Norovirus of Rotavirus; we zaten diep in de shit, zie hier de verschillen

Het was om te kotsen…En dat is ook precies wat onze peuter deed. In de parkeergarage ’t Vrijthof in Maastricht, waar een voyeuristisch stel de naam van de parkeergarage iéts te letterlijk nam. Paniekerig pendelde ik tussen de peuter die werd verschoond op de achterbank (norovirus?) en de meiden die braaf achter de auto wachtten, en die ik probeerde te behoeden voor een zicht op een bilnaad achter het stuur van de Mercedes die pal achter ons geparkeerd stond, met de koplampen aan. Gelukkig hadden de meiden geen benul van het schouwspel waaraan geen einde kwam.

norovirus

Stront aan de knikker

Het ventje was flink ziek. Na hevig overgeven volgde waterdunne diarree. Je weet wel, dat je gepruttel hoort en per definitie te laat bent met verschonen. Gevolg: een project met 200 billendoekjes, poetsen tot op de rug, wéér een omkleedronde en volle wastrommel met besmette kleding en aanverwanten. Als een chemisch goedje wordt de luier ingepakt en in de kliko gemikt. En dit ritueel zo’n 15 keer in een dag.

Tja, shit happens.

De volgende dag was er pas echt stront aan de knikker. In enkele uren tijd vielen zowel ikzelf als de meiden ook ten prooi en dit ultrabesmettelijke norovirus. Manlief verbleef bij voorkeur in een gedesinfecteerde bubble en wist niet hoe snel hij in de ochtend moest ontsnappen aan alle virussen. ‘Ik moet nu écht naar m’n werk..’ zei hij, terwijl hij er een semi-verontschuldigend gezicht bij trok. Verspreid door het huis lagen ik en mijn 3 kids, met ieder een eigen kotsbak. We brachten de tijd slapend of op de wc door. Oma in the middle dweilde met de kraan open, gewapend met Dettol en chloor. En opa? Die viel dezelfde avond ook ten prooi.

Norovirus of Rotaviris. Wat is het verschil?

Wat was dit voor virus? Eén ding was duidelijk: het was een zeer heftig en besmettelijk buikvirus. Met 3 kids heb ik al aardig wat (buik)griepjes doorstaan. Maar zo heftig was nieuw voor me. Het eerste wat in je opkomt is het norovirus. Het rotavirus is onlangs echter ook in het nieuws geweest met de vraag of kinderen ertegen gevaccineerd moeten worden. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee gemene virussen?

Norovirus:

  • Incubatietijd is tussen de 15 en 48 uur.
  • Symptomen zijn: plotseling en heftig braken, diarree, hoofdpijn, maagkrampen, buikpijn, spierpijn en milde koorts.
  • Ziekteduur is 1 tot 3 dagen.
  • Meerdere mensen in de omgeving blijken ziek.

Rotavirus:

  • Incubatietijd is 1 tot 3 dagen.
  • Symptomen zijn: koorts, misselijkheid, overgeven en waterdunne diarree.
  • Ziekteduur is 4 tot 6 dagen.
  • Je kunt het meerdere keren krijgen, maar na de eerste keer verloopt de ziekte milder.

Besmetting voorkomen

Ontsmetten en wassen! Dat is hoofdzakelijk het enige wat je kunt doen tegen deze buikgriepvirussen die heel besmettelijk zijn. Handen wassen na elke toiletbeurt en/of verschoning. Desinfecteer continue de toilet, fonteintje, klinken en lichtknop, en was bevuilde kleding apart.

Het norovirus is naar alle waarschijnlijkheid de veroorzaker geweest van de ziektegolf hier in huis. De blosjes staan weer op de wangen, ze eten weer en hebben een grote mond. Dus hup, de schoolbanken weer in! Kan mama nog even bijkomen van al die shit.

Andere interessante artikelen lees je hier:

Gebruikte afbeelding is van Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven