Omdat ik het zeg! Een zesdelige serie bij NTR over opvoeden

In de nieuwe zesdelige serie ‘Omdat ik het zeg’ gaan presentatrice Hanneke Groenteman en cabaretier Roué Verveer met gezinnen in gesprek over opvoeden. De serie draait vanaf woensdag 13 April en belicht de verschillen in opvoeding in gezinnen met uiteenlopende culturele achtergronden.

omdat ik het zeg

Mijn oog werd meteen getrokken door het persbericht over de aankondiging van deze serie. Waarom? Ik denk doordat een van de presentatoren Roué Verveer is, een cabaretier waar ik altijd de slappe lach van krijg. Hij heeft overigens ook een boek over opvoeden geschreven: “Waarom? Daarom!” . In dit boek stelt hij de wat slappe ‘Nederlandse’ opvoeding  aan de orde én vergelijkt hij deze met zijn eigen ‘Surinaamse’ opvoeding. Hij probeert zijn kinderen ook in die lijn op te voeden. Al eerder hebben we hier een ingezonden brief gepubliceerd van een Zuid-Amerikaanse vrouw over de opvoeding van haar kinderen en het feit dat brutale kinderen écht een product zijn van de opvoeding die je geeft.

En dat fascineert me, die verschillen in opvoeding. Waarschijnlijk ook omdat mijn kinderen regelmatig hun mond open trekken tegen ons en ik me daar over verbaas (dat had ik vroeger zelf niet in mijn hoofd gehaald), maar het ook wel zie als een spiegel. Mijn jongste dient mij namelijk van repliek als ik haar een reprimande geef met ‘jij hebt toch óók een grote mond’… en ergens is dat ook zo, want ik hoor zelf dat ik mijn stem verhef.

Afijn, daar ging het niet over 😉 .

Omdat ik het zeg… zeg jij dat ook wel eens?

‘Omdat ik het zeg’ wordt dus gepresenteert door Roué en door Hanneke Groenteman. Hanneke volgde als moeder in de jaren 70 de meer vrije methode van opvoeden waarin er weinig regels waren, het geluk van de kinderen centraal stond, en ze vooral de kans moesten krijgen zich als zelfstandige individuen te ontwikkelen. Als oma kijkt ze soms met verbazing hoe sociale media en mobieltjes het leven van haar kleinkinderen bepalen.

Ik ben benieuwd waar Roué en Hanneke tegenaan gaan lopen en hoeveel verschillende vormen van opvoeden we voor onze kiezen krijgen via ‘Omdat ik het zeg’. Duidelijk mag zijn dat het opvoeden in onze westerse samenleving met materiële overvloed, onbegrensde mogelijkheden en keuzevrijheid, niet altijd even makkelijk is.

Dit programma is te volgen vanaf woensdag 13 April om 19.25 op NPO 2. Zijn dit soort programma’s iets voor jou, of vind je het helemaal niets?

2 gedachten over “Omdat ik het zeg! Een zesdelige serie bij NTR over opvoeden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven