Oeps, te laat, door Ingrid de Bruijn

Een van mijn nazaten heeft heel veel goede eigenschappen, maar ook een slechte. En laat dat nou ook een heel vervelende zijn. Hij is altijd en overal te laat. Vorig jaar deed hij eindexamen VMBO. Zijn mentor heeft hem wel vijf keer het tijdschema gegeven en voor de zekerheid ook naar mij gestuurd per post. Meegeven had waarschijnlijk geen effect gehad. Deze mededeling had waarschijnlijk nu nog achter in zijn kluis of onder in zijn tas gezeten. Want buiten het feit dat hij altijd te laat komt, is hij ook vrij slordig. Niet echt overdreven noemenswaardig slordig. Wel net slordig genoeg om de dingen die voor hem niet belangrijk zijn, maar voor mij wel, niet te melden. Daarom heb ik er een gewoonte van gemaakt om zijn tas en jas altijd even na te lopen op post van school.

Het te laat komen is een ander verhaal. Van zijn VMBO tijd heeft hij nog 35 uur corvee of inhaaluren staan, te danken aan zijn vele te laat briefjes. Tot zijn grote opluchting werden deze hem aan het begin van dit schooljaar kwijtgescholden. Dat hij wel een contract moest tekenen waarin hij moest beloven het komende schooljaar niet meer te laat te komen of te spijbelen, daar had hij geen moeite mee.

Hij vond het wel een goed plan, zag het als een soort stok achter de deur, de eerste drie dagen. We zijn nu een paar weken verder en hij is weer in zijn oude systeem vervallen. Mede om deze reden heeft hij laatst op de zwarte markt een horloge gekocht. Nu kan ik iedereen de zwarte markt aanraden. Het is er leuk, gezellig, goedkoop en er is heel veel reuring. Ook kan je er gerust van alles aanschaffen, maar geen horloge. Samen met zijn neef had hij een prachtig ‘merk’horloge op de kop getikt voor slechts tien euro. Voor die tien euro liep het ook slechts tien uur. Toen was de garantie inmiddels ook verstreken, die was namelijk negen uur geldig.

Voordeel van het horloge is wel dat, wanneer je er heel hard mee schudt, de wijzers vanzelf ronddraaien. Als je er een beetje op oefent, op dat schudden, kan je het zo laat laten worden als jou op dat moment het beste uitkomt.

Voor hem dus een regelrechte hit, deze aankoop. Als hij op school aankomt om half negen, waar de eerste les om kwart over acht aanvangt, is het een kwestie van een beetje schudden en zijn wijzers staan op 08.10. ‘Hoezo te laat? Nee hoor kijk maar, ben zelfs vijf minuten te vroeg.’ De smoes dat er een file bij het bruggetje stond, hoeft niet meer uit de kast te worden gehaald.

Ook op zijn werk is het erg handig. Kijk eens het is al elf uur: ‘ik ga er maar weer eens van tussen.’ Hij is afwasser, werkt ’s avonds. ‘Nee hoor het is pas tien uur.’ ‘Nou op mijn horloge is het toch echt elf uur en dat heb ik vorige week gekocht. Het is van een heel duur merk. De kans dat dit niet goed loopt is wel heel erg klein. Tot volgende week.’

Inmiddels staat het horloge op instorten. Dat wordt a.s. zondag een retourtje Beverwijk.

Want hij wil na de vakantie natuurlijk wel op tijd zijn als de school weer begint.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven