Een nieuw samengesteld gezin, ervaringen verteld door een insider

Het verhaal over ons nieuw samengesteld gezin ligt gecompliceerd, vandaar dat de namen fictief zijn en er een aantal dingen anders worden benoemd. Niet alleen het nieuw samengesteld gezin is bijzonder, ook de weg ernaartoe.

Het begint in augustus 1998, ik ben dan zelf bijna 14 jaar oud. Mijn zusje (Sasha) is 12 jaar, mijn andere zusje (Lilly) 9  jaar en mijn broertje (Bob) is 8.

We gingen voor het eerst als gezin naar het buitenland op vakantie. Met de touringcar naar Spanje en wat hadden we er zin in. Het was een geweldige vakantie en we hebben het super leuk gehad met zijn allen. Niet wetende dat dit de laatste vakantie als gezin zou zijn…

Mijn ouders waren toen bijna 15 jaar getrouwd en niet meer gelukkig samen. Het huwelijk wat zij hadden was gecompliceerd en liep erg moeizaam. Ik, als puber, had natuurlijk allang in de gaten dat mijn ouders vaak ruzie hadden. Ook al probeerden ze dat te doen als wij niet in de buurt waren en toen zij ons vertelden dat ze gingen scheiden, kwam dat voor mij dan ook niet als een verrassing.

Een nieuw samengesteld gezin na de scheiding

In 1999 was de scheiding definitief en ging mijn vader bij ons weg om in een flatje in een stad 23 km verderop te gaan wonen met zijn nieuwe vriendin en haar zoon. Want mijn beide ouders hadden al snel een nieuwe relatie en hoe dat tot stand is gekomen is ook een bijzonder verhaal.

Lees ook: samengestelde gezinnen, waar kan je tegenaan lopen?

nieuw samengesteld gezin

Als partners met elkaar ‘ruilen’

Mijn ouders hadden een winkeltje bij ons in het dorp en daar kwamen ook vaste klanten. Rik kwam regelmatig in de winkel en mijn moeder kreeg gevoelens voor hem. Dit was wederzijds en dus bloeide er wat op tussen die twee. Nadat de scheiding van mijn ouders definitief was, besloot Rik ook bij zijn vrouw weg te gaan zodat hij samen met mijn moeder kon zijn.

De vrouw van Rik kwam in contact met mijn vader en ook tussen die twee bloeide er iets op. Mijn vader besloot bij Stacy te gaan wonen en mijn moeder ging latten met Rik. Dit omdat ze haar kinderen op de eerste plaats wilde zetten en wij bleven alle vier bij mijn moeder wonen. Rik en Stacy hadden ook een zoon, Tim. Hij was toen even oud als mijn zusje Lilly. Tim bleef ook bij zijn moeder wonen en zijn ouders hadden een omgangsregeling voor hem. Mijn zusjes en ik gingen naar mijn vader als we daar zin in hadden, maar wij waren ook al wat ouder en woonden natuurlijk niet echt in de buurt. Wij zagen onze vader regelmatig en dus ook Tim.

Relatie tussen cadeau-kinderen en cadeau-ouders

De relatie tussen Tim en ons was moeilijk. Hij was enigst kind en wij waren natuurlijk al gewend om broers en zussen te hebben. Voor Tim was het gewoonweg lastig dat hij ineens zijn spullen moest delen en dat hij rekening moest houden met anderen in een nieuw samengesteld gezin. Hierdoor waren er best wel wat conflicten onderling en verliep het niet altijd even makkelijk.

Datzelfde geldt voor mijn cadeau paps Rik, want zo noem ik hem. Stiefvader klinkt onaardig en ik heb hem tenslotte toch cadeau gekregen 😉 . Hij had 1 kind waar hij voor moest zorgen en ineens had hij er 4 pubers bij. Weliswaar niet om voor te zorgen, want hij woonde niet bij ons. Maar hij was er wel regelmatig en moest dan toch met ons omgaan.

Lees ook: de nasleep van een verbroken relatie voor jou en je kind

Verschil in opvoedingen in nieuw samengesteld gezin

En in alle eerlijkheid, wij waren vreselijk moeilijke en rebelse pubers. Mijn moeder had de kracht niet om hiertegen op te treden en vond eigenlijk teveel prima en bood ons te weinig grenzen. Dit resulteerde in respectloos gedrag van ons naar onze moeder toe en Rik had daar heel veel moeite mee. Hij was dit niet gewend van zijn eigen zoon. Dit zorgde dan ook regelmatig voor conflicten tussen hem en ons. Wij hebben vaak zat geschreeuwd dat hij zich er niet mee moest bemoeien omdat hij onze vader niet was, geen peanuts dus zo’n nieuw samengesteld gezin.

Mijn moeder vond dat heel erg moeilijk, maar zag wel in dat Rik gelijk had. Hierdoor is zij ook wel veranderd en werd sterker naar ons toe in het stellen van grenzen. Ze liet niet meer over zich heen lopen.

Dit is natuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan, want ook zij hadden wel eens woorden over de manier van opvoeden. Rik en mijn moeder stonden daar zo verschillend in en hadden allebei hun eigen opvattingen over de kwestie ‘opvoeden’. Maar na vallen en opstaan hebben zij samen een manier gevonden om hiermee om te gaan en hebben ze beiden moeten geven en nemen.

De powervrouw in huis, mijn moeder

Mijn moeder is altijd thuis geweest bij ons, omdat mijn vader fulltime werkte en zij 4 kinderen hadden. Nadat zij gescheiden waren in 1999 kwam mijn moeder in de sociale dienst. Ze vond dit vreselijk en is in 2000 een opleiding gaan doen in de zorg als helpende. Zij heeft zich toen in 6 jaar tijd opgewerkt naar verpleegkundige. Tot 2005 heeft zij alleen voor ons gezorgd, 3 opleidingen gedaan, gewerkt en thuis alles bijgehouden.

Ik kan nu niks anders zeggen dan dat zij met recht een powervrouw is! Ik ben zo trots op de manier waarop zij alles heeft aangepakt om na haar scheiding haar eigen leven met ons op te bouwen. Ook omdat mijn broertje in 2000 bij zijn vader is gaan wonen omdat hij hem zo erg miste. Mijn moeder vond het vreselijk moeilijk en het heeft haar hart gebroken, maar zij heeft hem laten gaan en heeft nooit laten merken aan Bob dat het haar veel verdriet deed. Na 2 jaar bij mijn vader en Stacy te hebben gewoond is er in goed overleg besloten dat Bob weer bij zijn moeder ging wonen. Hij was onhandelbaar bij mijn vader en hij en Stacy konden hem gewoonweg niet aan. Dus woonden wij alle vier weer bij mijn moeder thuis en was het een chaotische, maar gezellige boel.

Lees ook: als single mom daten

In 2003 stond mijn vader ineens met een vuilniszak kleding bij mijn moeder op de stoep. Het was helemaal misgelopen tussen hem en Stacy en zij had hem eruit gezet. Omdat hij nergens terecht kon is mijn moeder toen tijdelijk bij Rik gaan wonen en mijn vader bij ons. Dit heeft zo’n 6 maanden geduurd en toen kreeg mijn vader een flatje toegewezen bij ons in het dorp. Mijn moeder kon weer terug naar haar eigen huis en mijn zusje Sacha en ik hebben besloten bij mijn vader te gaan wonen.

Moeilijke keuzes in beide gezinnen

Achteraf vertelde mijn moeder dat zij dit heel erg vond, maar zij heeft dit toen nooit verteld omdat zij ons niets in de weg wilden leggen wat betreft het maken van eigen keuzes. Nu ik zelf moeder ben snap ik dat dat vreselijk moeilijk moet zijn geweest. Toen woonden alleen Lilly en Bob nog bij mijn moeder en hebben Rik en zij besloten te gaan samenwonen, dit was in 2005. Zij kochten samen een huis in een dorpje iets verderop en daar wonen ze nu nog steeds. Inmiddels zijn ze ook 11 jaar getrouwd en heel erg gelukkig samen. Tim heeft toen een tijdje bij zijn moeder gewoond en is al snel op zichzelf gaan wonen vlakbij zijn moeder.

Wat ben ik trots op ons

Mijn vader is nog steeds alleen en alle kinderen zijn de deur uit en hebben hun eigen gezin en leven opgebouwd. De band die wij onderling hebben is heel erg hecht en nu ik erop terugkijk kan ik zeggen dat wij het heel erg goed hebben gedaan met zijn allen.

Open en eerlijk zijn; de eerste vereiste in een nieuw samengesteld gezin

Het állerbelangrijkste in een samengesteld gezin is in mijn optiek open en eerlijk zijn. Conflicten zullen er altijd zijn en die kan je nou eenmaal niet uit de weg gaan. Dat geeft ook niets, zolang je alles maar uitpraat en daarna weer verdergaat. Respect hebben voor elkaar en ieder in zijn waarde laten is ook een belangrijk ding. Want als twee gezinnen samenkomen, vloeien er twee verschillende opvoedingen bijeen. Dit is héél erg lastig, maar zolang je respect hebt voor ieders mening en iedereen gehoord wordt, is de kans van slagen groot. Mijn moeder heeft ook altijd tegen Rik gezegd; ’Laat mij niet kiezen tussen jou of mijn kinderen, want dan kies ik voor mijn kids’.

Geen negatieve praat tussen de volwassenen

Wat ook een belangrijke factor is, is het contact tussen de volwassenen in betreffende situatie. Mijn ouders en Tim zijn ouders hebben zich altijd volwassen opgesteld tegenover elkaar. Ze konden en kunnen nog steeds allemaal door 1 deur en hebben de kinderen nooit belast met negatieve praat over de andere ouder of de cadeau ouder. Als er een verjaardag gevierd wordt, kan ik iedereen tegelijkertijd uitnodigen en dan is het nog gezellig ook. Dit heb ik zelf altijd als prettig ervaren, want hoe vervelend is het als je vader je cadeau-vader in een kwaad daglicht stelt?

Daarom ben ik ontzettend trots op ons nieuw samengesteld gezin met al onze eigenaardigheden. Ik hou van iedereen evenveel en kan me niet meer voorstellen dat het anders zou zijn. Ik hoop voor iedereen die nu in hetzelfde schuitje zit, dat zij net zoveel geluk vinden als wij en net zoveel plezier aan elkaar kunnen beleven. Want als wij met elkaar zijn is het chaotisch en druk, maar altijd gezellig. Het was een moeilijke weg die wij hebben bewandeld, maar de eindbestemming is het allemaal waard geweest.

Hoe bijzonder is het om de ervaringen binnen deze gezinnen zo te lezen. Heb jij ook een specifieke ervaring die je met ons wilt delen? Laat het ons weten!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven