Nationale voorleesdagen, zijn ze voor jou een extra stimulans ?

Eerlijk is eerlijk, ik moet toegeven dat ik niet iedere dag mijn kinderen voorlees. De oudste boeit het al helemaal niets meer 😉 , maar de jongste uiteraard nog wel. Toch moet ik mezelf eraan ‘herinneren’ dat ik regelmatig voorlees. De Nationale voorleesdagen helpen me weer even op weg.

nationale voorleesdagen

Nationale voorleesdagen als reminder

Waarom heb ik die Nationale voorleesdagen weer even als reminder nodig? Dat kan ik je vertellen. Bij ons zit het standaard voorlezen niet in ons systeem. In ieder geval niet als bedritueel. Wij hebben eigenlijk helemaal geen bedritueel. Is dat erg? Natuurlijk worden er tanden gepoetst, gezichtjes gewassen, lange haren geborsteld en in een vlecht gedaan (soms wel, soms niet), maar daar houdt het mee op. Nog even een dikke kus en knuffel, en soms een heerlijke kietelpartij, maar that’s it.

Eigenlijk hebben we heel bewust ervoor gekozen om geen volledig bedritueel te ontplooien van jongs af aan. Waarschijnlijk omdat ik altijd al om me heen hoorde dat het slapen zus en zo niet wilde lukken bij kindjes als er iets in het bedritueel niet helemaal ging zoals het hoorde. En daar hou ik niet zo van. Slapen gaan hoort bij mij net zo goed bij de dag als de rest, is eigenlijk niets bijzonders en daarom hebben wij er ook nooit iets speciaals van gemaakt. Gewoon even lief en fijn gedag zeggen tegen elkaar en weltrusten wensen. Soms lekker instoppen, soms even kletsen. Maar niets van dat alles hoort standaard bij ons bedritueel en dus ook het voorlezen niet.

Nu wil dat niet zeggen dat we daarom dan ook niet voorlezen, want dat doen we wel regelmatig. Maar dan gewoon lekker beneden op de bank. Met een kop thee bijvoorbeeld. En ook niet iedere dag, dat moet ik dan weer beschamend toegeven. Want voorlezen is wél goed natuurlijk! Een lekker rustmoment en uitstekend voor de woordenschat. Maar hé, ook die woordenschat kan je ook op andere manieren versterken, bijvoorbeeld door spelletjes te doen.

Voordelen voorlezen

Wel is het zo dat voorlezen nog meer voordelen heeft en daar moet ik natuurlijk niet aan voorbij gaan. Het versterkt bijvoorbeeld de band tussen ouder en kind, maar geeft ook meer inbeeldingsvermogen. Daarnaast stimuleer je je kind ook om vaker zelf een boek te pakken. En dat laatste vind ik zelf een hele belangrijke.

Ik kan er namelijk zelf enorm van genieten om een boek te lezen. Ik doe het veel te weinig, maar in de vakanties is dat eigenlijk mijn favoriet nummer 1. Ik zou dagen aan een stuk kunnen lezen. Het is een simpele vorm van genot en tot rust komen die ik mijn kinderen ook graag gun.

Dus mijn doel is dan toch om vaker voor te lezen, zoals de Nationale voorleesdagen natuurlijk ook promoot. Alleen dan doe ik het niet op bed, want de kans dat ik zelf in slaap val is behoorlijk 😉 , maar gewoon lekker op een ander moment van de dag. Heb je nog wat tips nodig over bijvoorbeeld leuke prentenboeken voor je kleintje? Dan vind je op hun website zeker wat meer informatie.

Hoort voorlezen bij jullie wel standaard in het bedritueel?

3 gedachten over “Nationale voorleesdagen, zijn ze voor jou een extra stimulans ?”

  1. Mijn jongste vind voorlezen helemaal niet leuk ;-(. We spelen samen met zijn auto’s voor het slapen gaan. Regelmatig probeer ik hem voor te lezen, maar al bij de tweede bladzijde ben ik hem kwijt. Hij wil wel plaatjes kijken en dingen aanwijzen. We kletsen veel en met de auto’s hebben we samen een heel fantasiespel.

    De middelste vind het nog heerlijk om voorgelezen te worden. Dit doen we dan ook regelmatig. Tegenwoordig praten we ook vaak. Over wat er die dag gebeurt is, over zijn gevoel en over mijn gevoel. Dat vind hij best lastig, maar ik merk dat hi het zo fijn vind.

    De oudste is een echte boekenwurm. Die leest en leest en leest. Hij vind het ook erg leuk om ons voor te lezen. Maar hem voorlezen nope. Ook met hem praat ik de laatste tijd over gevoel…

  2. Wij hebben dus inderdaad een ritueel waar lezen onderdeel van is. Jemig, ik heb het naar bed gaan nooit zo bekeken hoe jij het nu schetst. Een ritueel wordt zo gepromoot dat je bijna zou vergeten dat het ook ok is om het niet te doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven