Iedere paar jaar een nieuwe auto uitkiezen!

Je hebt ze ertussen hè. Van die mazzelaars die iedere paar jaar een nieuwe auto onder hun ‘kont’ hebben. Zo ook een van mijn vriendinnen die via private lease iedere paar jaar een nieuwe voiture uitkiest. Ik ben geen echte autofreak, maar ik vind een mooie nieuwe auto kiezen toch wel leuk om te doen. Stiekem moet ik misschien wel toegeven dat het een van de grootste nadelen is van eigen baas zijn, dat ik nu geen auto van de zaak meer rijdt.

nieuwe auto kiezen

Wel of geen nieuwe auto kiezen, waar kies jij voor?

En ja, ik weet dat ik mijn auto ‘op de zaak’ kan rijden maar dan moet ik dat natuurlijk nog steeds met mijn eigen centen betalen. En dat houdt me een beetje tegen. Aangezien Frank ook een auto van de zaak heeft is het voor mij voordeliger om mijn auto gewoon privé te rijden. Maar man, man, man wat vond ik het destijds toch gaaf dat ik een nieuwe auto kon kiezen toen ik nog voor de baas werkte. Een nieuwe Audi A4, helemaal te gek!

Het leukste van het kiezen van een nieuwe auto is dat je (nagenoeg) geen concessies hoeft te doen. Uiteraard moet de auto binnen je budget passen. Niet alleen als je hem direct zelf aftikt, maar ook als je hem via private lease zou huren. In het laatste geval bepaalt het model en alle extra’s die je wilt natuurlijk ook het maandbedrag dat je betaalt.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je in ieder geval naar kan kijken en in moet kiezen als je gaat shoppen voor een nieuwe auto. Allereerst denk ik dat het goed is dat je op je eigen gevoel afgaat. Begin bij de auto waar je stiekem een beetje verliefd op bent (mits die enigszins binnen je budget past natuurlijk). Pas daarna ga je onderstaande lijst afvinken.

Maak een proefrit; hoe bevalt die nieuwe auto nu echt als je deze zou kiezen?

Zorg er met je proefrit voor dat je de auto echt even ervaart. Niet alleen een klein blokje om, maar ook de snelweg op bijvoorbeeld. Zit de auto ‘als een jas’ en rijdt hij echt fijn? Zijn er dingetjes die je niet zo bevallen en kan je daar mee leven? Dit geldt overigens niet alleen voor het kiezen en kopen van een nieuwe auto, ook bij een tweedehands auto moet je dit doen! Tijdens de proefrit met mijn huidige (tweedehandse) auto kwam ik er bijvoorbeeld achter dat hij binnen de bebouwde kom niet zo fijn rijdt. Maar zijn rijgedrag op de snelweg (en het stoere gevoel dat mijn Audi TT me geeft) gaven voor mij de positieve doorslag.

Verder merkte ik tijdens het testen van deze stoere auto voor vrouwen trouwens dat het merk alleen niet alles zegt. Wat was deze Mazda die ik ooit een weekend mocht testen ook een fijne auto zeg. De plussen en minnen ervaar je pas echt als je meerdere ritten maakt.

Bereken de kosten die je kwijt bent voor de nieuwe auto

Of je nu een nieuwe auto gaat kiezen, een tweedehandse auto koopt, of via bijvoorbeeld private lease aan de slag wilt, in alle gevallen zijn de kosten best een ding. Een auto kost nu eenmaal veel geld. Een tweedehandse kost wellicht minder, maar heeft waarschijnlijk wel weer meer jaarlijkse onkosten. En bij private lease weet je precies wat je maandelijks betaalt voor je auto. Zo valt voor iedere keuze wat te zeggen. Door het schrijven van dit artikel heb ik toch al een paar keer zitten vergelijken tussen verschillende elektrische auto’s, haha. Ook al rij ik niet veel, een nieuwe toffe elektrische auto uitkiezen zou ik toch wel leuk vinden. Koop je een nieuwe of tweedehandse auto, zonder lease, dan kan je hier op basis van het kenteken een idee krijgen van de autokosten.

Zoek de onderhandeling op

Bijna overal kan je op onderhandelen. Zo ook op de aankoop van een auto, nieuw of niet. Koop je privé een auto, dan is dit dus zeker een mogelijkheid. Ben je hier niet zo goed in? Neem iemand mee die hier wel bekend mee is en dit niet vervelend vind om te doen. Op die manier kan je toch weer honderden euro’s in je zak steken.

Accessoires bij een nieuwe auto kiezen

Ga je voor een tweedehands exemplaar dan is het gezegde ‘what you see is what you get’ van toepassing. Bij een nieuwe auto ka je zelf kiezen welke accessoires je belangrijk vindt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een automaat of schakelbak, stoelverwarming (is lekker hoor, kan ik je uit ervaring vertellen), maar ook uit welk type velgen je mooi vindt. Er zijn talloze keuzes te maken. Ga je voor een lease auto dan is dit overigens ook een mogelijkheid. Ik weet nog dat ik destijds ‘moest’ kiezen… een automaat en navigatie werd te duur… het werd dus een automaat (ik reed toen veel lange afstanden, maar stond ook veel in de file) en een losse TomTom, haha. Nu zou je gewoon je telefoon gebruiken voor de navigatie, toch?

Vergeet niet te genieten

Een van de meest belangrijke zaken bij het kiezen van een nieuwe auto: vergeet niet te genieten. Ook al vind je een auto niet echt heel belangrijk, als je een nieuwe gaat uitkizen is het ineens stiekem toch leuk. En pas dan ontdek je ook wat je echt belangrijk vindt in je auto. Succes en enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven