Niet uitstellen maar doen: hoe je van je woorden wel daden maakt

Het einde van het jaar nadert. Een tijd waarin we vaak onze voornemens formuleren. Alles wat dit jaar nog niet gelukt is kunnen we ons mooi voornemen voor volgend jaar! Hoe zit dat bij jou? Welke voornemens heb jij liggen? Waar besteed jij (nog) te weinig tijd aan? Niet uitstellen maar doen: het klinkt zo simpel, maar dat is het vaak niet.

Lees ook: Wat doe jij eigenlijk om je dromen te verwezenlijken?

Goede voornemens? Morgen begin ik echt…

Ik geloof dat we allemaal wel voornemens hebben die we voor ons uit schuiven. Iets wat géén voorrang krijgt en wat gemakkelijk ingehaald wordt door andere ‘noodzakelijke’ dingen. Hoe werkt dat toch? Stel, je wilt méér ontspannen…of je wilt ander werk zoeken of méér sporten…Waarom ga je dat dan niet gewoon doen? Wat houdt je tegen?

Hoe mooi een voornemen ook is, het vraagt om OFFERS. Je moet een drempel over. Je gaat namelijk iets doen wat niet gebruikelijk voor je is. En soms word je daarbij ‘geholpen’. Dan raak je bijvoorbeeld geblesseerd. Dan zit je noodgedwongen op de bank en kun je niet anders dan lekker lezen…, of je wordt ontslagen en je móet wel op zoek gaan naar ander werk. Maar in veel gevallen moet je ZELF in actie komen. Niet uitstellen maar doen. Wat helpt jou om in actie te komen?

Lees ook: Van je passie je werk maken? Denk in kansen, niet in onmogelijkheden

Niet uitstellen maar doen: zo behaal je je doelen wel

Niet uitstellen maar doen, dat klinkt makkelijker dan het is. Onderstaande tips kunnen je helpen om van je dromen concrete doelen te maken. En die te behalen.

1) Maak je wens concreter. Een vage wens blijft een vage wens. En voor een vage wens hoef je niet te gaan. Pas als je je wens onder de loep neemt en benoemt wát je nu eigenlijk wilt, dan wordt het anders! Neem de tijd om je wens écht uit te schrijven.

2) Moed. Om met iets nieuws te starten heb je moed nodig. Niet ontzettend veel, maar wel een beetje. Je slaat namelijk een onbekende weg in. Dat brengt onzekerheid en ongemak mee. “Kan ik het wel?”, “Ga ik het wel volhouden?”… Bestempel jezelf als moedig. Dat BEN je namelijk als je nieuwe dingen doet.

3) Commitment. Maak een begin en neem jezelf voor om het een tijdje te doen. Leg jezelf vast voor een periode. Houd er rekening mee dat het kan tegenvallen. En dat het je misschien veel meer moeite kost dan je van tevoren had dacht. Maar laat je er niet door afleiden. Geef het een kans en beloon je voor je inzet en volharding!

4) Luchtigheid. Neem jezelf én je voornemen niet te zwaar op. Verbind niet teveel aan je voornemen. En lach om jezelf. Maar ga wel door(!).

5) Blijf niet denken maar ga DOEN. Met je hoofd (en al dat nadenken) kom je er niet uit. Je hoofd heeft altijd mooie argumenten paraat waarom je iets beter kan uitstellen of waarom je beter nog iets anders kunt gaan doen. Mijn tip is: ga het doen. Niet meer nadenken, maar gewoon: doen.

Veel succes!

Lees ook: Apps die helpen afvallen: test jij ze met ons mee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven