Niet serieus genomen worden op je werk door je uiterlijk

Vandaag viel er een persbericht in mijn inbox over het op uiterlijk beoordeeld worden op je werk en het niet serieus genomen worden door je collega’s. Ik was behoorlijk verbaasd door de uitkomst van dit onderzoek en ben (natuurlijk) benieuwd hoe jullie dit ervaren.

Niet serieus genomen worden op je werk door je uiterlijk

Nu ik er wat langer over nadenk moet ik zeggen dat ik zelf ook een periode op mijn werk heb gehad dat ik me niet serieus genomen voelde. Niet zozeer door mijn collega’s of door mijn werkgever, maar wél door een aantal klanten. Ik werkte jaren geleden als business unit manager in de ICT en heb vanuit deze functie veel processen bij klanten in beeld gebracht.

Werkprocessen bij overheidsinstanties die in kaart gebracht moesten worden, verbetert moesten worden en vervolgens in de software geïmplementeerd moesten worden. Een vakgebied waar vooral veel mannen als gesprekspartner dienen. Er zijn wat keren geweest waarbij ik me niet serieus genomen voelde door de man in kwestie op het moment dat ik het kantoor binnen kwam lopen. Totdat ik mijn mond open deed, haha. Nu denk ik overigens niet dat dit komt door mijn uiterlijk hoor. Meer vanwege het feit dat er niet veel vrouwen in zo’n positie bij de overheidsinstanties rondlopen.

Afijn, uit onderzoek van Acties.nl blijkt echter wel dat het best veel voorkomt dat werknemers op hun uiterlijk beoordeeld worden op het werk en dat ze daardoor ook niet serieus genomen worden. Tsss…. Hier komen de cijfers!

niet serieus genomen worden
Stockfoto van vrouw door StockLite

Knappe collega’s krijgen meer werk ‘gedaan’

De bereidheid om werk uit handen te nemen van knappe collega’s ligt onder mannen (29 procent) bijna drie keer zo hoog als onder vrouwen (tien procent). Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit verrast me nu weer helemaal niet. Typisch mannengedrag toch? Mannelijke dertigers zijn hiervoor trouwens het gevoeligst met maarliefst 38 procent.

Kijk, dat je je netjes kleed voor bepaalde functies dat begrijp ik best. Een goede basisgarderobe is dan ook verstandig! En dat je baas er wat van vindt als dat niet helemaal volgens de richtlijnen is, dat snap ik ook. Maar dat dat ook zo voor het uiterlijk geldt dat is toch echt bizar. Waarom zou je dan niet serieus genomen worden? De een is nu eenmaal gezegend met een knappe kop en de ander wat minder. Maar dat zegt natuurlijk he-le-maal niets over hoe je je werkzaamheden verricht. En het is al helemaal belachelijk dat er voor iemand met een knappe kop meer gedaan wordt dan voor een ander!

Nadeel: knappe koppen worden niet serieus genomen

Uit het onderzoek blijkt dat knappe collega’s het op de werkvloer overigens niet per se gemakkelijk(er) hebben. Zo stelt maar liefst 21 procent van de werkende Nederlanders dat zij het lastig vinden om met een aantrekkelijke collega samen te werken. Ook zegt dertien procent een knappe collega minder (snel) serieus te nemen. Wanneer het om een onaantrekkelijke of ‘lelijke’ collega gaat, bedraagt dit percentage slechts acht procent.

Ook hierin lopen de mannen overigens weer voorop. Zij zijn gevoeliger voor uiterlijk vertoon dan vrouwen. 14% van de mannen blijkt een knappe collega minder snel serieus te nemen. Bij vrouwen bedraagt dit percentage overigens ook net iets meer dan 10%.

Niet alleen een afwijkend uiterlijk maar ook een slechte kledingsmaak kan van negatieve invloed zijn op je imago onder collega’s. Zo zijn slippers op kantoor not done en wordt een bepaald uiterlijk op het werk bijvoorbeeld verwacht bij stewardessen. Een slecht geklede collega wordt minder snel serieus genomen op zijn of haar werk en soms speelt zelfs make up een rol. Kleding en make up spelen overigens bij hoogopgeleiden een grotere rol (18%) dan bij praktisch geschoolden (8%).

Heb jij ervaring met het niet serieus genomen worden? En waar kont dat volgens jou door?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven