Natuurlijk eten met Natuurlijk! Elke dag écht eten (review)

Natuurlijk! Elke dag echt etenLekker én gezond eten. Het is niet zo moeilijk volgens Anne Marie Reuzenaar. In haar nieuwe boek Natuurlijk! Elke dag echt éten geeft ze handige tips om puur eten op de (menu)kaart te zetten. Je moet misschien even omschakelen om tot andere keuzes in de supermarkt te komen, maar puur, gezond en lekker eten is eigenlijk… ja gewoon heel natuurlijk! Natuurlijk eten komt steeds meer op de agenda te staan. Tot groot genoegen van Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voedingsdeskundige. Wij interviewden haar over haar boek “Natuurlijk! Elke dag écht eten”.

Natuurlijk! Elke dag écht eten

In het nieuwe boek van Anne Marie Reuzenaar vind je lekkere recepten die natuurlijk eten eigenlijk heel simpel maken. Zelfs als je kids hebt. Die bij een bord spruitjes hun bovenlip optrekken 😉 . Een heel fijn kookboek dus, als je wel van je kids houdt maar niet van het gemiddelde kindermenu. Wij stelden de voedingsdeskundige meteen wat vragen.

Gefeliciteerd met je nieuwe boek. Kun je ons uitleggen wat je bedoelt met natuurlijk eten?

“Met natuurlijk eten bedoel ik eigenlijk twee dingen. Echt eten is voedsel dat niet uit de fabriek komt. Eten dat van een boom, plant of dier komt en waaraan niet geknutseld is. Door de bewerking gaan er veel waardevolle voedingsstoffen verloren. Gezond eten is onbewerkt, vers en bij voorkeur biologisch. Het is vrij eenvoudig. Met ‘natuurlijk’ wil ik ook aangeven dat puur eten voor de hand liggend is. Mensen die natuurlijk eten, krijgen niet zoveel suiker, zout en vet binnen. Wat we in de supermarkt tegenkomen beschouwen we als normaal. Maar de supermarkten bestaan eigenlijk nog maar vijftig jaar. Vroeger gingen we naar lokale bakkertjes of de boerderij voor melk en kaas. De lijnen waren kort en het voedsel was puurder.”

Anne Marie Reuzenaar Welke tips heb je voor werkende moeders die niet zoveel tijd hebben om uitgebreid te koken?

“In mijn boek staan eenvoudige recepten die je binnen een halfuur op tafel tovert. Bijvoorbeeld speltpasta met groene groente en kip. Maaltijden die wat meer bereidingstijd kosten, geschikt voor het weekend, staan er ook in. Aan gezond natuurlijk eten zouden we meer prioriteit moeten geven. Je zult zien dat het uiteindelijk niet veel tijd kost. Tomatensaus is iets dat mensen uit gemak kant-en-klaar kopen. Maar je kunt het heel simpel zelf maken. Ook zijn er allerlei internetprojecten die het leven makkelijker maken. Neem bijvoorbeeld koopeenkoe.nl of odin.nl. Het zijn initiatieven waarbij je eenvoudig online kunt bestellen. Gezond en biologisch boodschappen doen, is zo super efficiënt.” 

“Vermijd de binnenste paden van de supermarkt. Daar vind je vooral ‘geknutseld’ voedsel met lage voedingswaarden”

Als je kinderen hebt, hoe vermijd je dan dat in de boodschappenkar al dat verleidelijke snoepgoed en die zoete drankjes belanden?

“Als je naar de supermarkt gaat, mijd dan de binnenste paden. In de buitenste paden vind je natuurlijke producten zoals zuivel, groente en vlees. Maak ook andere keuzes als je langs de schappen loopt. Als je kinderen van jongs af aan water leert drinken, dan is, als ze uit school komen, een kopje thee ook lekker en gezellig.

Ik hanteer de 90/10% regel. Eet je voor 90% procent gezond, dan mag je best een keertje zondigen. Kies liever wel voor een gewoon biscuitje, dan een gevuld chocoladekoekje. Juist als kinderen in de groei zijn hebben ze waardevolle voedingsstoffen nodig. Nootjes of gedroogde vruchten zijn ook lekker. Het wordt lastiger als ze ouder worden. Ik heb dat bij de vriendjes van mijn eigen kinderen gezien. De smaakpapillen raken verwend door allerlei zoetigheden. Fruit vinden ze dan niet meer lekker, terwijl dat in wezen, van nature een zoete smaak heeft. Ook hier geldt: begin zo vroeg mogelijk om je kids bewust te maken van de juiste keuzes.”

Gezond eten is wel goed voor ons, maar soms niet voor de portemonnee. Hoe doen we slim gezond én betaalbaar boodschappen?

Ik geef toe dat als je een krappe portemonnee hebt, het niet makkelijk is. Het beste kun je met de seizoenen mee-eten. Seizoensgroenten zijn vaak in de aanbieding. Neem daarnaast een initiatief als koopeenkoe.nl. Hier is het vlees niet duurder dan in de supermarkt. Er is geen sprake van tussenhandel die ook betaald moet worden. Je kunt ook best een aantal vleesmaaltijden van het menu schrappen. Vlees op het bord hoeft niet meer dan drie keer per week. Met meer vegetarische kost, meer peulvruchten, ben je goedkoper uit.”

“Liever een aardbei dan een gesuikerd aardbeisnoepje.”

Op de etiketten staat altijd ontzettend veel informatie. Waar moeten we op letten?

Natuurlijk eten kost ook tijd. Ga je toch naar de supermarkt, dan heb je een hoop huiswerk te doen. Tenminste, als je wil weten wat je eet. Een product bevat het meest van het eerst genoemde ingrediënt. De voedingsindustrie is echter slim en voegt iets wat veelal hetzelfde is, vaak in verschillende benamingen toe. Etiketten lezen is dan ook heel lastig. Al die E-nummers. Sommige E-nummers zijn natuurlijk, andere kunstmatig. Niemand onthoudt precies wat ze betekenen. In principe kun je ervan uitgaan dat als een product meer dan vijf ingrediënten op zijn lijstje heeft staan, je het beter niet kunt kopen.”

boek zonder suikerIn je nieuwe boek en je vorige boek ‘Zonder suiker’ hou je een pleidooi tegen slechte suikers. Wij vrouwen hebben regelmatig de snaaimomentjes waarbij we ons zelf graag trakteren op een zak snoepgoed. Is helemaal zonder suiker eten wel mogelijk?

“Ik ken de excuusmomentjes waarbij je denkt ik heb een zak drop verdiend. Het is dan toch beter om een lekker volkoren boterham te pakken, een stukje (gedroogd) fruit of vooruit een stukje chocola met 72% cacao. Geef je toe aan geraffineerde suikers dan raak je in een vicieuze cirkel. Je bloedsuikerspiegel stijgt, daalt vervolgens en je krijgt weer veel zin in zoet. Maak je goede keuzes dan roep je de maandelijkse zoete vraatzucht een halt toe. Suikers zijn koolhydraten en die heb je nodig. Ze zitten in fruit, groente, peulvruchten en dergelijke. Over geraffineerde suiker kunnen we kort zijn. Dat heb je helemaal niet nodig. De onderzoeken zijn daar ook duidelijk over. Diabetici nemen niet voor niks in aantal toe door de overkill aan suiker. Werd vroeger vet in de ban gedaan door de fabrikanten, tegenwoordig voegen ze daarvoor in de plaats overal suiker aan toe.”

“Geraffineerde suikers heb je absoluut niet nodig. Vermijd ze liever.”

Zie je het als een missie om mensen natuurlijker te laten eten?

“Ik zie het zeker als missie om mensen bewuster te maken en te laten zien dat gezond eten helemaal niet zo moeilijk is. Dat er veel aandacht voor is stemt me al heel positief. Ik ben niet zo van het ‘moeten’, maar als je bewust bent van de mogelijkheden, dan kun je zelf eigen gezonde keuzes maken. Het draait om voeding die onbewerkt, gevarieerd en in balans is. Geen eten dat in de fabriek in elkaar is geknutseld, maar écht eten.”

Ook natuurlijk eten? Koop het boek dan hier.

Nieuwe boek van Anne Marie ReuzenaarDoe mee met de prijsvraag

Wil je kans maken op het leuke boek: Natuurlijk! Elke dag écht eten, van Anne Marie Reuzenaar, boordevol goede tips en lekkere recepten? We mogen drie exemplaren weggeven! Ga naar onze facebookpagina like ons, en wie weet ben jij een van de kanshebbers! Deze actie loopt t/m 22 mei 2014.

Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft bericht gehad.

Lees ook: Water en snoepgroentes als verplichte kost op school

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven