Niet kunnen slapen; hoe kan je je kinderen helpen met warm weer?

Niet kunnen slapen kan uitlopen op een groot drama als dit een steeds terugkerend probleem is met je kinderen. Gelukkig slapen de meeste kinderen nog prima, tot dat het moment van zomertijd aanbreekt, dan wordt het lastiger.

Het is langer licht waardoor ze niet kunnen slapen. Of in ieder geval minder makkelijk in slaap komen. Als het dan ook nog eens erg warm wordt, dan heb je helemaal de poppen aan het dansen. Zo was dat de afgelopen weken hier het geval.

Niet kunnen slapen met warm weer; drama ten top

Als mijn kinderen niet kunnen slapen eindigt dit in een potje papa en mama bezig houden 😉 . En ik snap het wel hoor, dat deed ik vroeger zelf ook natuurlijk. Maar wat vermoeiend is dat zeg. Zelf heb ik het ook bloedheet op deze zomeravonden en om dat iedere keer klagende kinderen op te vangen die niet kunnen slapen daar word je niet vrolijker van.

Vandaar dat we (na wat onderzoek verricht te hebben tussen onze lezeressen) de tips eens op een rij hebben gezet om onze kinderen een handje te helpen.

niet kunnen slapen kind warm

Tips om je kinderen in slaap te helpen op warme dagen

Uiteraard staan er ongetwijfeld wat tips tussen die je al kent, maar ik hoop ook dat we je op een paar ideeën hebben kunnen brengen waar je zeker nog iets aan hebt! Niet alleen voor je kinderen geschikt trouwens, ook voor jezelf en je partner 😉 .

Lees ook: Wat zijn trouwens de beste bedtijden voor je kinderen?

1. Lekker lauw douchen voor het naar bed gaan

Spreekt voor zich natuurlijk, maar even lekker lauw-warm afspoelen voor het slapen gaan zorgt ervoor dat je lijf weer iets afkoelt. Douche vooral niet te koud af, want als je dat doet denkt je lichaam dat je het koud hebt en gaat het zijn best doen je weer op te warmen!

2. Ventilator bij je bed

Wij hebben zelf een Dyson ventilator die rouleert 😉 . Als de jongste naar bed gaat zetten we hem voor haar gezicht, als ze slaapt mag de oudste hem hebben en daarna trekken we hem naar onze slaapkamer toe als wij naar bed gaan. Helpt prima om een beetje verkoeling te brengen, maar eigenlijk niet voldoende natuurlijk op warme dagen.

Update: Als je de mogelijkheid hebt zet je de ventilator met de achterzijde naar het open raam zodat hij de koelere lucht naar binnen trekt en zo verspreid.

tip: wat je op warme dagen in dit geval kan doen is een aantal flessen met water vullen en vooraf in de vriezer leggen. Deze flessen zet je bevroren voor je ventilator waardoor de lucht die je bereikt veel kou ‘meeneemt’ van de flessen. Werkt super! Vergeet overigens niet dat de flessen bij het condenseren nat worden… leg er dus een doekje onder die dit opvangt.

3. Koude knuffel maken

Dit vind ik persoonlijk een supertip! Een koude knuffel maken voor je kind om mee naar bed te nemen. Niet geschikt voor de allerkleinsten, maar vanaf een jaar of 5 heel prima te doen.

Je pakt een koelelement uit de vriezer, wikkelt deze in een theedoek met elastiek erom en klaar ben je! Zo kan jouw kind lekker afkoelen door te knuffelen met een frisse theedoek!

4. (mobiele) Airco

Deze staat nog bij ons op het lijstje. Al jaren eigenlijk 😉 . Maar toch is de zomer vaak voorbij voordat we ons ertoe gezet hebben om zo’n ding te kopen. Probleem is gewoon dat ik niet goed weet waar ik zo’n kreng moet laten, maar hij lijkt me wel écht ideaal!

Uiteraard, een open deur deze tip maar als niet kunnen slapen door warm weer een probleem vormt is dit de oplossing. Kan ik inmiddels melden want sinds kort hebben wij zelf een mobiel exemplaar die -net als voorheen de ventilator- rouleert.

Deze mobiele airco is een van de betere keuzes, mocht je ook op zoek zijn!

5. Nat kledingstuk aantrekken voor het slapen gaan

Deze tip is voor iedereen geschikt. Wel alleen toepassen op de écht warme dagen zodat er geen risico is op kouvatten.

Bij de allerkleinsten maak je een rompertje nat wat je vervolgens goed uitwringt en aantrekt voordat ze naar bed gaan. Voor de wat grotere kids (maar ook voor jezelf) is het lekker om dit met een shirt of hemd te doen. Mocht je het vervelend vinden om zo in bed te gaan liggen dan leg je gewoon een handdoek onder jezelf!

Vind je dit nog steeds niet fijn dan kan je het ook met sokken proberen in plaats van een shirt 😉 .

Meer hittegolf tips lees je hier en ook tips wat je kan doen bij je baby met slapen als het warm is.

6. Een breder bed

Dit kan ik sowieso iedereen aanraden, maar zeker als je minime geneigd is om nogal wat knuffels mee in bed te nemen dan is het toch wel fijn als er nog een beetje ruimte overblijft. Verder merk ik bij mezelf dat we -sinds we het Matt sleeps matras hebben- het zelf in ieder geval iets minder warm hebben. Beter dan wringen in een 1.40 m. breed bed met 2 volwassenen, getver!

7. Stop je kussen in de vriezer

Nog zo’n mooie tip om te proberen. Bij hele warme dagen en nachten kan je het beste je kussen vooraf in een plastic zak in de vriezer leggen. Bij het naar bed gaan haal je je kussen eruit en zo koelt je hoofd lekker en kan je beter in slaap komen.

8. Kamers afkoelen zodra het kan

Uiteraard is er ook nog zoiets als afkoelen zodra het kan. Dus liefst alle gordijnen potdicht houden als de zon schijnt en juist in de ochtend of de nacht alles openzetten zodat het door kan waaien en kan afkoelen.

Wij slapen zelf met dit weer ’s nachts met de deur van de slaapkamer helemaal open. Het koelt heerlijk af dan maar hefet natuurlijk óók weer een nadeel… muggen. Gelukkig weten we daar ook weer wat op, lees hier de beste tips tegen muggen waar uiteraard ook de Squitos anti-mug stickers bijhoren.

9. Een fles met heel koud kraanwater in bed

De omgekeerde kruik wordt hij ook wel genoemd. Niet kunnen slapen is verleden tijd met deze tip, want je kind krult zich zo om deze heerlijke koele fles heen om vervolgens direct in slaap te vallen. Hoef je vooraf niet over na te denken over deze tip. Kan je gewoon op het moment zelf regelen.

10. Lakens in de vriezer

Nog een tip van een lezer… de lakens even in de vriezer gooien voordat je kind naar bed toe moet. Niet kunnen slapen is er niet meer bij want dit ligt heerlijk natuurlijk, dat snap je wel.

Heb jij nog extra tips tegen niet kunnen slapen die hier niet vermeld staan maar onze kindjes kan helpen om beter in slaap te komen? Laat het ons weten, we voegen ze graag toe!

Gebruikte afbeelding over niet kunnen slapen via Shutterstock

13 gedachten over “Niet kunnen slapen; hoe kan je je kinderen helpen met warm weer?”

 1. Avatar foto
  carrieremamma

  Wij hebben een airco op de bovenverdieping staan, die laten we de hele dag aan en zetten dan de deuren van alle slaapkamers open. Scheelt echt heel veel! Douchen doen wij hier ook met lauw water!

 2. Hier is het excuus dat ze niet kunnen slapen omdat het licht is… Pfff… Dat duurt ook nog wel tot een uur of 23 voor dat het donker is. Koud douchen doet toch juist zweten?!?!

 3. zo wat een tips, ik denk net dat ik zou kunnen slapen met een natte kleding aan, maar de rest van de tips had ik niet echt bij nagedacht, wel van de ventilator en het raam open als het kan

 4. Wat een handige tips. Wij hebben dikke muren en beneden valt het mee maar vooral de bovenkamers met schuine muren zijn het warmst. Eigenlijk wil ik een mobiele airco dus daar moeten we even voor sparen.

 5. De douche tip is al gegeven door Geke maar wij hebben bij onze verbouwing geïnvesteerd in airco. Beste aankoop ooit en ik raad het iedereen aan. Als het voor het budget te moeilijk is kan je op de ouders hun slaapkamer het laten zetten en dan gezellig allemaal daar gaan slapen.

 6. Je hebt de belangrijkste tips genoemd. Een heel complete lijst. Wat ook nog wel eens wil hebben is een fles spa invriezen en die daarna voor een ventilator zetten. De ventilator blaast dan de bevroren lucht van de spa naar je kind.

  Soms laat ik de mijne wel eens in de woonkamer slapen als het boven echt te heet is.

 7. Goeie tips! Ik denk alleen dat koud douchen averechts werkt. Lauw douchen werkt beter. Bij koud douchen krijgt het lichaam een signaal dat het warmte moet produceren ondar onderkoeling dreigt, waardoor je juist warmer wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven