Niet op vakantie? 7 tips voor een top zomer voor je kinderen!

Wij gaan deze zomervakantie niet op vakantie. Dat betekent dus ook dat we geen drie weken met het gezin op de camping staan of in een vakantiehuisje doorbrengen. Geen ‘flute’ halen bij de Franse bakker ‘s ochtends vroeg en geen ‘gelato’ bij de Italiaan in het dorp. Geen Costa de Sol, maar Costa del Lekko (we wonen in een stadje aan de Lek). Toch wil ik er als moeder een leuke zomervakantie voor de kinderen van maken. Zonder al teveel gedoe tóch het vakantiegevoel hebben ook al gaan we niet op vakantie. Jij ook? Ik geef je 7 tips voor een topvakantie thuis.

Niet op vakantie maar toch een leuke vakantie hebben

Rustig aan met je dagritme

Tijdens je vakantie verandert je dagritme vaak. Je slaapt misschien wat langer en veel kinderen blijven ’s avonds langer op. De eerste week van de vakantie hield ik nog vast aan het schoolritme. Maar het werd warm in Nederland, de kinderen kwamen moeilijker in slaap en ik bedacht mij dat het helemaal niet erg zou zijn als ze een uurtje later naar bed zouden gaan. De volgende dag hoeven ze nergens heen, dus waar maak ik mij druk over? Let it go, mama, ook al ga je niet op vakantie! Ok, ik laat het niet helemaal los, want de volgende dag zijn ze toch een stukje prikkelbaarder dan normaal. Maar goed, de teugels ietsje losser kan best. Iets minder druk, want op vakantie heb je toch ook geen stress?

Haal het buitenland in huis ook als je niet op vakantie gaat

Koop die lekkere Franse kaasjes, een fles wijn of die Italiaanse Sambuca waar je anders zo gek op bent. Haal wat vaker een ijsje bij de Italiaanse ijssalon in de stad en geniet. Want dat is wat we ook op vakantie in het buitenland doen toch? Een beetje zoals Mohammed en de berg… als je niet op vakantie gaat, haal je de vakantie een beetje in huis.

niet op vakantie

Grijp je man bij zijn lurven en geniet samen in de tuin of op de bank van een goed gesprek. Waar hebben jullie het in de vakantie altijd over? Misschien wel of je het nog naar je zin hebt op je werk? Wat jullie dromen zijn? Wat je graag nog eens zou leren? Heb het er uitgebreid over met elkaar. Hoewel communiceren altijd belangrijk is in een relatie natuurlijk, ook als het geen vakantie is.

Kamperen in eigen huis

Gooi het matras uit het bed van je kinderen en leg deze eens bij elkaar in de kamer, of leuker nog, in de woonkamer. Dat is nou kamperen in eigen huis. Veel kinderen vinden dit spannend en zullen zich dit jaren herinneren. “Weet je nog, toen wij niet op vakantie gingen? Toen mochten we in de woonkamer slapen!”.

niet op vakantie, tent in tuin

Of wellicht durf je het wel aan om een tentje op te zetten in de tuin. Dat is natuurlijk het toppunt van kamperen in eigen huis. Moet je alleen wel iets bedenken voor als ze ’s nachts moeten plassen of last hebben van nachtmerries of nachtangsten.

Logeerpartijtjes organiseren

Zijn de vriendjes of vriendinnetjes van je kind (nog) niet op vakantie? Wellicht kunnen ze een nachtje bij elkaar logeren. Gezellig voor je kinderen. En als je het logeren uitwisselt, heb je sowieso een paar leuke dagen in de pocket! Ok, logeren is ook niet mijn favoriet, maar ik heb dan wel een heel vrolijk kind. Das ook goed voor mama’s humeur en bedenk je dat je (als je het handig plant) ook een avondje voor jezelf en je partner hebt! Hup hup hup een slaapfeestje organiseren dus!

Ga een dagje uit

Een dagje uit in de vakantie is altijd een goed plan. En dan heb ik het niet gelijk over een dagje naar een duur pretpark (wat overigens ook wel vaak een succes is), maar je kunt ook prima een goedkoop dagje uit. Ga je niet op vakantie dan kan je bij mooi weer lekker zwemmen in de zee of bij de recreatieplas dichtbij, bijvoorbeeld. Zoek je inspiratie voor uitjes met kinderen of gratis uitjes.

niet op vakantie

Of wellicht is het nu wel een goed moment om een museumkaart aan te schaffen. Er gaat een wereld van musea aan je open. En dat is echt geen suffe wereld, geloof mij. Wij hebben al vele dagen plezier gehad!

Las een spelletjesdag in

Op vakantie spelen wij altijd spelletjes. Manlief en ik doen vaak een potje Rummikub (echt waar, alleen in de vakantie) en waarom zouden we dat nu niet in onze achtertuin doen met een wijntje erbij? Ook leuk als je niet op vakantie gaat en de kinderen vinden het fantastisch om samen een spel te spelen. Vaak neem ik er de tijd niet voor, omdat er altijd wel een klusje in huis te vinden is. Maar neem mijn advies ter harte. Laat de boel gewoon eens een dag de boel en haal de spelletjes uit de kast.

Of ga leuke raamtekeningen maken. Pret voor iedereen!

Ga elke dag ‘iets’ doen

Ga in ieder geval niet de hele dag aan je huishouden spenderen. Probeer elke dag ‘iets’ te doen. Ga naar een speeltuin, het park, de kinderboerderij, de markt, de bibliotheek of nodig iemand voor een bbq. Het breekt de dag, waarna je thuis gewoon je huis aan kant kunt maken en de kinderen lekker gaan spelen. Want ja, die ‘tent’ thuis moet natuurlijk wel een beetje schoon blijven. Of niet.

Zo hebben wij vlakbij een kaasboerderij, waar je niet alleen kaas kunt kopen, maar ook bij de kalfjes mag kijken. Op perfecte fietsafstand voor de jongste van vijf jaar. En dan zijn we mooi even onder de pannen.

Vervelen is helemaal niet erg

“Mam, ik verveel me!”, is helemaal niet zo erg om te horen. Sterker nog, verveling kan ook goed voor ze zijn. Kinderen moeten namelijk zelf bedenken wat ze kunnen gaan doen. Een beetje creatief worden, soms ‘out-of-the-box’ denken is helemaal zo slecht nog niet. Maar, je kunt je kind na een kwartier vervelen natuurlijk best even op weg helpen door wat ideetjes te roepen.

Blijf jij ook thuis in de zomervakantie en ga je niet op vakantie? Dan heb jij misschien nog meer tips? Laat dan hieronder een reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven