Natuurlijke shampoo bars en deodorant; duurzame producten in de badkamer

Ik word blij van duurzaam. Steeds meer worden wij ons ervan bewust hoe belamgrijk het is om als individu je steentje bij te dragen aan het milieu. In het groot doen we dat al met onze zonnepanelen en het scheiden van afval en dergelijke. En in het klein nu met natuurlijke shampoo bars.

Want wacht dacht je van al het plastic in je badkamer? Hoeveel duurzame producten gebruik jij al in je badkamer? Wij inmiddels dus wat meer, stap voor stap ontdekken wij de shampoo bars en de natuurlijke deodorant.

En we zijn er blij mee!

natuurlijke shampoo bars, geur lavendel en honing

Natuurlijke badkamerproducten; deodorant en shampoo bars en nog veel meer!

Ik moet eerlijk bekennen dat het wel wat ingewikkeld was om ook de kinderen aan deze duurzame badkamer producten te krijgen.

Niet dat ze iets tegen duurzaam hebben natuurlijk, zeker niet. Maar je merkt dat bepaalde gewoontes niet zo makkelijk te doorbreken zijn.

Eenmaal gewend aan doucheschuim en shampoo uit de fles maakt dat puberzoon en tienerdochter toch wel raar opkeken toen ik met deze bars aan kwam zetten.

Bizar eigenlijk. Vroeger wist je niet anders dan je te wassen met een stuk zeep en inmiddels is het enorm ingeburgerd om plastic badkamerproducten te gebruiken.

Nergens voor nodig en onnodig belastend voor het milieu al die plastic flessen die na eenmalig gebruik in de prullenbak verdwijnen.

Ik ben dan ook van mening dat het gebruik van natuurlijke shampoo bars en natuurlijke deodorant bij ons in huis een gewoonte moet worden.

Het zal nog wel even wennen zijn voor de kinderen, maar het hoort eigenlijk in het rijtje thuis van het licht uitdoen en de deuren achter je kont sluiten. Vind je ook niet?

Wil je ook aan de shampoo bars? Hier vind je een mooie collectie.

Shampoo bars, bodybars en natuurlijke deodorant

We hebben nu dus shampoo bars op natuurlijke basis en vegan-friendly en dito body bars om je mee te wassen.

Verder ben ik ook overgestapt op deodorant uit een blikje in plaats van een spuitfles. Allemaal goed voor jezelf, je huid én de natuur.

Zo maken we een mooie start met milieubewuste alternatieven in onze badkamer.

De deodorant is smeerbaar en 100% natuurlijk. Je pakt gewoon met je vinger een klein beetje uit het blikje (ter grootte van een erwtje) en wrijft dat onder je oksels.

Uiteraard het fijnste als je dat doet als je net uit de douche komt. Hou er overigens rekening mee dat deze deodorant het zweten niet tegengaat.

Het zorgt er wél voor dat je zweet niet stinkt want het voorkomt geurontwikkeling doordat het de bacterieën aanpakt. Dat is anders dan de meeste andere deo’s die niet op natuurlijke basis zijn. Die verbloemen alleen de zweetgeur.

natuurlijke deodorant die je kan smeren

De bodybars gebruiken wij gewoon met de hand, maar voor een lichte scrub kan je ze ook gebruiken in een zeepzakje. Of je bewaart ze erin, wat jij wilt!

Ik heb deze shampoo bars en natuurlijke deodorant van Paper & Boo, maar je kan ze ook bijvoorbeeld halen bij Shampoobars, Blokzeep of deTuinen (Holland & Barret).

Lavendel shampoo bar ook anti roos

Ik heb specifiek voor de lavendel shampoo bar gekozen omdat deze ook anti roos is.

Hier heb ik zelf geen last van, maar Luc kan wel problemen hebben met zijn hoofdhuid. Voor het gemak zou je zomaar naar de bekende antiroos middelen kunnen grijpen, maar juist die zijn eigenlijk helemaal niet goed voor je.

Ze lossen de roos tijdelijk op, maar de oorzaak ervan niet. Heel fijn dus dat ze zelfs in de natuurlijke shampoo bars een anti roos variant hebben die gewoon mild is voor je hoofdhuid.

Zelf gebruik ik graag de honing variant. Zeer geschikt voor krullend en ietwat pluizend haar (yeah baby) en extra voedzaam en hydraterend.

Het is even anders om met een shampoo bar aan de slag te gaan in plaats van vloeibare shampoo uit een plastic fles te pakken, maar inmiddels zijn we helemaal gewend.

Je kan met de shampoo bar zelf over je haar wrijven als je het nat hebt gemaakt. Maar je kan ook de shampoo bar tussen je handen laten opschuimen om dat vervolgens natuurlijk in je haar te doen. Beide manieren werken prima!

Daarnaast ben ik zelf ook gestart met het gebruik van herbruikbare wattenschijfjes.

Wattenschijfjes die gemaakt zijn van bamboevezels en katoen en die na gebruik gewoon in een waszakje gewassen kunnen worden in de wasmachine. Samen met je andere was.

Wist je dat we per persoon ongeveer 1500 wattenschijfjes per jaar gebruiken? Bizar toch! En dan gebruikte ik ook nog van die in olie voorgedrenkte wattenschijfjes waar ik eigenlijk helemaal niet tevreden over was.

De herbruikbare wattenschijfjes die ik nu heb die zijn een stuk fijner. Zeker zo zacht voor mijn gezicht en het feit dat ik hiermee zelf ook duidelijk minder afval produceer (net als bij de natuurlijke shampoo bars) vind ik ook een prettig idee.

Nu alleen nog de bamboe wattenstaafjes bestellen, die ben ik de vorige keer vergeten 😉 .

natuurlijke badkamer producten, shampoo bars, handzeep en deodorant in een blikje

Natuurlijke producten in natuurlijke verpakkingen

Naast dat we een stap in de goede richting maken met de natuurlijke badkamer producten zelf zijn ook de verpakkingen die ze gebruiken 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van gerecycled karton.

Het enige jammer is dat inmiddels de bamboe zeepschaaltjes uitverkocht zijn. Want het bewaren van je shampoo bar is nog wel eeen dingetje.

Juist die zorgen ervoor dat je shampoo bars en body bars nog langer meegaan omdat ze goed kunnen drogen door deze zeepschaaltjes.

Buiten dat staat dat bamboe heel tof in de badkamer! Afijn, mocht je ook wat meer natuurlijke producten zonder plastic verpakkingen in de badkamer willen proberen dan kan ik je deze bars zeker aanraden. Of maak jij al gebruik van natuurlijke handzeep en shampoo bars?

2 gedachten over “Natuurlijke shampoo bars en deodorant; duurzame producten in de badkamer”

  1. Hey Joyce,
    Leuk stuk en ik ben zelf ook opzoek naar het plasticvrije en duurzame vervangers voor de badkamer producten.
    Ik vroeg me af of je zelf ook hebt gezocht naar een deodorant blok in plaats van iets uit blik. Naar mijn weten is blik niet perse milieuvriendelijk en is het net zo “recyclebaar” als plastic. Hoe heb jij dat meegenomen in jouw besluit en weet jij er misschien meer vanaf?
    Met hartelijke groet,
    Riemer

    1. Hoi Riemer,

      Daar heb je ongetwijfeld gelijk in. Ik heb me dan ook vooral gebaseerd op de inhoud van de deo én het feit dat ik er heel lang mee doe en het geen spuitbus is. Maar beter is het nog als je een navulbaar systeem hebt bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven