Hoe leer je je kinderen omgaan met geld? 4 tips.

Omgaan met geld. Het is niet zomaar vanzelfsprekend dat je dat kan. Voor jou niet, en voor je kind al helemaal niet! Jong geleerd, is oud gedaan, dat spreekwoord bestaat niet voor niets! Het is gebleken dat kinderen die al op jonge leeftijd ‘zelluf’ leren hoe ze met geld om moeten gaan, later minder vaak in financiële problemen komen. Aan ons als ouders dus de taak ze dit te leren! Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

omgaan met geld

4 tips voor het leren omgaan met geld

Het goede voorbeeld geven

Allereerst dienen we het goede voorbeeld te geven en ook dat kan soms lastig zijn. Door het digitaliseren van de samenleving is het namelijk lastiger de waarde van geld te zien. Veel kinderen denken bijvoorbeeld dat een pinpas een onuitputtelijke bron van geld is en dat het geld ‘gewoon’ uit de muur komt. Leer ze daarom dat er gewerkt wordt voor het geld op deze pas en dat er dus niet vanzelfsprekend geld op staat; was het maar zo’n feest! 😉 .

Bijtijds beginnen met zakgeld geven

Door ze zakgeld te geven, leren je kinderen omgaan met geld en de waarde ervan kennen. Ze komen erachter dat ze niet alles kunnen kopen, maar keuzes moeten maken en soms moeten sparen voor dat wat ze graag willen hebben. Hoeveel zakgeld ‘normaal’ is, en vanaf welke leeftijd je kunt beginnen met zakgeld hebben we al eerder eens beschreven voor je.

Leren sparen

Het is belangrijk dat kinderen leren te sparen, zodat ze weten dat niet alles zomaar gekocht kan worden. Ook daar moet je eigenlijk zelf het goede voorbeeld in geven, maar omdat het sparen bij volwassenen digitaal gebeurt (als het al gebeurt) is dit niet echt duidelijk voor je kind. Ik laat onze kinderen dan ook zien dat wij zelf ook een spaarpot hebben waar we geld in doen. Voor de boot of voor een vakantie, roepen we er altijd bij. Van de boot weten ze dat die op papa’s wishlist staat dus een en een is twee.

omgaan met geld

Van het leren sparen op jonge leeftijd zullen je kinderen later veel profijt van hebben als ze voor grote uitgaven komen te staan. En wat is nu leuker dan weten waar je voor spaart? Niet alleen leuker trouwens, maar ook belangrijk. Als je kind niet weet waar hij of zij voor spaart… dan heeft het geld nog steeds weinig betekenis. Pas als je kind een doel heeft om voor te sparen, wordt het ‘spelletje’ menens. Je kunt je kinderen op een leuke manier laten sparen door hun spaardoel (bijvoorbeeld een discobol voor op de kamer of een nieuw computerspel) op een spaarpot te laten drukken. Zo zijn ze zich er de hele tijd van bewust waar ze voor sparen. Op internet kwam ik laatst ook een aantal websites tegen waar je leuke bedrukte spaarpotten kunt bestellen, zoals bijvoorbeeld bij PosterXXL, super geinig toch?

Probeer je kind ook een beetje te sturen in zijn of haar spaardoel. Het gewenste doel moet namelijk voor hen niet té duur zijn, omdat er dan te lang gespaard moet worden en ook dat komt in het begin het leren sparen niet ten goede!

Kleedgeld geven

Kleedgeld geven is een uitstekend middel om het leren omgaan met geld te bevorderen. Als je kinderen wat ouder zijn, zo rond de 12 á 13 jaar, kun je beginnen met kleedgeld. Vaak geven kinderen omtrent deze leeftijd zelf al aan dat ze dit graag willen. Ze voelen zich verantwoordelijk genoeg om met ‘grootgeld’ om te gaan en leren hier erg veel van: het afstemmen van uitgaven op inkomsten, het maken van keuzes en het opzij leggen van geld voor grotere aankopen. Natuurlijk kan je ze nog niet helemaal ‘los’ laten hierin, maar het is prima om een begin te maken. Ik kan me van mezelf nog herinneren dat ik het fantastisch vond toen ik voor het eerst kleedgeld kreeg en dat ik daardoor ook per direct wat zuiniger werd!

Bovendien ervaren kinderen die altijd merkkleding willen dragen dat deze kleding helemaal niet zo goedkoop is. Als je wilt weten hoeveel kleedgeld normaal is om te geven, kun je een kijkje nemen op de website van NIBUD.

Andere artikelen die interessant zijn over kinderen en geld:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven