Net je rijbewijs hebben; weer een stukje loslaten voor de ouders

Hier in huis hebben wij de eerste puber die zijn rijbewijs heeft. En net je rijbewijs hebben houdt een aantal dingen in; allereerst taart, maar ook veel spanning om alleen op pad te gaan én leren loslaten voor de ouders. Alweer.

Ik neem je even mee in hoe wij dit hebben aangepakt toe Luc net zijn rijbewijs haalde, inmiddels 4 weken geleden.

Je rijbewijs hebben; meer vrijheid voor je kind, meer spanning voor jou

Hij keek er al even naar uit, het moment dat hij op mocht voor zijn rijbewijs. Ook al brengt dat mega veel spanning met zich mee, we hebben er niet veel van gemerkt. Vooral omdat Luc daar niet over praat. En wij weten dat het op dit soort momenten slim is om hier ook ons mond over dicht te houden.

net je rijbewijs

Hoe wij hem in de spanning begeleiden

Er meer over praten verhoogt alleen de spanning en dat willen we natuurlijk niet. We gaan dus mee in de flow die Luc al van kleins af aan heeft… als iets spannend is, dan pols ik heel soms hoe het met hem gaat maar zodra ik merk dat hij nukkig reageert hou ik me afzijdig. Dan weet ik… dit moet hij even alleen verwerken. Gelukkig weet hij dat wij er altijd zijn om hem te helpen als hij dat nodig heeft.

Nu kan je denken… ach als het rijbewijs binnen is dat is de spanning voorbij, maar dat wil ik even ontkrachten.

De grootste spanning begint dan pas. Want net je rijbewijs hebben is geen kattepis. Ze moeten namelijk ineens in een andere auto gaan rijden. Eentje die heel anders reageert dan de lesauto die ze gewend zijn. En er zit niemand meer naast. Of nóg erger… de rijden in jouw auto en jíj zit er naast. Over spanning gesproken!

Rijbewijs in de pocket, en nu?

Het is in ieder geval belangrijk dat je kind gelijk vanaf het begin héél regelmatig kan autorijden. Heeft hij of zij zelf nog geen auto? Dan stel je natuurlijk je eigen auto beschikbaar om rij ervaring op te doen. Toch? Wij wel in ieder geval.

En het fijne is dat je auto ook verzekerd is als je kind schade rijdt met je auto. Of dat je nu je auto verzekert bij Ohra (zoals wij) of bij een andere verzekeringsmaatschappij, je weet in ieder geval dat de schade op dezelfde manier gedekt is als wanneer jij zelf achter het stuur zou zitten. Een fijne gedachte.

Waar je overigens wél rekening mee moet houden is dat je schadevrije jaren kwijt raakt, ook als iemand anders de schade met jouw auto rijdt.

Rijden, rijden, rijden als je net je rijbewijs hebt

Hier heb ik gemerkt dat we Luc regelmatig een beetje moeten motiveren om even de auto te pakken. Bijvoorbeeld om te gaan sporten (dat vindt hij inmiddels zelf ook wel handig), maar ook als hij naar de stad gaat. Of we tippen hem om even bij een vriend langs te gaan. Gewoon om de continuïteit te bewaren.

In het begin vond hij dat echt spannend, maar het wordt merkbaar beter. Nu begint de spanning bij ons. Hij vroeg me namelijk vorige week of het goed was dat hij de auto mee zou nemen terwijl ze op stap zouden gaan. Uiteraard is hij dan de Bob.

Ik twijfel er niet aan of dat hij zich dan aan de afspraken houdt. Auto rijden? Dan niet drinken. Daar vertrouw ik hem in. Maar toch is deze situatie echt weer een kwestie van ‘wederom een stukje loslaten’. Je weet namelijk dat hij midden in de nacht, met een aantal vrienden achterin, naar huis moet komen. En hij ze stuk voor stuk thuis moet brengen.

En dat vond ik toch wel een dingetje. Want mijn auto kan nog zo goed verzekerd zijn bij Ohra, autorijden in een auto vol met aangeschoten vrienden midden in de nacht vind ik toch echt spannender dan even ’s avonds na het eten (als het nog licht is) naar een van je vrienden rijden. Of de auto meenemen om te sporten.

Wie A zegt moet ook B zeggen

Gelukkig kunnen wij thuis alles bespreken met de kinderen. Dus nu Luc net zijn rijbewijs heeft heb ik dan ook even bij hem neergelegd dat dat voor mij wat spanning met zich meebrengt. Niet omdat ik hem niet vertrouw, maar meer omdat je op de weg ook zo afhankelijk bent van anderen.

Maar dat wil niet zeggen dat ik dan aangeef dat hij de auto niet mee mag nemen. Zeker niet. Ik vind het belangrijk dat hij met alle situaties leert omgaan en autorijden leer je eigenlijk alleen maar door het gewoon heel veel te doen.

En dat ik dan wakker lig totdat ik hoor dat hij weer veilig thuis is, dat neem ik dan maar op de koop toe. Opvoeden is wat mij betreft vooral veel liefde en vertrouwen geven, ook als je dat zelf moeilijk vindt.

En Luc? Die wordt snel volwassen. Want naast het vertrouwen dat ik hem probeer te geven krijgt hij van mij ook een stukje ’theorie’ erbij. Ik heb hem doorverwezen naar https://www.ohra.nl/ om eens even het verschil te lezen tussen de soorten autoverzekeringen die er zijn. Zo weet hij in ieder geval waar hij over praat, mocht hij een keer ergens bij betrokken raken 😉 .

Is jouw puber ook zover dat hij bijna zijn rijbewijs heeft? Dan hoop ik dat je wat hebt aan mijn relaas hierboven en dat ook jij je kind met vertrouwen de weg op stuurt om daadwerkelijk te leren autorijden. Want dat leren ze toch pas écht als ze hun rijbewijs al op zak hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven