Is je kind negeren dan de oplossing? Negeren: hoe & wat?

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus ook lastig gedrag! Is je kind negeren dan de oplossing? 

Vraag 1: Kan je lastig gedrag negeren?

Als negeren gelijk staat aan ‘een laat-maar-gebeuren-sfeer’, dan gaat je kind er niet beter van luisteren of gehoorzamen. Ruzie, slaan, schoppen, bijten kan je niet negeren. Dat moet direct stoppen. Ook springen op de bank negeer je niet, want je wilt immers dat het stopt. Heb jij dus last van het gedrag, dan werkt het beter om paal en perk te stellen en duidelijk verwachtingen uit te spreken welk gedrag je van je kind verlangt.

Vraag 2: Wanneer werkt je kind negeren wel?

Bij gewoon jengelgedrag. Zeuren om een snoepje of zeuren om getild te worden, dan werkt je kind negeren goed.

kind negeren

Vraag 3: Hoe negeer je?

Negeren is: niets zeggen, niets doen, een totale radiostilte en geen enkele reactie geven op het lastige gedrag van je kind. Het is niet zo eenvoudig om dit consequent vol te houden, omdat onze communicatie voor 70% non-verbaal is. Die ene frons, die diepe zucht, de kastdeur die net iets harder dichtvalt dan normaal, zetten je kind juist aan om weer opnieuw te gaan zeuren.

Liever coachen dan negeren. Het is makkelijker en effectiever om je kind(eren) op weg te coachen d.m.v. positieve feedback. Super, dat jullie weer op het kleed ( i.p.v. op de bank) zijn gaan turnen. Nu kan je die streksprong nog beter oefenen. En negeer je de boosheid of tranen van je kind, dan versterk je juist het gevoel van ‘Mama ziet en hoort mij niet’. Dus gaat je kind brullen of schreeuwen en ben je verder van huis. Benoem daarom liever kort de boosheid of het verdriet zonder het te (ver) oordelen. Mama hoort dat jij hartstikke boos bent.

Vraag 4: Als ik lastig gedrag negeer, hoe leert een kind dan wat niet mag?

Bij negeren verwacht je dat je kind zichzelf tot de orde roept en zichzelf herinnert aan de huisregels. Geen kind onder de 5 kan deze verwachting waarmaken. Jonge kinderen leren dus niet beter luisteren door lastig gedrag te negeren. Help je kind liever door het te herinneren aan de regels. Tim we gillen niet in huis. Praat maar zachtjes, zoals een muisje. Dan kan mama naar jou luisteren!

* Alles wat je aandacht geeft groeit, dus focus je je op goed luistergedrag, dan gaat je kind echt goed naar je luisteren en je gehoorzamen!

Lees ook: aandacht geven of juist niet.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven