Naturalis zomerexpeditie; een verrassend uitje voor jong én oud!

Het Naturalis Biodiversity Center in Leiden neemt de jeugd deze zomer mee op expeditie naar verre oorden en oceanen met de Naturalis zomerexpeditie. De jonge avonturiers kruipen even in de huid van de onderzoekers, hun werk en ontdekkingen. En alle zintuigen worden geprikkeld om de natuur te ontdekken.

Naturalis Zomerexpeditie Doe-Boek

En zo kwam het dat mijn 3 kleine avonturiers op een schoolvrije vrijdag zomaar op Naturalis zomerexpeditie gingen. Hoewel de nieuwbouw van het Naturalis museum er spectaculair uitziet, ben ik ook wel erg gecharmeerd van de entree van het museum. Trix de T-rex is helaas op reis, maar wij begonnen onze eigen reis.

naturalis zomerexpeditie

Na een fruitig drankje op het zonovergoten terras ging de Naturalis zomerexpeditie perstour van start. Een speciaal ontwikkeld Doe-boek neemt de kinderen mee op avontuur. De oudste van 8 kon de opdrachten tijdens de route prima zelf opvolgen, haar zusje van bijna 6 liet zich graag door zuslief leiden. Voor mij was het grootste avontuur hun broertje van 3. Maar ook voor hem was de zomerexpeditie een succes. Alledrie hebben zij alles op hun eigen manier beleefd. Overal op de route was wel iets te doen en te beleven.

Lees ook: voor de dierenliefhebber is het Jurassic World boek onmisbaar

Avontuur in de natuur

Voordat de expeditie van start gaat, is het belangrijk te kijken of je wel alles in huis hebt om een goede onderzoeker te zijn. Ben je sterk genoeg? Kun je goed ruiken, voelen? Kun je dingen onderscheiden, speuren en goed samenwerken? Met die spierballen zit het wel goed en met elkaars hulp hebben we de Amazone doorkruist. Een onmogelijke taak in je eentje.

naturalis zomerexpeditie aronskelk

Ook hebben we de mooiste vlinder gespot en de reuzenaronskelk geroken (jakkes!). Met een loep in de hand en een junglehoed op het hoofd zijn we klaar om op onderzoek te gaan.

Onderweg naar de eerste bestemming lopen we langs de meest prachtige foto’s van de expositie Wildlife Photographer of the Year. In de donkere ruimte spatten de kleuren van de verlichtte foto’s van de schermen. We komen aan in Borneo waar het vangen van vlinders favoriet is en we ook veel leren over kevers en planten, zoals een vleesetende plant. Daarna duiken we de oceaan in met een duikboot, leren we praten onder water en ontdekken een nieuwe sponssoort. In het Amazonegebied zijn ontzettend veel dieren te ontdekken. In het regenwoud is maar liefst 50% van alle dier- en plantensoorten te vinden!

naturalis zomerexpeditie vijveronderzoek

Op slootsafari in Nederland

Maar ook in ons eigen kleine kikkerlandje valt meer dan genoeg te ontdekken. We verzamelden ons voor onze laatste expeditie: de slootsafari. Even dacht ik, gezien de ruimte met een groot doek met daarop een sloot als afbeelding, dat dat een virtuele activiteit zou worden. Maar niets was minder waar.

Expeditieleider Piet gaf ons een emmer en visnet in de hand en begeleidde ons naar de sloot bij de entree van Naturalis. En dat is natuurlijk de meest ultieme manier van de natuur ontdekken in eigen land. Niks virtueel of verbeeldend, gewoon -on the spot- onderzoeken met eigen handen. Dus hup, met wat hulp van personeel van Naturalis en de ouders, werd er lustig op los geschept in de sloot. De gevangen schatten, van diertjes tot kroost, werden zorgvuldig opgevangen in de emmer en meegenomen naar binnen voor nader onderzoek. Met een onderzoekspotje, loep en soortenkaart kon de buit onderzocht en bepaald worden.

naturalis zomerexpeditie, op onderzoek

De zomerexpeditie van Naturalis werd afgesloten met een heerlijke BBQ voor de hongerige maagjes van onze expeditieleden. Wat een geweldige en avontuurlijke middag hebben we gehad! De kinderen van 3, 6 en 8 jaar oud hebben zich geen moment verveeld. De opdrachten of activiteiten zijn heel erg leuk en leerzaam. En daarnaast ook niet te uitgebreid dus heel toegankelijk. Op elk leeftijdsniveau is er voldoende te doen, zien en beleven. Kortom: een ontzettend leuk, leerzaam, actief en avontuurlijk familie uitje!

naturalis zomerexpeditie

Ga je mee op zomerexpeditie bij Naturalis?

De Naturalis zomerexpeditie in het Biodiversity Center is te beleven tot en met 10 september 2017. Naturalis is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Tickets kosten slechts €11,- per persoon vanaf 4 jaar. Je vindt Naturalis op loopafstand van het centraal station Leiden, maar er is ook een speciale parkeerplaats voor bezoekers. Kijk voor meer informatie op de site van Naturalis.

Houdt jouw avonturier van fotografie? Dan kun je op 2 of 16 juli eventueel deelnemen aan de speciale workshop natuurfotografie voor kinderen vanaf 6 jaar. Wel onder begeleiding van een volwassene. Samen met natuurfotograaf van KidzKlix gaan jullie op pad om de natuur zo goed en mooi mogelijk vast te leggen. Voor een camera wordt gezorgd! Kijk voor meer informatie op de Kidzklix pagina van Naturalis.

Nog meer dagjes uit

Nog meer met de familie op stap? Check de Spacexperience van André Kuipers of een van de dierentuinen uit ons overzichtelijke dierentuinen Nederland blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven