10 tips voor een relaxte ochtendspits, doe er je voordeel mee!

Het woord ochtendspits bezorgt mij de nodige kriebels. En dan bedoel ik geen fladderende kriebels die zo lekker voelen als een verliefdheid! Nee, het zijn zware sfeerbepalende kriebels in de zin van: ‘brrr… daar gaan we weer!’ Het is natuurlijk een onderwerp wat vaker besproken wordt, zo schreef Cherisz al eens eerder dat op tijd komen op school voor haar ook een hele uitdaging is. En uiteraard zijn wij niet de enigen, zeker niet in deze tijd van het jaar! Dus we duiken er eens even in.

Waar gaat het mis met onze ochtendspits?

Elke dag neem ik me voor een kwartiertje eerder op te staan, een kwartiertje maar. Helaas faal ik tot nog toe hopeloos! Hoe moeilijk kan het zijn hoor ik je denken… nou gewoon rete moeilijk om in de herfst dat heerlijke warme stinknest uit te komen 😉 . En als we dan eindelijk zover zijn is het haasten geblazen. Uiteraard zijn de kinderen dan ook obstinaat van mijn gestress én ontstaan er razendsnel diverse brandjes die ondertussen ook nog even geblust moeten worden.

Goedemorgen…!!! Ze zeggen wel eens ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Dus er zit niks anders op dan een goede voorbereiding scheppen voor een relaxte ochtendspits. Werk aan de winkel!

ochtendspits

Relaxte ochtendspits tips

We hebben 10 tips verzameld om de ochtendspits wat relaxter te laten verlopen. Althans dat is de bedoeling! Puur om de ochtenden wat luchtiger te maken. Als onze lieve kleine slaapkoppies dan ook nog meewerken wordt het vast een doorslaand succes! Een aantal ervan zijn wellicht een open deur, maar ik wil ze niet te eten geven… de vaders en moeders die niets met deze voorbereiding doen!

10 tips, een aantal ter voorbereiding en een aantal voor de ochtend zelf

  1. Maak van een ochtenddouche ritueel een avonddouche ritueel, dat scheelt tijd en natte haren.
  2. Leg elke avond de kleren klaar en laat het vast zien aan je kinderen om kledingdiscussies (mocht je die voeren) te voorkomen.
  3. Dek vast de tafel (zonder etenswaren uit de koelkast natuurlijk) als je gezamenlijk aan tafel ontbijt. Scheelt enorm!
  4. Leg ’s avonds vast de gymspullen, speelgoed (speelgoedochtend), tassen, schoenen en jassen klaar.
  5. Zet pas de televisie aan als alle ochtendrituelen afgewerkt zijn. Televisie vertraagd alles heb ik gemerkt!
  6. Maak een tijdklok, laat het zien op de klok als ze kunnen klokkijken of gebruik een zandloper om aan te geven wanneer ze aangekleed, tanden gepoetst en gegeten moeten hebben. Ze gaan het nog leuk vinden ook en zijn zelfs vaak klaar voordat de tijd om is.
  7. Smeer de avond ervoor vast de bammetjes, vul de bekers, maak de lunchboxen alvast klaar en zet het in de koelkast. Je kan zelfs voor de hele week boterhammetjes smeren en invriezen. Als je dan toch bezig bent! Daar komt nog eens bij dat het brood in de vriezer lekkerder blijft, omdat het inde koelkast wat sneller oud kan worden.
  8. Geef je kind een eigen wekker, zodat je niet hoeft blijven roepen. Je geeft ze gelijk een stukje verantwoordelijk mee voor de indeling van hun eigen tijd.
  9. Geef je kind niet teveel opdrachten achter elkaar, dat werkt averechts heb ik gemerkt. ‘Eet je brood op, trek je schoenen aan, pak je jas, trek hem aan, pak je tas’ en ga zo maar door! Met een beetje adempauze tussendoor ben je zelf ook relaxter en het blijft toch niet hangen!
  10. Tot slot. Bedenk: perfectie bestaat niet! Dat je soms vergeet de haren van je kinderen te kammen, de tandenborstel door de mond te halen of vergeten bent een plasje te plegen voordat ze naar school gaan is echt geen ramp! Morgen is er weer een nieuwe herkansing!

Heb jij nog tips ter aanvulling op onze quick-and-dirty list om je ochtendspits wat te vergemakkelijken?

Dit vind je denk ik ook leuk:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “10 tips voor een relaxte ochtendspits, doe er je voordeel mee!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven