Nederlandse Week tegen het Pesten neemt serieuze vormen aan

Het is een van mijn grootste zorgen als het gaat om de schooltijd van mijn kinderen. Pesten.
Natuurlijk hoop ik op goede rapporten en zal ik hen daartoe stimuleren. Maar nog meer dan dat hoop ik dat zij, sociaal-emotioneel gezien, lekker in hun vel en op hun plek zitten. Vandaar dat ik me helemaal kan vinden in de week tegen het pesten.Pesten

Ik hoop, en zal er alles aan doen om te voorkomen, dat mijn kinderen zich ontpoppen tot een pester of gepest worden. Pesterijen zijn bepalend voor het verdere leven van een kind. De sociale interactie in een groep mensen vormt (mede) het gedrag van een individu. Pesten is slopend, ondermijnt de ontwikkeling, vernietigt de eigenwaarde, met alle gevolgen van dien.  Je moet er als ouder niet aan denken…

De week tegen het pesten op school

Gelukkig hebben ze op deze school een anti-pest programma: de Kanjer-training waarmee de kinderen bewust worden gemaakt van hun eigen gedrag en dat van anderen. Ze leren in het allereerste schooljaar al de mantra: ‘Stop! Hou ermee op, ik vind dit niet leuk.’ Helpt dat niet? Dan ga je naar je leerkracht.
Wij als ouders leren onze kinderen, dat wanneer het dan nog niet stopt en er sprake is van fysiek geweld, ze maar een keer flink hard terug moet schoppen of slaan (wat ze overigens niet durft). Slecht van ons? Of juist niet? Zolang het bij uitzondering en bij noodzaak gebeurt, heb ik daar geen problemen mee. Sterker, ik wilde dat ik zelf vroeger eens wat vaker van mezelf af vocht! Als een soort statement.

week tegen het pestenPesten. Ik heb er een bloedhekel aan. Ik denk dat het beste medicijn voorlichting en opvoeding is. Helemaal voorkomen is een illusie, vrees ik. Als iedereen elkaar zou respecteren en accepteren zou er wereldvrede zijn. Helaas geven veel volwassenen niet bepaald een goed voorbeeld.
Maar met aandacht voor het probleem en het geven van interactieve systematische voorlichting kom je al een eindje op weg.

Bij Het Klokhuis hebben ze dit begrepen. Tijdens de Nederlandse Week tegen het Pesten zendt op NPO Zapp elke avond om klokslag 18.25 uur een aflevering uit over pesten. Deze serie van 5 afleveringen gaat in op de achtergronden en de aanpak van pesten. Waarom wordt er gepest en wat kan er tegen worden gedaan?
Presentatrice Nienke de La Rive Box praat met deskundigen over pesten en analyseert hoe de rolverdeling ontstaat in een pestproces. Omstanders spelen daar een grote rol bij. Wat kunnen zij doen om dit proces te doorbreken? Ook spreekt Nienke met daders en slachtoffers, over de gevolgen van pesten en hoe het voelt om gepest te worden. Ze besteedt aandacht aan de verschillende anti-pest methodes die er gebruikt worden in het basisonderwijs. Ook wordt er ingegaan op hoe er op social media gepest wordt en wat je daar tegen kunt doen. Wil je de afleveringen terugkijken? Dat kan hier!

Wil je meer weten over het onderwerp pesten? Kijk dan op www.weektegenpesten.com
Voor kinderen is er ook een speciale site ontwikkel met informatie, weetjes en eerste hulp bij pesten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven