Noorwegen met kinderen bezoeken: sprookjes worden werkelijkheid

Waar brengen jullie het liefst de vakantie door? Aan een zonnig strand, of op een grote familiecamping? Gaat de reis maar al te vaak naar een warm land als Frankrijk? Dan wordt het misschien eens tijd voor iets anders. Noorwegen is een prachtig vakantieland en ook een aanrader om met de kinderen te verkennen. Hier lees je over welke plekken een echte mustsee zijn voor het hele gezin, en krijg je reistips om nóg meer uit je vakantie te halen. Ga je naar Noorwegen met kinderen, dan is het misschien een andere vakantie dan je gewend bent, maar succes is gegarandeerd!

Dus… ben jij al zover dat je graag een vakantie wilt boeken? Denk dan ook eens aan Noorwegen!

Op vakantie in het hoge noorden

Bij Noorwegen denk je misschien in eerste instantie vooral aan kou en heel veel sneeuw; leuk voor de kinderen… Maar geen tropische vakantiebestemming. Natuurlijk moet je inderdaad een beetje geluk hebben met het weer. Het kan ook zomaar een week regenen. En dat is nou precies de reden dat het zo’n prachtig mooi land is. Noorwegen is hét vakantieland voor natuurliefhebbers. Maar ook op het gebied van cultuur is er een heleboel te beleven.

Hoe reis je naar Noorwegen met kinderen?

Met de kids op de achterbank heb je misschien geen zin in een lange autorit richting Noorwegen. Vliegen is dan een hele goede optie; het kost je maar anderhalf uur om van Amsterdam naar Oslo te vliegen. Ook naar meer noordelijk gelegen vliegvelden in Noorwegen zijn tegenwoordig vaak directe vluchten beschikbaar. Het is dan wel echt een aanrader om in het land zelf een auto te huren, als je geen zin hebt in treinritten. Noorwegen is een land dat er om vraagt om uitgebreid verkend te worden!

Ga je wel met de auto, dan kan je via Denemarken rijden. Je rijdt dan via de brug van Kopenhagen naar Malmö in Zweden, om Noorwegen te bereiken. Dit kost je wel zo’n 2 dagen reistijd, maar onderweg kom je een hoop pareltjes tegen.

Reistip: in het zuiden van Denemarken kan je Legoland bezoeken. Misschien wel hét favoriete vakantieland van je kinderen

Ook is er de mogelijkheid om vanuit Duitsland de boot te nemen naar Noorwegen, meteen een mooi avontuur voor de kids. Hebben die al eens met een hele grote boot gereisd?

Mustdo in Noorwegen met kinderen

Noorwegen is zo’n uitgestrekt en mooi land dat het eigenlijk onmogelijk is om alle mustsees en do’s op een rijtje te zetten. Maar ik ga een poging wagen! Mocht je zelf nog pareltjes kennen, dan horen we die natuurlijk graag van je. Maar eerst nog een budgettaire tip, zullen we maar zeggen..

Reistip: Noorwegen is een heel mooi, maar ook een heel duur land. Wees voorbereid op hoge prijzen. Voor een mooie autovakantie vind je hier meer info.

Stockfoto van Vigeland park in Oslo door Paulo Miguel Costa

Oslo

De meeste toeristen komen via Oslo, de hoofdstad, het land binnen. Laat dan de kans vooral niet aan je voorbij gaan om deze stad te ontdekken. Ook hier vind je veel groen, bijvoorbeeld in het Vigeland park vol standbeelden. Een mooi park om met de kinderen te bekijken! En de gekleurde houten huizen maken het een feest om door de stad rond te struinen.

Ga de wildernis in

De stad is leuk, maar als je met de kinderen naar Noorwegen gaat wil je de natuur niet missen. Gelukkig is dat ook onmogelijk: zodra je de steden verlaat bevind je je direct in één groot natuurparadijs. Waar je heerlijk kan wandelen, of vissen. Voor vissen aan zee heb je in Noorwegen geen vergunning nodig. En aan rivieren vind je vaak prachtige campings. Kunnen jullie je eigen avondmaaltje vangen!

Reistip: Noorwegen is hét ideale kampeerland. Je mag bijna overal wildkamperen en een camper is dan ook een ideaal vervoermiddel.

Naar Noorwegen met kinderen: sprookjes worden werkelijkheid

Het mooie aan Noorwegen is dat het ruwe landschap zo ontzettend tot de verbeelding spreekt. En dat geldt niet alleen voor kinderen! Ook volwassen Noren zijn er heilig van overtuigd dat trollen bestaan. En de bergen zijn eigenlijk oeroude wezens met hun eigen levensverhalen.

Bij sommige Noorse bergen heb je wel érg weinig fantasie nodig om er iets menselijks in te zien, zoals bij de ‘Dønna man’ op het noordelijke eiland Dønna hierboven.

Mythes en sprookjesachtige wezens zijn een groot onderdeel van de Noorse cultuur. Er zijn dan ook verschillende trollenmuseums in het land. En er is zelfs een echt trollen pretpark in het noorden van het land. Maar je zou ze natuurlijk ook gewoon tijdens een bergwandeling tegen kunnen komen…

Een speciale trollenweg berijden?

Psst… Er is zelfs een speciale ’trollenroute’ in Noorwegen! De Trollstigen is een bergroute van 20 kilometer lang vol haarspeldbochten. Een toeristische trekpleister, dus dat is voor een weg heel wat! Zullen de kinderen in Noorwegen dan eindelijk eens geen tijd hebben voor ruzie met elkaar op de achterbank? Mochten jullie nou toevallig geen trollen tegenkomen, dan kijk je je ogen wel uit door de talloze uitkijkpunten.

Het land van de vikings

Natuurlijk is er nog een belangrijke oer-inwoner van Noorwegen die we niet mogen vergeten. De viking! Stoere ruige mannen op schepen en met woeste baarden… Dat klinkt als een spannende film, maar is in Noorwegen ook een wezenlijk onderdeel van de geschiedenis.

Aan de oostkust kan je in Bukkøy een heus vikingdorp bezoeken. Een groot openluchtmuseum, waarin je alles leert over hoe die stoere zeebonken op het land leefden. Vergeet ook de Noorse provincie Rogaland niet. Daar vind je de Preikestolen, een over het fjord reikende klif. Ooit was dit Viking territorium. Toen een heilige plek, nu een echte aanrader om te bewandelen.

Toch met de kinderen naar Noorwegen in de winter?

Voor wie niet bang is voor korte dagen en een beetje kou lijden, is Noorwegen óók in de winter een absolute aanrader. Wintersporten, ijsvissen en last but best: het Noorderlicht met je eigen ogen zien.

Reistip: tijdens een winters bezoek aan Noorwegen met het hele gezin is een hondensleetocht zeker een must-do

Naar noorwegen op vakantie met kinderen? Dit kan je doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven