Nationale complimentendag: geef eens een compliment aan een andere moeder

Vandaag is het Nationale Complimentendag. De initiatiefnemers van deze dag roepen iedereen op om op deze dag drie mensen in je eigen omgeving een oprecht gemeend compliment te geven. Goed idee!

En dus roepen ‘wij’ van MamsatWork alle moeders op om vandaag minstens één compliment te geven aan een andere moeder. Je eigen moeder waar je zo trots op bent, je vriendin met drie kinderen die zich altijd de benen onder haar lijf vandaan loopt of die moeder van het vriendje van je kind waar hij altijd met veel plezier mag spelen. Welke moeder geef jij op 1 maart een welverdiende pluim?

Een compliment is gratis, maar het effect is onbetaalbaar

Een compliment geven aan een ander lijkt zo vanzelfsprekend, maar volgens de initatiefnemers van de Nationale Complimentendag doen we het nog te weinig. En dat terwijl een compliment eigenlijk niks kost, maar een onbetaalbaar effect op een ander heeft.

nationale complimentendag compliment geven

Ik zie mijzelf nog lopen met een kleuter, een peuter en een baby. Moe van de gebroken nachten sleepte ik mij naar de peuterspeelzaal en kleuterschool. Ik kan mij niet herinneren dat iemand mij een compliment heeft gegeven voor het hoog houden van alle ballen (sorry als mijn geheugen mij in de steek heeft gelaten. Gevalletje zwangerschapsdementie laten we maar zeggen ;)). Hoe fijn is het als je dan even van iemand hoort dat je het goed doet. Dat iemand het knap vindt hoe je al die ballen in de lucht houdt?

Lees ook: zwangerschapsdementie, wat is de oorzaak?

Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat zij andere moeders weinig complimentjes geeft. Waarom weet ik eigenlijk niet. Te druk? Denk ik er niet aan? Zonde, want een complimentje geeft niet alleen de ontvanger een goed gevoel, maar ook de gever. Daar heb je Nationale Complimentendag eigenlijk niet voor nodig. Niet dat ik wil zeggen dat je een complimentje voor je eigen zelfbeeld moet geven, trouwens. Een complimentje geef je voor een ander.

Waar moet een compliment aan voldoen?

Een compliment geven doe je persoonlijk en in de ik-vorm. Durf je het niet te zeggen of kom je elkaar niet vaak tegen? Dan mag je de pluim ook best op een kaartje schrijven of een mail, sms of appje sturen. Het is wel belangrijk dat het een gemeend compliment is. Dus niet zeggen dat de moeder er zo beeldig uit ziet in haar grijze joggingbroek als deze als een uitgelubberde hoes om haar heen valt 😉 .

Meer weten? In dit artikel lees je dat het niet altijd makkelijk is om een compliment te geven.

Lees ook: complimenten geven is lastig

10 X een complimentje voor een moeder op Nationale Complimentendag

Kun je echt geen onderwerp bedenken voor een opsteker op Nationale Complimentendag? Hieronder volgt een lijstje met voorbeelden om je op weg te helpen:

  • Ik wil je graag laten weten dat ik het knap van je vind hoe je omgaat met de drukte van een (groot) gezin.
  • Ik vind dat je altijd zo rustig reageert als je peuter schreeuwend op de vloer ligt. Hier zouden meer moeders een voorbeeld aan moeten nemen.
  • Ik vind dat je er vandaag goed uitziet! Wat zit je haar mooi, wat een mooie jas heb je aan etcetera.
  • Wat hou jij je huis altijd mooi schoon (en hoe krijg je dat zo voor elkaar 😉 ).
  • Ik vind het zo goed van je dat je tijd voor jezelf vrij maakt!
  • Zo mooi om te zien dat je zo leuk knutselt met je kind.
  • Wat goed van je dat je regelmatig tijd vrijmaakt om leuke dingen met je partner te doen.
  • Ik bewonder dat je je zoveel voor school inzet.
  • Ik bewonder dat je je ambities najaagt.
  • Wat knap dat je je zo hard maakt voor je kinderen.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waar je een moeder een compliment voor kunt geven, en niet alleen op Nationale Complimentendag 😉 .

Welke moeder verdient jouw pluim en waarom?

Jij kent vast wel een moeder die een dikke pluim verdient. Een mama die nooit vist naar een compliment, maar altijd gewoon doet wat zij moet doen. Of eentje die in weer en wind langs het sportveld staat om haar kind aan te moedigen. Een moeder die de zorg voor haar kind belangrijk vindt. Een mama die werkt, of niet werkt. Elke goede moeder verdient een compliment, maar wie verdient jouw speciale pluim? Laat hieronder in een reactie weten welke moeder jouw opsteker verdient en waarom!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven