Nieuwe vrienden maken; 11 fases in je leven voor nieuwe vriendschappen

Nieuwe vrienden maken kan op ieder moment in je leven, maar er zijn een aantal momenten waarop de kans op nieuwe vriendschappen groter is. Henk Westbroek zong met het Goede Doel lang geleden dat hij als kind een vriend had waarmee hij alles deed. ‘Een keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom. Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom’. Tot die vriend verhuisde. Na één kaartje was de vriendschap over. Uit het oog, uit hart, in dit geval. En inderdaad. Vriendschappen komen en vriendschappen gaan. Maar sommige vriendschappen blijven voor altijd bestaan.

nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken en de definitie van vriendschappen

Wikipedia vriendschap

De betekenis van vriendschap is, volgens Wikipedia: “een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere relaties. Ook dat wat men als vrienden of vriendinnen voor elkaar doet wordt vriendschap genoemd.”

Mijn eigen definitie van vriendschap

In deze uitleg van vriendschap kan ik me wel vinden. Je hebt ook niet veel vrienden nodig. Eén goede vriend of vriendin is eigenlijk al voldoende. Nu ben ik gezegend met een aantal hele goede vriendinnen. Een goede vriend of vriendin is voor mij iemand waarmee ik een onvoorwaardelijke band heb opgebouwd. Deze band kan een stootje kan hebben. Een vriend is er voor je, in goede en slechte tijden. Je kunt met elkaar lachen en met elkaar huilen. Je steunt elkaar tijdens begrafenissen of lacht je samen rot op vriendenweekend. Wat is jouw definitie van vriendschap?

11 fases in je leven waarin je nieuwe vrienden kan maken

De meeste van mijn vriendinnen heb ik al lang. Al zijn er gedurende mijn leven echt wel wat vriendinnen afgevallen maar ook nieuwe vrienden gemaakt. Nu ik het zo bekijk, kun je nieuwe vrienden maken en grofweg indelen in de fases van je leven. Bij iedere fase komen, in mijn geval, ook nieuwe vriendinnen en soms vallen er af. Daar kun je moeilijk over doen, maar soms is het ook gewoon klaar. Benieuwd wat voor vriendschappen er volgens mijn beleving allemaal zijn? Lees verder en vul gerust aan.

Lees ook: diepe vriendschappen en bubbels

1. Peuter vriendschap

Nieuwe vrienden maken in je peutertijd. Van deze vriendschappen herinner ik mezelf weinig. Dit zijn vooral gearrangeerde vriendschappen. Met de kinderen van de vriendinnen van mijn moeder. History repeats, want ook mijn kinderen werden in hun jonge jaren meegesleurd naar de speeltuin. Hier moesten zij met de kinderen van mijn vriendinnen spelen. Dit gaf ons moeders de tijd om heerlijk bij te kletsen.

2. Basisschool vriendschap

Hier maak je zelf uit wie je vrienden zijn. Speelafspraakjes en nieuwe vrienden worden gemaakt op het schoolplein. In de jongere jaren wisselen deze vriendschappen per week. Het vriendinnetje met de mooiste barbies doet het goed, maar bij mooi weer is het vriendje met de trampoline in de tuin mijn beste buddy. Nieuwe vrienden maken? Geen probleem. Naar mate de leeftijd vordert, wordt de keuze selectiever en de vriendschappen stabieler. Sommige basisschoolvriendschappen blijven een leven lang overeind.

3. Middelbare school vriendschap

Je wereld wordt ineens heel groot. Je ouders kennen de ouders van je nieuwe besties niet meer en dat is een verademing. Nieuwe vrienden maken is spannend voor jezelf, maar ook voor moeders is dit reuze spannend. Weg onder moeders vleugels en eigen keuzes maken.

4. Studievrienden

Bevind je je op de middelbare school of voortgezet onderwijs nog in je vertrouwde (woon)omgeving. Wanneer je gaat studeren, vaak in een andere stad, stap je een hele nieuwe wereld binnen. Je ontmoet zoveel nieuwe mensen. Je sluit je aan bij een studentenvereniging, jaarclub of dispuut. Ga je nieuwe vrienden maken in deze tijd dan zijn dit “lotgenoten” waarmee je een vriendschap sluit voor het leven.

Lees ook: 5x wat ik mis uit mijn studententijd

5. Stapvrienden

Dit zijn dé vriendinnen die je altijd kunt bellen voor een avondje stappen. Zij staan iedere week samen met jou voor de spiegel. “Wat doe jij aan? Doe jij dat glittertopje niet aan? Mag ik dit dan lenen?” We halen drankjes voor elkaar en tippen elkaar wanneer er leuke types binnenkomen. Samen maak je geweldige herinneringen, die je nooit meer vergeet!

6. Nieuwe vrienden maken in de vriendenkring van je verkering

Nadat je met je vriendinnen kamers, vriendjes, feestjes en liefdesverdriet hebt gedeeld, blijf je op een gegeven moment aan een leuke liefdespartner hangen. Met een beetje mazzel. De vriendengroep van je liefje wordt ook jouw vriendengroep en ook dit is een kans om nieuwe vrienden te maken. Je bestaande vriendschappen worden wellicht op de proef gesteld. Ineens moet je je tijd verdelen. Tussen vriendschap en liefde. Dat is wennen. Voor iedereen. Maar echte vrienden geven elkaar de ruimte en accepteren dat dit erbij hoort. Maar ladies, verwaarloos je vriendschappen nooit!

7. Werkvriendschap

Na het studeren komt er mogelijk nog een vriendschap bij. Die met collega’s. Geloof me, ik ben echt niet met al mijn collega’s bevriend. Toch is een vriendschap op het werk ideaal. Fijn om een collega in vertrouwen te kunnen nemen. Over je thuissituatie, over je andere vriendschappen. En hoe heerlijk is het om nieuwe vrienden te maken en met deze collega onder het genot van een hapje en drankje te kletsen over andere collega’s. Niet altijd even netjes, maar hé, ik ben ook maar gewoon een mens.

8. Zwangerschapsvriendschap

Zwanger? Dan zoek je lotgenoten. Want jeetje, wat gebeurt er een hoop. Met je lichaam en met je hormoonhuishouding. Je gaat zwemmen, gymmen of yoga doen, speciaal voor zwangere vrouwen. Door samen naar zo’n speciale gebeurtenis toe te leven, bouw je een band op. Nieuwe vrienden maken is dan zo gebeurd. En als er een echte klik is, zoals ik heb mogen ervaren, dan blijft die vriendschap bestaan. Doordat je kinderen ongeveer even oud zijn, lopen heel veel dingen in het leven synchroon. Het is heel prettig om hierover samen te praten. Adviezen uit te wisselen of eens even lekker samen te klagen.

Lees ook: op vakantie met vrienden, de redenen waarom je dit écht moet doen

9. Ouders van de vriendjes van je kinderen-vriendschap

Nog een mooie mogelijkheid voor nieuwe vrienden maken. Een nieuwe fase breekt namelijk aan als je kinderen naar de basisschool gaan. Zij sluiten zelf nieuwe vriendschappen. Soms klikt het heel goed met ouders van die kinderen. Als jouw kind naar de kinderboerderij wil, maar jij niet zo’n zin hebt, is het heel prettig als zijn of haar vriendje ook met de moeder gaat. Gedeelde smart is halve smart. Deze contacten kunnen uitmonden in een prachtige vriendschap tussen complete gezinnen!

nieuwe vriendinnen maken

10. Sportvriendschap

Samen sporten schept een band. Behalve als je niet sportief bent, net als ik 😉 . Maar dan nog kun je sportvriendschappen sluiten. Zo kan er zomaar een gezellige vriendschap ontstaan tussen een aantal hockeymoeders, of bij welke andere sport dan ook. Je trotseert tenslotte samen wekelijks weer en wind om jouw sterspelertje aan te moedigen.

11. Best Friend Forever

En dan tot slot. De belangrijkste. De BBF! Best Friend Forever. Zij is een rode draad in verschillende fases van je leven. Deze vriendin is er altijd, overal. Ook als ze er niet is, is ze er voor je. Je deelt alles met elkaar. Eén blik is al genoeg. Je BFF en jij hebben al zoveel meegemaakt. Je weet als eerste van elkaars nieuwe kledingaankopen, maar ook wie je nieuwe liefje is. Daarnaast ben je elkaars getuige op de bruiloft (tenzij je nog niet getrouwd bent) en is ze één van de eerste die je belt na je bevalling.

Je kunt elkaars tegenpolen zijn en elkaar niet wekelijks zien. Dat maakt niet uit. Je weet dat dit voor altijd is.

Echte vrienden zijn er altijd!

De meeste vriendschappen die ik aan die verschillende fases heb overgehouden, zijn nog steeds in mijn leven. Ze hebben allemaal één ding gemeen: deze vrienden waren er voor mij toen ik ze nodig had. En andersom. Op klotemomenten, bij intens verdrietige gebeurtenissen en bij prachtige mijlpalen in mijn leven. Oh ja …. ze lusten ook allemaal graag een wijntje!

Eén keer trek je de conclusie. Vriendschap is geen illusie. Het is een pakketje goud, met een dikke laag glans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven