Ochtendroutine en alle stress die erbij hoort… yagghhh

Goedemorgen. Nou ja, goede…. laat dat goed er maar vanaf. Mogguh. Wat heb ik een hekel aan die ochtendroutine met kleine kinderen. Ik krijg het ook gewoon niet voor elkaar zonder te mopperen. Iedere ochtend weer hetzelfde liedje. Nu hebben we net de vakantie achter de rug en val ik met mijn neus weer middenin die vette bak met boter. Blegh. Stiekem krijg ik een beetje een hekel aan mezelf. Ik hoor mezelf mopperen en daar baal ik van… maar ik krijg met geen mogelijkheid mijn kinderen op tijd op school als ik op een gegeven moment  niet begin te ‘stressen’.ochtendroutine

Wie o wie helpt mij met mijn ochtendroutine?

Wie heeft voor mij de ultieme tip? Ik schets even onze situatie. Eén man die vroeg in de ochtend weg is maar wel al het brood gesmeerd heeft wat mee naar school moet. Eén zoon van elf die niet uit bed wil s’ochtends, een dochter van zes die uitgebreid staat te dralen voor de kast wat ze nu weer eens aan zou trekken, een hond die graag naar buiten wil en ikzelf, die ook niet graag opstaat in de ochtend. Kids moeten bepakt en bezakt om 08.45 op school zijn (08.30 vertrekken is het ideale plan).

Ikzelf sta om iets voor half acht op. Douchen, aankleden en de kinderen uit bed trommelen. Dochterlief komt vaak al aangelopen als ik onder de douche sta, dus daar ligt het probleem niet. Als ik zoonlief uiteindelijk zover heb en we zijn aangekleed beneden (in pyjama naar beneden is uit den boze want dan weet ik zeker dat we te laat komen), dan begint de gezelligheid. Want eerlijk is eerlijk, ze maken regelmatig ruzie maar zijn vaak ook heel gezellig samen. Lekker spelen. En daar zit het grootste probleem. Eten en spelen gaat niet goed samen natuurlijk en spelen krijgt helaas de hoogste prioriteit in hun ochtendroutine.

Met gewone zachte ‘dwang’ kom ik er niet. Ze lijken zich niet te realiseren dat de minuten als een gek voorbij stuiven en het uur zo om is. Ik maak het eten klaar als ze beneden komen (yoghurt met havermout voor dochterlief, geroosterde boterham met kaas voor zoonlief). Allebei een half appeltje erbij en zoonlief eet daarna nog een boterham met pindakaas. Vast ritueel. Als ik mijn eigen yoghurt met havermout op heb ga ik snel de hond uitlaten. Het is dan vaak al 08.10. Van te voren geef ik natuurlijk aan dat ze door moeten eten en niet alleen moeten spelen maar dat lijkt maar minimaal door te dringen. Als ik terug kom zijn ze natuurlijk nog niet klaar. En dan begint het gestress. Eten moet op, tanden gepoetst, haren gedaan (alleen die van zoonlief, dochterlief is al helemaal klaar als ze beneden komt). Tassen ingepakt etc etc. En dan maar hopen dat we om 08.30 op de fiets zitten, wat meestal niet het geval is.

Om die ochtendroutine te verbeteren kan ik zelf wel een aantal zaken bedenken die het makkelijker zullen maken:

 • tassen in de avond klaarleggen
 • eerder opstaan
 • hond van te voren of daarna uitlaten

De bovenste vind ik nog niet zo’n probleem maar die onderste twee, daar word ik persoonlijk niet gelukkiger van. Hoe doen jullie dit? Hebben jullie iets speciaals in je ochtendroutine waardoor die eenvoudiger verloopt? Ik ben razend nieuwsgierig!

 

12 gedachten over “Ochtendroutine en alle stress die erbij hoort… yagghhh”

 1. ik heb kinderen van 5 en 7 wek ik om 7:30 aankleden tandenpoetsen lekker rustig ontbijten dan roep ik ze even naar de keuken
  washand nat maken onder de kraan en even goed de snoet oren en handen wassen ik heb washandjes in een keukenkastje liggen is aan te raden dan hoef je niet weer naar boven.
  8:15 naar school
  school zit om de hoek gelukkig

 2. Wat een gezellig blog! Ik kan je niet adviseren want ik heb zelf geen kinderen, maar ik ga je blog wel volgen want ik vind je schrijfstijl heel fijn! Succes in de ochtenden!

 3. Dochter avond van te voren kleding uit laten kiezen(dit dan voor jezelf ook doen, scheelt tijd), lunchpakketjes avond van te voren klaarmaken, spelen mag maar pas nadat eten op is en wellicht kan je zoon van 11 jaar de hond uitlaten? Moesten wij vroeger ook gewoon thuis doen, hoorde bij ons ’takenpakket.’

 4. Ik sta iets voor half 7 onder de douche. Als ik uit de douche kom maak ik mijn dochter van 14 wakker en gaat zij douchen. Ik kleed me aan en ga beneden ontbijt (brood voor dochter en jongste zoon, brinta voor mij en oudste zoon) en lunchpakketjes klaarmaken. Dochterlief moet als eerste weg dus zorg ik dat haar spullen ook als eerste klaar zijn. Rond kwart over 7 wordt de jongste van 4 wakker, die geef ik mijn telefoon zodat hij in bed nog even een filmpje kan kijken. Intussen ga ik verder met brood smeren. Om half 8 mag mijn zoon van 9 aangekleed naar beneden komen (adhd, altijd vroeg wakker). Mijn dochter is dan ook wel klaar met god-weet-wat-die-allemaal-doet-in-de-ochtend. Ze eet snel haar ontbijt en laat de hond kort (10 minuutjes) uit. Onze hond is gelukkig niet zo’n ochtendbeest dus dat is lang genoeg. Daarna vertrekt ze naar school. Intussen kleed ik de kleinste aan en gaan wij ook ontbijten. De jongste kijkt intussen nog een filmpje, de middelste doet tegen die tijd spelletjes op zn telefoon. Heel opvoedkundig verantwoord allemaal, i know, maar het werkt hier wel. Om 2 minuten over 8 (serieus….) gaan we schoenen aandoen en tanden poetsen. Mijn middelste wil altijd nog vanalles doen, maar we hebben de afspraak dat als hij NIET om tien over 8 klaar staat, ik hem NIET naar school breng. Sindsdien staat hij altijd op tijd met zn jas aan bij de deur… Ze moeten hier om 8.30 in de klas zitten, dus om 8.15 zitten we op de fiets of in de auto.

 5. Wij staan om 7 uur op, moeten om kwart over 8 de deur uit. Allebei mijn jongens (6 en 8) hebben een eigen wekker en staan zelf (meestal…..) op. Misschien iets voor jouw zoon, wekker ietsje eerder zetten zodat hij nog kan snoozen eventueel, maar afspreken dat hij na 2 x echt uit bed moet komen?
  Ik dek sinds een tijdje ’s avonds de tafel en we ontbijten dus aan tafel. Ik had verwacht dat het alleen maar langer zou duren, maar het tegendeel is waar. Rust in de tent, ze smeren hun eigen brood en eten een boterham terwijl ik ook mijn lunch klaar kan maken. Tandenpoetsen doen we voor we naar beneden gaan.
  Eigen verantwoording geven helpt misschien ook? Over x minuten moeten je schoenen en je jas aanzijn en je tas klaarstaan bijv. Ik ga na die tijd dan ook gewoon de deur uit en stap in de auto/op de fiets.
  Kledingstress heb ik met 2 jongens veel minder last van, maar idd zoals Nienke hierboven aangeeft, avond van te voren laten klaarleggen heb ik ook vaker als tip gehoord.
  Succes!

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Nou Jolanda, dat klinkt als een heerlijk ritme! Eruit dat gaat tegenwoordig redelijk, maar liefst blijven ze uren onder de douche staan 🙂 . ’s avonds douchen is er niet meer bij… ze willen persé in de ochtend. Maar lekker rustig eten is wel een goed idee.

 6. Lastig die ochtenden als je zelf al geen ochtendmens bent! Ik zou er zelf iets eerder uit gaan (geeft me rust en daar word ik blijer van). Dochter savonds kleding klaar laten leggen, hond niet tijdens het eten uitlaten als je weet dat ze dan niet dooreten, kinderen eerst laten eten en als ze helemaal klaar zijn om te gaan en er is tijd over mogen ze nog even spelen/tv kijken of wat ze maar graag doen in de ochtend. Ze moeten dan dus wel helemaal klaar zijn! Die speeltijd is jouw buffer, schieten ze niet op hebben ze zichzelf ermee en niet jou. Verder idd alles savonds al klaarzetten en desnoods eerst de hond uit voor de kinderen wakker zijn. Al snap ik dat je daar niet blij van word.
  Een goede voorbereiding en zelf rustig wakker kunnen worden zijn echt belangrijk in een relaxte ochtendroutine. Ik kijk graag een keer met je mee als je er niet uit komt, succes!

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Dankjewel Ilona, ik geloof dat je helemaal gelijk hebt… mijn ritme is een beetje verstoord. Van ’s avonds laat naar bed en dan toch om 07.30 eruit, jaren aan een stuk. Nu wil ik er eigenlijk niet meer eerder uit, maar ik denk dat het wel verstandig is ;). Eerder erin, eerder eruit.

 7. Ik laat mijn dochter ’s avonds bij het naar bed gaan haar kleren voor de volgende ochtend al uitkiezen en klaar leggen. Scheelt een heleboel gekrijs in de ochtend…

  Om meer tijd te hebben voor jezelf zou ik een kwartiertje eerder opstaan. Lekker gaan douchen en aankleden terwijl de rest nog slaapt. Daarna de kids wakker maken en de hond uitlaten.

  Kun je bij het eten tenminste bij zijn en ze aansporen te eten. Als ik er niet bij ben tijdens het ontbijt van mijn dochter dan ben ik hier ook never op tijd.

  Ik douche zelf altijd ’s avonds vanwege de ochtendspits maar dat vindt niet iedereen fijn.

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Eerder opstaan lijkt inderdaad onvermijdelijk ;). Vandaag leek het in eerste instantie best redelijk te gaan totdat de klok ‘ineens’ toch aangeeft dat we eigenlijk al de deur uitmoeten, haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven