Oma’s kookboek en hachee met stoofpeertjes in plaats van superfoods

Goji bessen, quinoa en tarwegras. Staan ze bij jou regelmatig op het menu? Dat zou heel goed kunnen, want het zijn stuk voor stuk superfoods. En als we ergens mee bezig zijn met zijn allen, is het wel gezond eten. Maar heb je daar echt al die ‘nieuwerwetse’ ingrediënten voor nodig? Die stonden bij mijn oma nooit op het menu en ook niet in oma’s kookboek.

Toch heb ik het idee dat onze opa’s en oma’s niet ongezond aten. En die Hollandse kost was nog erg lekker ook! Daarom dit keer een ode aan oma’s kookboek. Wanneer heb jij voor het laatst bijvoorbeeld stoofpeertjes gemaakt, of lekker draadjesvlees? Echte winterse kost?

Oma’s kookboek

Heb je ook vaak gebrek aan inspiratie als het op koken aankomt? Dan ben je niet de enige. Zelf loop ik me ook regelmatig af te vragen wat er nu weer op tafel moet komen. Gelukkig heb ik dan mijn versie van oma’s kookboek bij de hand.

Hoe dat er uitziet? Nou gewoon: een beeldscherm, toetsenbord, en een internetverbinding. Da’s mijn receptenboek. En er staat verrassend veel in. Van moderne superfoods, tot ouderwetse Hollandse kost.

Een heel verschil als ik naar mijn moeder kijk. Daar zijn de superfoods namelijk ver te zoeken, in tegenstelling tot de vetvlekken. Of valt er stiekem toch heel wat gezonds te ontdekken? Als je tussen de vlekken doorleest in Oma’s kookboek?

oma's kookboek

Hollandse kost: powerfoods

Van oudsher is de Hollandse pot eigenlijk behoorlijk zware kost. Dat stamt terug uit de tijd dat we zware lichamelijke arbeid moesten verrichten. Veel vlees en aardappels dus, die de nodige energie opleveren.

Tegenwoordig zitten we minder te wachten op koolhydraten en calorieën. Maar toch is het helemaal niet verkeerd om af en toe, zeker in de winter, eens te gaan voor voedzame Hollandse kost. Niet zo goed voor de lijn, wel voor het energieniveau. En de stoelgang trouwens.

Door groentes toe te voegen hebben we de klassieke Hollandse kost wat gezonder gemaakt. Ook wordt er tegenwoordig meer gevarieerd. Pasta of rijst staan in Nederland bijvoorbeeld vaak op het menu.

Grappig, als je bedenkt dat dat pas is gekomen toen onze opa’s en oma’s nog jong waren. Toen mijn oma in de jaren ’70 voor het eerst bami op tafel zette was dat voor opa een behoorlijke schok. “‘t Is net of het nog leeft! riep hij”

Maar tegenwoordig zijn internationale gerechten niet meer weg te denken van de Nederlandse keukentafel. Op zijn tijd is het heerlijk om weer van een recept uit oma’s kookboek te genieten, maar ook met een andere twist zoals bijvoorbeeld deze Italiaanse stoofpot.

Oma’s kookboeken voor ouderwetse recepten

Nu geef ik je hieronder twee heerlijke recepten gegeven uit mijn eigen Oma’s kookboek, maar wist jij dat er speciale kookboeken in omloop zijn met recepten van al onze oma’s en grootmoeders?

Bij Bol.com vind je bijvoorbeeld onderstaande kookboeken waar heerlijke recepten in staan. Dus wil jij graag meer lekkere ouderwetse recepten van vroeger, dan zijn deze receptenboeken wellicht wat voor jou.

lekkere recepten van vroeger in Oma's stamp stoofpotjes
Oma's beste recepten uit haar kookboek
oer Hollandse recepten

Superfoods waar onze grootouders groot van werden

Oerhollandse ingrediënten. Een loeizware braadpan. En een paar uur sudder-tijd. Dat zijn wel zo’n beetje de kenmerken van de Hollandse kost uit oma’s grootboek . Een stoofpotje in de wok maken, dat kan ook. En wat dacht je van de slow cooker?

Maar dit keer gaan we op de Oudhollandsche toer. Dus was het stof van je braadpan, of leen er eentje bij je moeder. En zorg voor voldoende tijd. Gelukkig kan je, terwijl dat vlees staat te sudderen, natuurlijk wel gewoon wat anders gaan doen. Multitasken, daar waren onze oma’s ook al goed in!

Lees ook: de lekkerste erwtensoep uit de slowcooker

Uit oma’s kookboek: Hachee met stoofpeertjes

Een klassiekertje als we het over Hollandse kost hebben is natuurlijk wel hachee. Beter bekend als een goeie stoofpot. Bestaande uit veel vlees en geserveerd met aardappelen, dus het is een maaltijd die genoeg energie oplevert. Niet voor niets echte winterse kost.

Ook zin om weer eens die ‘smaak van vroeger’ te proeven? Dan lees je hieronder het recept voor hachee met stoofpeertjes uit mijn oma’s kookboek. Met wat moderne tips, om het je makkelijk te maken.

hachee met stoofpeertjes

Recept voor hachee uit Oma’s kookboek

Dit recept voor hachee is voor 4 personen. Serveer het met gekookte aardappels. Je kan het ook met rijst eten, als dat meer je ding is. Al had je oma het nooit zo geserveerd. Restje over? Dat is ook heerlijk op de boterham!

Ingrediënten hachee met stoofpeertjes

  • pond riblappen
  • 6 uien
  • 4 kruidnagels
  • 1 bouillonblokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 schepje suiker
  • 50 gram bakboter

Bereiding hachee met stoofpeertjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook het bouillonblokje in een halve liter water. Snijd de uien. Doe het blok boter in de braadpan, en schroei de braadlappen dicht. Voeg vervolgens de uien en de bouillon toe. Doe ook de azijn, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes in de pan.

Tip:Doe de kruidnagels en laurierblaadjes in een thee-ei. Dan hoef je later niet je hachee door te spitten op zoek naar die laatste kruidnagel.

Is je Hollandse kost zover klaar, dan kan hij de oven in. Schrik niet: daar mag ‘ie 3 uur blijven staan! Check af en toe of de hachee niet te droog wordt. Anders kan je een scheutje water toevoegen. Of rode wijn.

Het vlees kan je het beste pas snijden als het uit de oven komt. Tenzij je hacheevlees hebt, dat al gesneden is. Rauwe riblappen vragen echter om een zaag. Dus beter wacht je met snijden tot het gaar is. Dan kan je het zo met een vork uit elkaar trekken en krijg je dat lekkere draadjesvlees.

Tip: Om het jezelf wat gemakkelijker te maken kan je ook een zakje hachee mix gebruiken. Dan hoef je geen bouillon toe te voegen. En je hebt ook genoeg aan de helft laurierblaadjes en kruidnagels.

ouderwets recept voor stoofpeertjes

Recept voor stoofpeertjes uit Oma’s kookboek

Wie goed heeft opgelet is het misschien al opgevallen: waar zijn de groentes in het hachee recept? Als je het lekker vindt kan je allerlei groentes toevoegen. Zoals wortel of paprika. Maar je kan ook zorgen voor groentes on the side.

Net zo ouderwets als hachee (maar net zo lekker): stoofpeertjes. En weer échte Hollandse kost uit oma’s kookboek .

Ingrediënten hachee met stoofpeertjes

  • 1 kilo peren (geschikt om te stoven)
  • 1 kaneel stokje
  • Suiker

Bereidingswijze

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren. Zet ze vervolgens op een laag vuurtje. Doe het kaneelstokje erbij. Zet het vuur wat hoger en laat de peren rustig warmen tot ze koken. Draai het vuur dan zo laag mogelijk terug. Of je inductieplaat, dat kan natuurlijk ook. Na een uur of twee (!) kan je naar smaak suiker toevoegen. Enkele lepels moet genoeg zijn.

2 gedachten over “Oma’s kookboek en hachee met stoofpeertjes in plaats van superfoods”

  1. Avatar foto
    Cor groenheide

    Goedemiddag beste mensen. Wat een heerlijke ouderwetse recept van hachee heb ik op u website gevonden.

    Want ik ben een man van 70 jaren jong, en heel erg van ouderwetse recepten. Groet Cor Groenheide uit Endhoven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven