Neem de tijd: Overleven in een to-go maatschappij (review)

Het boek ‘Neem de tijd, Overleven in een to go-maatschappij’ leest als een korte geschiedenis van de ontwikkeling van ‘werktijd’ en ‘vrije tijd’ in de afgelopen decennia. In het boek vertelt Haegens aan de hand van voorbeelden uit boeken, tijdschriften, films, nieuwsberichten, verhalen van familie en eigen ervaringen ook over de gevolgen die deze ontwikkeling heeft voor onze maatschappij. Hier lees je een review van het boek.

Lees ook: De fijnste family planners van 2018

Neem de tijd: Overleven in een to-go maatschappij

Verwacht bij Neem de tijd geen ontspannen boekje. Hoewel je er makkelijk doorheen leest, en er fijne foto’s in staan, is het echt een inhoudelijk boek. Het gaat in op de historie van werk en vrije tijd. Dat is dan weer geen saai geschiedenislesje. Het boek barst van de persoonlijke anekdotes. Haegens vertelt bijvoorbeeld over zijn opa en oma die een boerenbedrijf hadden. Aan de hand daarvan maakt hij dan weer een historische analyse. In die tijd waren de werkdagen veel langer en vrije tijd was er nauwelijks. Toch hadden die mensen niet het gevoel altijd maar druk te zijn, zoals wij nu. Een van de verklaringen daarvoor kan zijn dat het werkritme niet door de klok maar door de natuur werd bepaald.

Met het nieuwe werken laten we ook steeds minder de klok bepalen wanneer we werken. Het flexibel in delen van onze tijd heeft de scheidslijn tussen ‘werktijd’ en ‘vrije tijd’ doen vervagen. We vinden het prettig om flexibel met onze tijd om te kunnen gaan, maar we missen hierdoor wel de échte vrije tijd. Tijd waarin je niets moet. We besparen tijd door het gebruik van moderne technieken, en toch neemt de stress alleen maar toe. Volgens Haegens hebben we nog steeds dezelfde hoeveelheid tijd tot onze beschikking, maar de kwaliteit ervan is veranderd.

Bewust omgaan met tijd

De conclusie van Haegens en het boek Neem de Tijd? Die luidt dat we van onze tijd zijn beroofd, maar dat het nog niet te laat is om hier iets aan te doen. Door gezamenlijk de strijd aan te gaan met de klok kunnen we weer de baas worden over onze eigen tijd, en regisseur van ons eigen leven. Toch is het boek geen ‘zelfhulpboek’ zodat je na het lezen weet hoe je de tijd kunt nemen om te overleven in de to go-maatschappij. Haegens zet je wel aan het denken over hoe je zelf gebruik maakt van tijd.

Zowel de titels van de hoofdstukken als de paragrafen nodigen uit om verder te lezen. Er zijn delen in het boek die lezen als een trein, maar jammer genoeg ook stukken waar ik met moeite door heen kwam. Al met al is het een leuk boek als je geïnteresseerd bent in ‘De tijd’.

Het boek kopen?

Wil jij graag meer lezen over werk, vrije tijd, en hoe we zijn gekomen waar we nu zijn? Dan kan je het boek online bestellen. We zouden zeggen zo snel mogelijk maar hee, neem de tijd 😉 . En trouwens, wij mogen een exemplaar weggeven dus je kan ook nog even een poging wagen in de winactie! Hieronder lees je wat je moet doen om een boek van Koen Haegens te winnen.

Winnen kan ook!

Wij mogen 3 exemplaren van het boek ‘Neem de tijd’ weggeven! Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande ‘spelregels’ volgen en je maakt kans. Meedoen kan t/m 21 mei 2012!

Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft bericht gehad.

Lees ook: Hoe word ik zen? 5 Tips om meer te ontspannen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven