Het litteken van mijn dochter is geretoucheerd op de nieuwe schoolfoto

Vandaag kwam dochterlief uit school met haar nieuwe schoolfoto. De schoolfoto’s zitten bij ons altijd in pakketjes verpakt. Maak je het pakketje met schoolfoto’s open, dan word je geacht te betalen. Toen ik de nieuwe schoolfoto’s goed bekeek begon mijn bloed te koken; mijn dochter is bewerkt met photoshop, en niet zo’n beetje ook! Ze hebben haar litteken geretoucheerd op de foto.

Waarom een nieuwe schoolfoto photoshoppen?

Velen van jullie weten dat mijn dochtertje een aantal maanden geleden haar been heeft gebroken bij een slee ongeval op de wintersport. Dat was echter niet het enige. Ze heeft ook een behoorlijke hoofdwond gehad en het litteken is nog overduidelijk aanwezig. Het loopt vlak boven haar oog, dwars door haar wenkbrauw. Een litteken van 6 centimeter ongeveer. Nu nog rood en goed zichtbaar, maar we doen ons best om dat te verminderen door het goed te behandelen. Tweemaal per dag met siliconengel insmeren, zo nu en dan nog masseren met bio oil en natuurlijke zonnebrand factor 50 erop.

Dat litteken hoort bij haar

Buiten dat doen we er niet moeilijk over. Dat litteken zit er, en ze is nog steeds mijn prachtige dochter. Gelukkig zit ze er zelf ook niet mee. Ze doet haar haar nog net zo makkelijk achter in een staart zodat haar hele gezicht duidelijk zichtbaar is. Zoals ze ook deed voor het ongeval. En daar ben ik trots op! Ik ben blij dat zij niet -in ieder geval nu nog niet- rondloopt met een trauma omdat haar gezicht veranderd is. En ik zal haar ook altijd meegeven dat het goed is om jezelf te verzorgen, maar dat je jezelf niet hoeft te veranderen. Je bent wie je bent, en je bent mooi lieverd ♥.

nieuwe schoolfoto retoucheren

De schoolfotograaf denkt er anders over

Maar blijkbaar denkt de schoolfotograaf daar anders over. Tot onze verbazing is de nieuwe schoolfoto van mijn meisje geretoucheerd! Zonder dat wij daar om gevraagd hebben! Ik vind het verschrikkelijk. Hoe haalt een fotograaf het in zijn hoofd om zomaar een litteken te retoucheren? Waar haalt hij/zij het lef vandaan! Moet ik mijn dochter van 5 nu uit gaan leggen dat de fotograaf haar litteken niet zo mooi vond en het daarom maar heeft weggehaald? Dat de nieuwe schoolfoto haar eigen ik niet laat zien, maar een aangepaste versie van haar zelf?

Ik begrijp werkelijk niet wat er in iemands hoofd omgaat dat hij (of zij) dit soort acties uithaalt zonder daar vooraf over te overleggen. Voor geen goud wil ik die geretoucheerde foto hebben. Al was het de laatste foto die ik van haar had. Alsof ze er met litteken niet mag zijn… kom op zeg. Het is allemaal al idioot genoeg met de social media waarop iedereen zo zijn best doet. En je litteken accepteren kan soms al lastig genoeg zijn. Wat voor voorbeeld geef je af als je ze dan voor de schoolfoto nog eventjes retoucheert?

Ps… even voor de goede orde. Het pakketje waar alle nieuwe schoolfoto’s inzitten is met de geretoucheerde foto. En haar echte foto zit er los bij. De fotograaf heeft dus voor ons bepaald welke foto het mooiste is… want daar hangt het volledige pakket achter wat we kunnen kopen. De foto waar haar litteken op staat, die krijgen we er dan ‘gratis’ bij, want tja… die is blijkbaar niet verkoopbaar?

Haar litteken hoort bij haar, dat blijkt wel

Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en kan ik hier nog steeds boos om worden. Blijkbaar is het tegenwoordig ‘normaal’ om zomaar een schoolfoto te retoucheren. Maar als ik nu naar mijn dochter kijk… dan heeft ze nog steeds een litteken. Dat litteken hoort bij haar en zal nooit helemaal verdwijnen. Waarom zou ik dan een aangepaste schoolfoto willen hebben? Laat kinderen zijn zoals ze zijn, en bemoei je als buitenstaander niét met het eindresultaat!

Meer lezen?

17 gedachten over “Het litteken van mijn dochter is geretoucheerd op de nieuwe schoolfoto”

 1. Belachelijk! Ik zou ook boos zijn. Dat vraag je toch eerst even? Maar goed, zoals je weet is Lieve Syl fan van de koude, harde realiteit… Hopelijk bij de fotograaf duidelijk gemaakt dat niet iedereen dat zomaar wenst!

 2. En dan vinden ze het gek dat kinderen onzeker worden. Laat kind een kind zijn… Dus met littekens, waterpokken etc.
  Het hoort erbij! Ze zijn geen modelletjes die voor een groot merk werken!

 3. Leuk dat er geshopt wordt om mensen zich beter te laten voelen maar ouders houden toch van hun kinderen hoe ze zijn ? En een kind van 6 jaar oud gaat zich echt niet druk maken omdat ze een litteken heeft op haar schoolfoto. Het zijn nog maar kinderen joh en slechts een school foto geen kinde modelletjes ! Als je wel fotoshopt gaan die kindjes zich juist afvragen wat er mis met hun is . Dus ja ik snap je woede .

 4. Ik vind je reactie wel wat overdreven. Er zitten dus twee versies van de foto bij, de originele en de bewerkte zodat je zelf de keus kunt maken. Mooi gebaar van de fotograaf dus.
  Ik fotografeer zelf ook en je kunt het eigenlijk nooit goed doen. Als je niet retoucheerd komt de klant op hoge poten terug, doe je het wel wordt je op internet afgezeken.
  Ik doe er tegenwoordig dus ook twee versies bij. Het origineel en de bewerkte versie krijgen ze gratis.

  Toen ik de titel van je post las dacht ik dat iemand je docht mishandeld had waardoor ze dat litteken gekregen had. Ik zou zeggen bedank de fotograaf ik kwestie dat hij zo vrij geweest is om er ook een bewerkte versie bij te doen.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Hi Tamara, we hebben inderdaad 2 foto’s toegestuurd gekregen, alleen achter de geretoucheerde foto zal het hele schoolpakket. Dus alle kleine fotootjes ed waren ook geretoucheerd. Inmiddels is dat wel recht getrokken, maar het ging mij om het fenomeen retoucheren van schoolfoto’s.

 5. Hoihoi, mijn eerste gedachte zou zijn huh…waar is d’r litteken , tweede gedachte van mij zou zijn nahjaa wat lief bedoelt maar dat had niet gehoeven… anyways… dat zou ik denken.. en als ik toch mét zou willen of iets dergelijks zou ik contact zoeken met de fotograaf.
  Succes en houd je taai. ^_~ liefs, Mijntje.

 6. Mijn eerste gedachte: heb je contact gezocht met de fotograaf? Jij hebt namelijk een bepaalde standaard, en je gaat er vanuit dat de fotograaf die met je deelt. Ik heb overigens alle begrip voor jouw standaard, ik zou óók verbaasd zijn. Ik zou ook gewild hebben dat de fotograaf het even had gevraagd. Maar misschien is het ook goed om je even in te leven in de fotograaf (zie bijv. reactie Mirella van 6 juni) en is er een goede reden voor. Misschien is een belletje of een mailtje een beter middel dan dezelfde dag nog een blog schrijven.
  En: ik lees dat je altijd nog een keuze kunt maken voor de onbewerkte foto. Dus zo heet wordt de soep dus ook niet gegeten.

 7. Avatar foto
  Henrike Laning

  Ik heb in groep 1 gevraagd of de fotograaf het eczeem op haar kin wat weg kon maken op de foto. Maar hij stuurde alles op zei hij en deed zelf niks. Hij kon dat blijkbaar ook niet doorgeven. Dus is er niks aan gedaan. Ze stond op de foto zoals ze eruit zag. Ach wat maakt het uit. En ik vind ook dat een fotograaf dat niet mag doen als er niet specifiek om gevraagd is. Dat kun je gewoon niet maken.

 8. Dus omdat er mensen zijn die wél een geretoucheerde willen, wordt alles maar geretoucheerd… Overleg dat even. Ik vind dit echt van de zotte.

  Wondjes, littekens, waterpokken: het hoort erbij. Niks om je voor te schamen. En lekker boeiend dat het kind dan later niet meer op de foto lijkt. Het is een momentopname, kom zeg. Ze zouden het bij mijn kind ook niet moeten flikken. Dat ik het origineel kan opvragen interesseert me dan niet. Ik wil graag de keuze vooraf, dus overleg vooraf. Niet dat zij de keuze maken en ik er achteraan moet als ik iets anders wil.

 9. Avatar foto
  José Bongen

  Ik sluit me bij Mirella aan, veel mensen willen juist dat foto’s geretoucheerd worden. Iedere foto -voor krant, tijdschrift, portret-, wordt bijgeschaafd. Om jou de keuze te geven is juist het origineel bijgevoegd. Ik vind dit niet iets om nou collectief over uit onze plaat te gaan. Bel m op, zeg dat je liever het origineel hebt en dat je de volgende keer eerst liever gevraagd wordt wat je wilt. Klaar.

 10. De fotografen zijn littekens, vlekken, wondjes en waterpokken gaan wegshoppen om dat er altijd veel foto’s terug kwamen waarin kids dezw fases doormaken. Ondat veel ouders vinden dat hun kind na genezing niet meer op die foto’s lijkt. Dus wordt het tegenwoordig geshopt. Maar het orgineel wordt altijd bewaard. Zodat ouders deze op kunnen vragen. Dus geen kwade zin van de fotograaf maar een verandering van algemene wensen.

 11. Nou ja zeg! Wat een lompe actie! Heb je de school/de fotograaf al gebeld? Kan me heel goed voorstellen dat je boos bent…. En nu een wijntje inschenken, diep ademhalen en weekend vieren 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven