Natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer

Net aan de andere kant van de IJssel, bij de spoorbrug in Deventer ligt natuurspeelplaats Woeste Willem. Een heerlijke speeltuin waar gastblogger Yvonne wekelijks wel een bezoekje aan brengt. In dit blog vertelt ze er meer over.

natuurspeelplaats woeste willem in Deventer

Woeste Willem, een natuurspeelplaats bij de spoorbrug in Deventer

Ben je in Deventer? Breng dan zeker een bezoek aan de natuurspeelplaats Woeste Willem. Dit is gegarandeerd een heerlijke plek voor kids om urenlang te klimmen en klauteren en met modder te spelen.

De speeltuin ligt iets buiten Deventer, aan de overkant van de IJssel bij ‘De Worp’. Als je met de trein vanuit het westen Deventer binnenrijdt ziet je de speeltuin aan de rechterkant al liggen.

Vanuit de binnenstad van Deventer kan je de speeltuin ook goed bereiken, al moet je dan wel iets verder lopen. Het makkelijkste (en leukste) is om het pontje te nemen vanaf de IJsselkade. Dit pontje brengt je naar de andere kant van de IJssel.

Vervolgens ga je rechtsaf en wandel je door het Worpplantsoen. Eerst zie je aan de rechterkant de camping liggen en nog iets verder ligt daar de natuurspeeltuin Woeste Willem.

Vernoemd naar Willem Waanders

De natuurspeeltuin Woeste Willem is een kleine 5 jaar geleden gerealiseerd. Dit kon met het nalatenschap van Willem Waanders. Bij zijn overlijden liet hij een bedrag van 120.000 euro na om het Worpplantsoen te verbeteren.

Eén van die verbeteringen was het realiseren van de natuurspeeltuin Woeste Willem, vernoemd naar Willem Waanders

scheepswrak woeste willem

Eindeloos klimmen, klauteren en in de modder spelen

Natuurspeelplaats Woeste Willem ligt in de uiterwaarden van Deventer. In de winter staat de speeltuin vaak onder water en zie je meestal alleen het scheepswrak nog boven het water uitsteken.

In de zomer is de speeltuin wel volledig toegankelijk. In deze speeltuin is heel veel modderplezier gegarandeerd, want de ondergrond van de speeltuin is van rivierklei.

De speeltuin is een echte natuurspeeltuin, alle speelelementen zijn van natuurlijke materialen. Er zijn boomstammen waarmee je over kleine riviertjes kunt klimmen, grote stenen, klimbomen en een ‘aangespoeld’ klein scheepswrak. Ook zijn er grote palen, is er een doolhof van twijgen, een wilgenhut en een waterpomp.

natuurspeeltuin woeste willem in Deventer

Deze speeltuin is gewoon heerlijk smeren, kliederen met zand, water en modder. Daarnaast heb je vanaf deze speeltuin prachtig uitzicht op de skyline van Deventer. Helaas staat er (nog) geen picknickbank, wel een paar houten bankjes.

Hier vind je meer speeltuinen in Overijssel

Allerlei activiteiten bij Woeste Willem in Deventer

Sinds 2019 heeft natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer ook een eigen activiteitencommissie en worden er geregeld leuke dingen georganiseerd. Zo is er regelmatig een ‘Meestelijke moddermiddag’, een speurtocht of een klusochtend.

Alle informatie over activiteiten vind je op de website van de natuurspeeltuin Woeste Willem: www.woestewillemspeelnatuur.nl

Spelen bij natuurspeeltuin Woeste Willem, handig om te weten:

Wil je ook een keer met je kinderen naar natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

woeste willem in deventer

Ligging Woeste Willem

Natuurspeeltuin Woeste Willem ligt vlak naast de spoorbrug op de Worp. Vanuit Deventer gezien, is dit aan de andere kant van de IJssel. Vanuit Deventer kan je het pontje nemen die je naar de overkant van de IJssel brengt. Aan de overkant aangekomen ga je rechtsaf en loop je via het Worpplantsoen in zo’n kleine 10 minuten wandelen naar de natuurspeelplaats.

In de zomer is het ook leuk om via de uiterwaarden te lopen. Als je aankomt met het pontje ga je meteen rechtsaf, je loopt dan voor het hotel langs aan de terraszijde. Via een houten klaphek kom je bij de uiterwaarden en volg je het pad richting de spoorbrug. De speeltuin zie je voorbij de camping vanzelf aan de linkerkant.

natuurspeeltuin woeste willem

Toegankelijkheid van deze natuurspeelplaats

De natuurspeeltuin is in principe altijd geopend maar is gelegen in de uiterwaarden. Dat betekent dat als het water in de IJssel hoog staat, de speeltuin ook onder water staat. Doorgaans is dit alleen in de winter en is de buitenspeeltuin in het voorjaar en zomer volledig toegankelijk.

woeste willem in Deventer, een natuurspeelplaats voor kinderen

De natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 2 tot 12 jaar. Kinderen zonder zwemdiploma moet je wel in de gaten houden, want er is wel water bij deze speeltuin.

Faciliteiten natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer

Bij de natuurspeelplaats zijn verder geen faciliteiten zoals een toilet of horeca. Toiletten zijn bij de camping, die ligt op zo’n 5 minuten afstand. Tip, ben je met de fiets en toch hongerig geworden van al het spelen? Dan kan je je bezoek aan natuurspeeltuin Woeste Willem makkelijk combineren met een stop bij het Deventer stadstrand of bij het bowling centrum.

Het stadsstrand is gelegen bij de Wilhelminabrug, op zo’n 5 fietsminuten afstand. Je gaat weer terug naar het pontje, maar dan fiets je nog iets verder rechtdoor, tot aan de grote Wilhelminabrug.

Het bowlingcentrum is ook een aanrader. Je kan er heerlijk (buiten) zitten en voor de kids is er een mooie speeltuin. Vanaf de Woeste Willem is het zo’n 10 minuten wandelen of 5 minuten fietsen.

natuurspeeltuin in Deventer

Wat meenemen naar Woeste Willem in Deventer

Bij natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer worden kinderen zeker te weten vies. Er is een waterpomp om ze af te spoelen, maar een set reservekleding en een handdoek is wel handig. Evenals laarsjes of waterschoentjes. Daarnaast nemen wij altijd graag een schepje en een emmertje mee en voor de kleinste zwembandjes.

Dat laatste is niet persé nodig, want met stenen is er wel een soort van afbakening gemaakt met het diepe(re) water. Toch kunnen kinderen daar wel terecht komen en zou ik aanraden om wel zwembandjes te dragen.

Verder natuurlijk wat eten en drinken en bij een hete zomerdag misschien ook een parasol en goede zonnebrand. Bij deze speeltuin zijn nog niet zoveel schaduwplekjes.

Tot slot, bij de natuurspeelplaats zijn hele vieze kindjes gegarandeerd, Woeste Willem maakt zijn naam waar. Het is soms echt flink boenen om de rivierklei eraf te krijgen. Zorg voor oude kleding die echt vies mag worden.

Wist je dat…

Genieten jouw kinderen ook zo erg van (natuur)speeltuinen? Wist je dat in de bergen ook heel veel gave (natuur)speeltuinen zijn bovenop de berg?

De kinderen kunnen eindeloos spelen, terwijl jij geniet van een wijntje in de zon met prachtig uitzicht op de bergen. Nieuwsgierig? Op www.kidsindebergen.nl vind je allerlei tips voor gave speeltuinen in de bergen, zoals Oostenrijk of Italië. Check bijvoorbeeld dit overzicht van de leukste regio’s in Tirol met kinderen: Tirol met kinderen in Oostenrijk: welke regio’s zijn het leukst? | Kids in de bergen

Over Yvonne

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen.

Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven