Netwerken is leuk!

Hoe doe je dat, netwerken? Hoe zorg je ervoor dat je ook werkelijk iets te vertellen hebt? Welke kleding moet je aan? Hoe voel jij je op zo’n bijeenkomst? Hoe maak je netwerken leuk?
Kortom: Hoe profileer jij jezelf en je bedrijf?

Laatst hoorde ik een vrouw zeggen dat zij het moeilijk vond om naar netwerk-bijeenkomsten te gaan. Stel dat je niemand kent? Dan sta je daar! Gewoon op iemand afstappen is ook zoiets! Wat moet je dan zeggen? Misschien vindt die ander mij helemaal niet aardig of interessant? Als je daar dan zo staat voelt het heel ongemakkelijk. Het lijkt alsof iedereen je aanstaart met zo’n blik van “wat doe jij hier?”, je wordt van top tot teen aan een onderzoek onderworpen en het liefst zou je meteen rechtsomkeert maken……

Regelmatig ga ik naar netwerk-bijeenkomsten. Er zijn heel veel verschillende soorten bijeenkomsten, maar allemaal zijn het leuke mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten.
Netwerken is bedoelt om mensen aan elkaar te koppelen. Door mensen en hun bedrijf te leren kennen, ontstaan er mogelijkheden om weer zaken te kunnen doen. Ik blijf het verrassend vinden als mensen in gesprek overeenkomsten ontdekken en het mogelijk blijkt dat jij net iemand kent waar hij of zij naar op zoek is. Onlangs mocht ik een fotograaf aan een potentiële opdrachtgever voorstellen, een webdesigner introduceren bij verschillende opdrachtgevers en een mediaproductie-bedrijf helpen zoeken naar geschikte mensen voor een nieuw tv programma.
Netwerken is leuk! Op een ontspannen manier leer ik mijn gesprekspartners kennen en kan ik vertellen wie ik ben en wat ik doe! Mensen reageren heel enthousiast op mijn verhaal, mijn ervaringen en de manier waarop ik werk. En dat maakt netwerken leuk!

Momenteel is het coachingsvak erg hot. Je struikelt werkelijk over de coaches. Lifecoaching is nog niet zo bekend, maar is een snel opkomende vorm van coaching vanuit Amerika en Engeland.
Om als coach mijzelf onderscheidend te maken heb ik mijn doelgroep duidelijk gedefinieerd. Ik ben ervan overtuigd dat ik door mijn ervaring, enthousiasme, opleiding en mijn persoonlijkheid, vrouwen met een eigen bedrijf kan inspireren. Dáár komt mijn motivatie voor mijn werk vandaan!

Als ik zo’n bijeenkomst binnenloop, kijk ik altijd even om mij heen of ik mensen zie die ik ken. Als die er zijn, loop ik er even naar toe om gedag te zeggen en wellicht kan hij of zij mij introduceren bij zijn gesprekspartner. Zo, daarmee is het eerste gesprek een feit. Dat betekent dat ik óók mensen introduceer die zich eventueel bij mij en mijn gesprekspartner voegen. Het belangrijkste voor een goed gesprek is oprechte interesse in je gesprekspartner en zijn/haar verhaal. Na elkaar gesproken te hebben, kijk ik even om me heen of er iemand is die mijn aandacht trekt. Ik rond het gesprek met mijn gesprekspartner(s) af en bedank hem/haar voor de leuke ontmoeting. Vervolgens loop ik naar iemand anders en introduceer mijzelf.
Daarmee is ook het tweede gesprek een feit. En zo probeer ik gedurende de bijeenkomst nieuwe mensen te ontmoeten en hen een beetje beter te leren kennen. Meestal worden er visitekaartjes uitgewisseld, zodat we elkaar via LinkedIn en Twitter kunnen opzoeken en het contact onderhouden kan worden. Altijd weer leuk voor een volgende keer.

Misschien vind je dit allemaal heel makkelijk klinken en kun je talloze maar’s bedenken om het niet te doen! Eén ding is zeker, de zakenwereld zit niet op jou te wachten, totdat je hen een reden geeft om dat wél te doen!

Wat maakt jou uniek? (Unique Selling Point)
Wat is voor jouw klanten de Unique Buying Reason?
Wat doet jouw bedrijf precies?
Waar ben je goed in?
Voor welke klanten wil je werken?

Zijn dit vragen waar je langer dan 1 minuut over moet nadenken? Dan is je verhaal nog niet compleet! Wil jij ook netwerken en jezelf en je bedrijf goed profileren? Ik help je met het vinden van deze antwoorden. Neem contact met mij op: astrid@lifecoach.nl

Tenslotte geef ik je nog wat tips:

1. Zorg dat je weet wie je doelgroep is en dat je een goed verhaal hebt.
2. Kies het netwerk dat bij jou en je doelgroep past.
3. Zorg dat je je goed en zelfverzekerd voelt.
4. Zorg dat je weet wie je wilt spreken op zo’n bijeenkomst.
5. Ga ontspannen een gesprek aan.
6. Wees assertief en stap op mensen af.
7. Zorg dat je oprecht geïnteresseerd bent in degene die je spreekt en vraag door!
8. Vraag waarmee je de ander zou kunnen helpen.
9. Zorg voor voldoende visitekaartjes en vraag er bij de ander naar.
10. Zoek je gesprekspartners op via LinkedIn, Facebook en Twitter en schrijf een persoonlijk berichtje dat jullie elkaar gesproken hebben en dat je het leuk vindt om het contact te onderhouden.

Zo bouw je een goed netwerk op van mensen die je persoonlijk hebt gesproken en wie weet kun je hen de volgende keer aan een contact helpen en zij jou! Succes!

Ik ben life coach voor zelfstandig onderneemsters en help je graag om zelfverzekerd en doelgericht te netwerken en te ondernemen!

Wil je reageren? Plaats je reactie onderaan dit blog. En wil je anderen in jouw netwerk op “netwerken is leuk!” attenderen, dat kan via de button Twitter of Facebook! Dank je wel!

Wil je meer informatie over mijn werk? Kijk dan op: http://www.lifecoach.nl/hoe-het-werkt

4 gedachten over “Netwerken is leuk!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven