Nieuwbouw muren afwerken; dit zijn de mogelijkheden

Ik ga jullie nu iets vertellen dat jullie wellicht nog niet van me wisten; ik heb jaren in de bouw gewerkt! Niet als bouwvakker hoor, maar wel als adviseur voor de kopers van de nieuwbouw woningen. En wat heb ik hier veel geleerd dat ik nog steeds in de praktijk breng bij al mijn eigen verbouwklussen. Een voorbeeld hiervan is hoe je nieuwbouw muren moet afwerken. Of kan afwerken. En wat tot het beste resultaat leidt.

Zo kan je het beste de nieuwbouw muren afwerken

Nu ben je natuurlijk helemaal niets verplicht als je de nieuwbouw muren wilt afwerken en mag je daar helemaal je eigen keuzes in maken, maar er zijn wel wat tips die ik je mee kan geven.

nieuwbouw muren afwerken

Waarom is het belangrijk om te weten wat je doet met nieuwbouw muren?

Dat is heel simpel. Om teleurstellingen te voorkomen. Want het afwerken van de muren in je nieuwbouw woning kan consequenties hebben. En niet alleen van je nieuwbouw woning trouwens, ook de muren van een aanbouw die je nieuw hebt laten zetten zijn hieraan onderhevig.

Muren die pas net geplaatst zijn werken namelijk nog een aantal jaren door. En ook al is het anno nu de trend om alle muren te stuccen; de kans dat je hier spijt van gaat krijgen in je nieuwbouw woning voor de afwerking van je muren is zeker aanwezig.

Scheuren in je nieuwbouw muren

Nieuwbouw woningen en aanbouwen van bestaande woningen werken nog wel zo’n 5 jaar. Daardoor is de kans op scheurvorming in je woning heel groot.

Deze scheurvorming is niet spannend als het om de constructie gaat, daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar de scheuren zijn wel zichtbaar in het stucwerk.

Ga jij je stucwerk afwerken door te schilderen, dan is de kans dat je scheuren in je muren blijft zien heel groot. Maar er zijn manieren waarop je je muur wel netjes kan afwerken.

3 manieren om je muren af te werken in nieuwbouw of aanbouw

We beginnen met de beste manier.

1. Renovlies behang aanbrengen

Renovlies is een type behang dat uitstekend geschikt is voor het afwerken van nieuwbouw muren. Het zorgt ervoor dat de scheuren niet zichtbaar zijn in de muurafwerking én daarnaast kan je het gewoon schilderen.

Hierdoor kan je toch een soort afwerking krijgen van de muur waar je zelf een voorkeur voor hebt. Maar je kan het renovlies behang natuurlijk ook gewoon laten zoals het is, want het is ook in diverse dessins verkrijgbaar.

Het behang is sterk, makkelijk schoon te houden en daardoor uitermate duurzaam.

2. Toch schilderen van de gestucte muren

Ben je eigenwijs (net als ik vaak) en wil je toch persé schilderen? Dat kan natuurlijk altijd. Maar zoals gezegd is de kans op scheurvorming in de muur groot en dat zal je dus ook in de afwerken van je nieuwbouw muren zien.

Heb je je muren gewoon wit geschilderd, of een lichte kleur, dan zullen de scheuren zeker zichtbaar zijn, maar minder nog dan als je je muur een donkere kleur schildert. In dat laatste geval is het namelijk zo dat je door de donkere verf in de scheur het lichte stucwerk naar voren ziet komen.

Maar je kan iets doen als je wilt schilderen en er scheuren optreden: wat ik zelf altijd doe is na een tijdje -als de scheuren zich echt ‘gezet’ hebben- de scheur opvullen met een acrylaat kit. Vaak kies ik dan gewoon een witte acrylaatkit.

Omdat acrylaatkit overschilderbaar is kan je na het kitten er gewoon weer een likje verf overheen doen.

Hou er rekening mee dat het vaak gaat om haarscheuren die optreden. Dit zijn geen scheuren van een centimeter doorsnede, maar gewoon hele dunne scheurtjes. Je zal dus kit op je vinger moeten doen en met je vinger de scheurtjes moeten vullen.

Daarna kan je je nieuwbouw muren weer afwerken en schilderen. Dit kan dus ook gerust nog na 2 of 3 jaar, geen probleem. Je zit alleen eerst een tijdje tegen die scheuren aan te kijken en daar heb je met renovlies behang geen last van.

3. Je nieuwbouw muren niet afwerken en uitgaan van beton

Je kan er ook specifiek voor kiezen om je muren niet af te werken. In dit geval hou je dus gewoon de betonnen muur en laat je geen stucwerk aanbrengen.

De betonnen muur kan je wel schilderen, maar dan moet er wel eerst het nodige gebeuren. Je dient de muur te schuren om alle oneffenheden te verwijderen (dit doe ik overigens óók met een gestucte muur nog). Daarna moeten alle luchtbellen in de muur opgevuld worden, dan kan je de muur behandelen met een voorstrijk en vervolgens schilderen.

Toch zal je waarschijnlijk na een aantal jaren stucwerk aan willen brengen. En vergis je niet, ook na een aantal jaren gaat het aangebrachte stucwerk scheuren vertonen.

4. Wandpanelen plaatsen op de muren

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je muren af te werken met wandpanelen. In dit geval is het wel een goed idee om een plan te maken.

Wandpanelen zijn namelijk vaak wat drukker qua design. Al je muren daarmee afwerken zal waarschijnlijk te druk worden qua uitstraling.

Kies dus voor rustige wandpanelen, of kies voor wandpanelen met een speciaal design om één muur te doen.

Wat doe je beter niet qua afwerking van nieuwbouw muren?

nieuwbouw muren schilderen, let op deze tips

1. Verven met een betonlookverf of kalkverf

Wil je toch graag de gestucte muren schilderen en neem je de scheuren voor lief? Hou er dan rekening mee dat je geen betonlookverf of kalkverf kiest als je gaat schilderen. Of doe dat zoals ik het gedaan heb in een vlak en niet helemaal tot bovenaan.

Feit is dat de meeste scheuren in de muren optreden in de hoeken met bijvoorbeeld het plafond. Gebruik je betonlookverf om te schilderen om zo’n mooi effect op je muur te krijgen? Dan is het probleem dat je dit niet meer mooi kan bijwerken als je de scheuren na een paar jaar wilt dichtzetten met kit en er overheen wilt schilderen.

Dit komt omdat schilderen met betonlookverf verschillende kleuren oplevert. De eerste laag betonlookverf toont vaak een andere kleur dan laag twee die je opbrengt, die droogt lichter van kleur op. Daarmee breng je het design aan. Super leuk natuurlijk, maar niet als je muren moet bijwerken. Dat ga je namelijk extra goed zien.

2. Geen betonciré aanbrengen

Persoonlijk zou ik ook geen betonciré aanbrengen op nieuwbouw muren. Ik weet niet precies hoe het zich houdt, maar wat ik wel weet is dat betonciré absoluut niet elastisch is.

Bij het aanbrengen van betonciré worden in de hoeken wel vaak gaasjes gebruikt, maar ik geloof niet dat dit voldoende is om de scheurvorming te dekken.

En hoe zuur is het als je het afwerken van de nieuwbouw muren met betonciré hebt gedaan (super duur) en daar dan scheuren inkomen?

Ik ben benieuwd waar jouw keuze naar uitgaat! Succes met klussen en inrichten in ieder geval en geniet van je huisje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven