Het nieuwe regeerakkoord: wat gaat er veranderen op het gebied van koopkracht, vaderschapsverlof, kindregelingen en het onderwijs?
Eindelijk ligt het er na zeven maanden onderhandelen: het nieuwe regeerakkoord. Enige tijd geleden schreef ik een blog over de verkiezingen 2017 waarin ik enkele onderwerpen onder de loep nam. Nu er eindelijk een regeerakkoord ligt, ben ik benieuwd wat de vier politieke partijen VVD, D’66, CDA en CU er uiteindelijk van gemaakt hebben. De afgelopen dagen heb je waarschijnlijk heel veel gehoord over de nieuwe plannen. Hier nu een overzicht van de thema’s die voor ons -werkende ouders- van belang zijn.
Nieuwe regeerakkoord; wat is van belang voor werkende ouders?
Het financiële plaatje: hoe staat het met de koopkracht?
Een van de eerste dingen die je jezelf af zult vragen is waarschijnlijk hoe jouw financiële plaatje er uit komt te zien. Dit is nog niet zo makkelijk te zeggen, aangezien de vier politieke partijen flink hebben gesleuteld aan nieuwe belastingplannen. Over het algemeen geeft het nieuwe kabinet aan dat iedereen die een baan heeft er op vooruit gaat. Met name de middeninkomens moeten hier van gaan profiteren.
Toch is het afwachten hoe dit er in de praktijk uit gaat zien. Er komen twee belastingschijven, de inkomensbelasting gaat omlaag, maar de BTW gaat omhoog van 6 naar 9 %. Dat betekent meer betalen voor jouw dagelijkse boodschappen bijvoorbeeld. Heb je een koophuis, dan heeft dit ook gevolgen, want de hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versnel afgebouwd. Wat je uiteindelijk aan het eind van de streep meer over houdt, is dus echt even afwachten.
Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid naar zes weken
Het vaderschapsverlof was een hot item tijdens de verkiezingen. Veel partijen, waaronder, D’66 en het CDA, waren voor uitbreiding hier van. Zij hebben dit ook met succes in het nieuwe reageerakkoord weten te krijgen. Het is een mooi resultaat na maanden van onderhandelingen. Wat gaat dit concreet betekenen voor aanstaande vaders? In 2019 wordt het vaderschapsverlof uitgebreid van twee naar vijf dagen, volledig uitbetaald. Per 1 juli 2020 krijgen vaders daarnaast nog vijf weken extra tegen een uitbetaling van 70 procent van het loon. Dat mag tot een half jaar na de geboorte van het kind opgenomen worden. Een mooi punt uit het reageerakkoord. Ik denk dat dit voor veel aanstaande ouders een heel mooi vooruitzicht is. Veel ouders die in 2020 voor het eerst een baby krijgen, zullen dit kabinet erg dankbaar zijn als ze de eerste periode meer thuis kunnen zijn met hun partner en baby.
Hier lees je meer: Uitbreiding vaderschapsverlof in 2017, 2019 en 2020
Wat gaat er gebeuren met de kindgebonden regelingen?
Tijdens de verkiezingen werd er volop gesproken over gezinnen met kinderen. Uiteindelijk staan er ook veel concrete plannen in het nieuwe regeerakkoord over de kindgebonden regelingen. Zo gaat de kinderbijslag én het kindgebonden budget omhoog. Zoals het er nu naar uit ziet gaat dit vooral gezinnen met jonge kinderen meer opleveren. Specifiek ouders met kinderen die naar de opvang gaan, zullen dit gaan merken aangezien de kinderopvangtoeslag ook omhoog gaat.
Tip: gaat je kind voor het eerst naar de kinderopvang of naar een gastouder? Vraag dan ruim op tijd kinderopvangtoeslag aan
Meer geld naar onderwijs
De lerarenstaking op 5 oktober heeft geholpen, want de basisschool leraren krijgen er extra salaris bij. Joyce schreef overigens nog een leuk blog over die lerarenstaking wat viraal ging 😉 . Ook wordt geld uitgetrokken om de werkdruk bij leraren te verlichten, door bijvoorbeeld kleinere klassen te vormen. Gaat jouw kind naar de middelbare school? Daar heeft het kabinet ook iets over opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.
Zo moeten er verlengde brugklassen komen waardoor het makkelijker wordt voor een leerling om de juiste keuze te maken. Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Wel komt er voor eerstejaarsstudenten een korting op het collegegeld. Voor studenten die de Pabo of een lerarenopleiding gaan doen, geldt dit voor twee jaar lang.
Ik vraag me af of dit voor studenten een reden is om voor deze opleidingen te kiezen, maar het nieuwe kabinet denkt van wel.
Wat vind jij goed of niet goed aan het nieuwe regeerakkoord? Welke punten vind jij een verbetering of waar maak jij je juist zorgen voer? Laat het ons weten!
Goed verhaal Rosa, het geeft een goed beeld van wat het regeerakkoord vooral voor jonge gezinnen betekent. Toch blijft het afwachten wat er van terecht gaat komen. Roemer noemde dit regeerakkoord het resultaat van een rechtse coalitie. Deze coalitie kiest er voor om de multinationals en de banken te bevoordelen en de laagste inkomens groepen te benadelen, ouderen, gehandicapten en de laagste inkomens zijn de dupe. Ook in de zorg zijn de plannen niet in het voordeel van de mensen die er werken. Op het gebied van het milieu en dierenwelzijn wordt er niet bijster veel gedaan, Marianne Thieme had er geen goed woord voor over. Over andere kwesties zoals de z.g. Sleep wet heeft ook alleen Marianne Thieme iets gezegd. Deze coalitie wil het raadgevend referendum afschaffen, wederom een aanslag op de democratie, zoals ook de Sleep wet dat is, waar nu een referendum voor is afgedwongen door de bevolking, er zijn ruim 300.000 handtekeningen tegen de wet opgehaald, dus dat komt er.
Maar we zullen alles goed gaan volgen.