Moeders met jonge kinderen worden bij hun keuze om te werken (en hoeveel uur werk) beïnvloed door hun achtergrond, door hun omgeving en door de Nederlandse sociale norm van deeltijdwerk.
Vaak wordt gedacht dat zij vrij zijn in het maken van hun keuze, maar dit blijkt toch beperkter dan we dachten.
Deeltijdwerken de sociale norm
De nieuwe sociale norm voor moeders met jonge kinderen is deeltijdwerk, dat blijkt uit onderzoek van Justine Ruitenberg. Zij promoveert met dit onderzoek in januari aan de Universiteit van Amsterdam. Beide groepen moeders – fulltime werkende moeders en thuisblijfmoeders- krijgen te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving. Naast dit onbegrip ervaren werkende moeders de druk om zo min mogelijk van de kinderopvang gebruik te maken.
Geen concessies
De door Justine geïnterviewde thuisblijfmoeders willen over het algemeen juist werken. Ze voelen zich hier echter in gehinderd vanwege de negatieve ervaringen op de arbeidsmarkt en partners die geen concessies willen doen ten aanzien van hun eigen werk. Zonder hier een bewuste keuze in te maken hebben zij onbedoeld de zorg voor de kinderen volledig in handen gekregen. Gebeurt dit als gevolg van de economische crisis? Kijkend naar de huishoudelijke taken blijkt dat ook de werkende Nederlandse moeders veel meer huishoudelijke en opvoedingstaken op zich nemen dan hun partners. De geïnterviewde moeders hoor je hier echter niet over, ze rechtvaardigen bovenstaande vanuit verschil in karakter of de ‘natuurlijke’ verschillen tussen mannen en vrouwen.
Emancipatie is zoek
Was het voorheen zo dat ongelijkheden tussen mannen en vrouwen gezien werden als een maatschappelijk probleem wat vrouwen bindt, nu lijkt het erop dat dit meer afgehandeld wordt als een privékwestie. En daarmee is de politieke emancipatiestrijd weer persoonlijk geworden, aldus Ruitenberg. Wel blijkt uit het onderzoek dat dertig procent van de moeders veel uren werken omdat zij economisch zelfstandig willen zijn. Gestimuleerd door een krachtige moeder, of juist door een moeder die ontevreden was met haar ‘huishoudenbestaan’, willen deze dochters het goed voor elkaar hebben.
Gesteund of niet
Gelukkig voelt een deel van de vrouwen zich gesteund in hun carrière door ouders, leraren, partners en bazen, waardoor zij vaker zoeken naar een gelijke rolverdeling met hun partner en evenwichtige werkverdeling. Dit is helaas een minderheid. Het overige deel zit in meer of mindere mate ‘gedwongen’ in de rol die ze aangemeten hebben gekregen. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête afgenomen bij 935 moeders met ten minste één thuiswonend kind van 12 jaar of jonger. Daarnaast werden er 39 moeders geïnterviewd.
Vertel eens… hoe zit dat bij jou?
Wij maken in onze blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp.