Omarm het leven

Rowan is acht jaar. Je zou het niet denken, als je hem zo ziet. Hij is klein van stuk en als hij praat, zet hij een kinderlijk stemmetje op. Thuis kan Rowan erg boos worden, op school doet hij lelijk tegen zijn klasgenootjes en soms kan hij opeens heel verdrietig zijn. Hij zit niet lekker in zijn vel en ik ben blij dat ik hem een steuntje in de rug kan geven.

Toen Rowan drie jaar oud was, kreeg zijn vader een hartinfarct. Hij overleed en liet zijn gezin in grote verslagenheid achter. Wanneer er in jouw leven iets gebeurt dat je niet kunt bevatten, gaat je systeem op de automatische piloot. Maar het leven gaat verder en je moet door, of je wilt of niet. In het begin is dat een kwestie overleven. Rowan heeft de draad van zijn leven weer opgepakt, maar echt van harte gaat het niet. Het lijkt alsof hij zichzelf geen toestemming geeft om te genieten. Hij denkt vaak aan zijn vader die in de hemel is en soms zou hij willen dat hij daar ook naartoe kon gaan. Want in de hemel zijn er geen zorgen, boosheid of verdriet.

Terwijl Rowan een mooie tekening maakt, ga ik samen met zijn moeder op zoek naar de emoties en gedachten die hem belemmeren. Door alles wat er in zijn leven is gebeurd, is Rowan ervan overtuigd geraakt dat het hem niet gegund is om gelukkig te zijn. Hij heeft een jaar lang speltherapie gedaan en daarna ging het iets beter met hem. Maar toen kreeg hij te horen dat zijn meester op school ernstig ziek was en niet meer beter kon worden. Het nieuws is ingeslagen als een bom en Rowan lijkt weer helemaal terug bij af te zijn. Voor raad en advies klopt zijn moeder aan bij De Kinderpraktijk.

Diep in zijn hart is Rowan bang dat alle mensen van wie hij houdt uit zijn leven zullen verdwijnen. Om zichzelf te beschermen, heeft hij zijn hart op slot gedaan. Dit is iets wat je veel ziet bij mensen die gekwetst zijn. Als je niemand meer binnenlaat, kun je ook niet meer gekwetst worden. Maar dan sta je er wel alleen voor. Rowan durft alleen nog maar op zichzelf te vertrouwen en daardoor voelt hij zich eenzaam en alleen Zijn lijntje met ‘boven’ is heel sterk en stevig, terwijl zijn binding met de aarde niet zo groot is. Dat is niet handig, want hij moet zijn leven hier op aarde leiden en dat lukt op deze manier niet zo goed.

Ik vertel Rowan dat het net is alsof hij in een space shuttle naar de aarde is gekomen, en dat ik mij afvraag of hij wel echt geland is. Dat beeld spreekt hem aan. Om goed te kunnen ‘landen’ is het belangrijk om alles wat in de weg zit op te sporen en op te ruimen. Dit kunnen gedachten of overtuigingen zijn (iedereen van wie ik hou gaat dood), maar ook gevoelens zoals angst, boosheid en verdriet. Rowan schrijft ze allemaal op vellen papier. Vervolgens mag hij ze één voor één door de papierversnipperaar halen en dat doet hij met veel plezier.

Rowan neemt bewust afscheid van de emoties die hem zo lang in hun greep hebben gehouden. Bij elke emotie of gedachte die hij opruimt, bedenkt hij een nieuwe afscheidstekst: “Opzouten! Wegwezen! Toedeledokie!” Daarna maakt hij ruimte voor positieve emoties en gedachten die hem versterken. Na alle ellende die hij heeft meegemaakt, geeft hij zichzelf toestemming om te genieten van het leven en kan hij weer blij en gelukkig zijn.

Heb jij iets meegemaakt dat jouw leven en dat van je kinderen op zijn kop heeft gezet? Laat het mij weten! Misschien heb je een vraag die ik voor je kan beantwoorden. Ik geef jou en je kind graag een steuntje in de rug.

Anita schrijft met regelmaat over ervaringen uit haar praktijk. Meer lezen van Anita? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top