog rode paprika en prei doorheen gebakken.
- Nasi Goreng (chinees recept) uit de vriezer
- pulled pork uit de vriezer (kan ook lekker met kipfilet als je wilt)
- eieren
- 2 rode paprika’s
- 1 prei
Zo ben je in no-time klaar met je eten en heb je toch een gezonde en goedkope maaltijd voor je gezin.
- haal de Nasi Goreng die je eerder volgens dit chinees recept gemaakt hebt in de ochtend uit de vriezer
- haal de pulled pork of de kipfilet uit de vriezer in de ochtend
Op het moment dat je wilt gaan koken kan is de Nasi Goreng en je vlees ontdooit.
- snij de rode paprika’s in kleine stukjes
- snij de prei in halve ringen en was deze
- doe een beetje olie in de hapjespan en bak de paprika en prei op zacht vuur
- doe terwijl je vlees in een andere pan om te bakken, of op te warmen
- voeg de nasi goreng volgens bovenstaande chinees recept toe aan de groenten en bak deze voorzichtig omscheppend mee warm
- doe het vlees bij de nasi in de hapjespan
- bak de eieren los
Serveer jouw restje chinees Nasi Goreng met de extra groenten, het vlees en de eieren en je hebt weer een volledige maaltijd voor 4 personen.